Fodbold

Tidligere topdommer frygter 'farlig' brug af VAR

Mark Clattenburg ser en tendens til, at dommerne føler sig presset til at ændre deres kendelser, når de bliver kaldt ud til VAR-skærmen på sidelinjen.

Dommeren vinker afværgende. Han dømmer ikke straffespark. Spillerne stormer hen mod dommeren. Han holder sig til øresneglen og afventer besked fra VAR-rummet. Tiden går. Han får en melding i øret og løber ud mod VAR-skærmen. Nu ved både dommere, spillere og fans godt, hvad klokken har slået.

Dommeren tegner en firkant i luften med sine hænder og signalerer, at straffesparket alligevel dømmes.

Det er situationer som denne, den tidligere topdommer Mark Clattenburg ifølge TV 2 Norge ser kritisk på. Han frygter nemlig, at dommerne kan føle sig presset til at ændre deres oprindelige dom, når de skal ud for at se den på skærmen.

- Indtrykket er, at når først dommeren går ud til VAR-skærmen, så skal han ændre den oprindelige kendelse. Og det er farligt, siger Clattenburg.

Giver fejlagtige indtryk

Baggrunden for Clattenburgs kritik er, at dommernes brug af VAR ifølge ham kan give et fejlagtigt indtryk af situationen.

Her peger han på, at man på slowmotionbillederne kan vise små ting, man aldrig ville dømme for i situationen. Og når der zoomes og fokuseres på små detaljer, vil man næsten altid kunne finde noget at dømme for.

Derfor vil dommeren ofte være presset til at ændre kendelsen, når han skal ud at se den i slowmotion, fordi man ville kunne finde en lille berøring, der kan forsvare, at man for eksempel dømmer et straffespark eller et rødt kort.

- Jeg mener generelt, at teknologi er en god ting i fodbold, når det er faktabaseret. Problemet er, når det er meget subjektivt. Så bliver det en diskussionsklub.

- I andre sportsgrene fungerer det. Men i fodbold, når man diskuterer om der er kontakt eller ej, efterlader det så mange ubesvarede spørgsmål.

Mark Clattenburg kan både skrive Premier League, EM-finale og Champions League-finale på sit dommer-CV.

Brugen af VAR har ad flere omgange været diskuteret.

Senest har der været stor diskussion om Premier League-dommeren Mike Deans udvisninger af Tomas Soucek og Anthony Martial.