Fodbold

En kollektiv nedtur: Messi og Barcelona er en falden storhed

Syv sejre på stribe i La Liga er ikke nok til at slette 2021’s rene skuffelse, som blev tydeligst mod PSG.

FC Barcelona “bløder”.

Patienten ligger på det yderste, men den endelige obduktion kommer først om tre uger - efter returkampen mod Paris SG i den franske hovedstad. 1-4 på Camp Nou var en fortsættelse af den Champions League-nedtur, der ellers syntes at kulminere med 2-8 nederlaget til Bayern München for præcis et halvt år siden.

Rækken af trofæer imponerer stadig i det catalanske udstillingsvindue. Fem fra den største klubturnering. Senest i 2015 med 3-1 sejren over Juventus. Siden er det gået fra skuffelser til rene nedture med nederlag til Atlético Madrid i kvartfinalen (2016), Juventus i kvartfinalen (2017), AS Roma i kvartfinalen (2018), Liverpool i semifinalen (2019) og Bayern München i kvartfinalen (2020).

Og nu altså foreløbig 1-4 på hjemmebane inden de skal udenbys til udkanten af Paris’ katakomber om tre uger mod et veloplagt PSG-mandskab, der uden Neymar og Di Maria nærmest ydmygede FC Barcelona i katedralen.

Mareridts-tanken er bøjet i neon over Camp Nou med kendsgerningerne: FC Barcelona er otte point efter Atlético Madrid i La Liga-kampen om den spanske titel, de er bagud 0-2 mod Sevilla i Copa del Rey-semifinalen inden returopgøret hjemme, og de er nede 1-4 mod PSG i ottendedelsfinalerne i Champions League.

En klub, et hold, der nationalt og internationalt har været så dominerende også i dette årtusinde, men som nu kan se tilbage på den seneste Europa-triumf i 2015 med 3-1 sejren over Juventus - de tre mål sat ind af Rakitić (nu Sevilla), Suárez (nu Atlético Madrid) og Neymar (nu PSG). Altså tre spillere, der for nuværende er i de tre klubber, der ser ud til at bremse FC Barcelonas storhedstid.

Sejrsstime i La Liga blegner

Syv sejre på stribe i La Liga er ikke nok til at slette 2021’s rene skuffelse, som blev tydeligst mod PSG. Et uorganiseret forsvar havde Gerard Piqué tilbage, og selvom han på rekordtid meldte sig klar efter tre måneder ude, så var rutinen ikke nok til at opveje en Piqué på “et ben”. Kontrasten, uden erfaring, var den kun 20-årige højre back, Sergino Dest, der er kommet fra Ajax’ talentskole, men med meget få Champions League-kampe blev udstillet overfor den veloplagte Mbappé (tre-målsskytte).

PSG-spillerne fejrer målet til 4-1 sat ind af franske Mbappé.

Angrebsmæssigt var det sporadisk, hvad der kom fra Griezmann og Dembelé - og selvom Messi igen var den centrale med opmuntringerne, var det for lidt at servere et straffesparksmål og to pænt store chancer til de to førnævnte. Messi kom slet ikke så meget på bolden, som er nødvendigt for at få ham til at funkle, og mismodet lyste ud af ham efterhånden som Mbappé og Verratti førte PSG fremad.

Nu venter et oprydningsarbejde i en klub med dybe revner. Spillerne skændtes tydeligt på et stadion uden tilskuerlarm og derfor med let adgang til ordudvekslinger, der blev særligt tydelige mellem Piqué og Griezmann.

Førstnævnte sad senere hovedrystende på tribunen efter sin udskiftning, og sidstnævnte forlod Barcelonas private lufthavn “el Prat” to timer efter ydmygelsen og ville ikke fortælle om destinationen. Nysgerrige spanske medier kritiserede i skarpe vendinger Griezmann for at “flygte” og for at overtræde Covid-forbuddet mod at rejse ud af landet.

De tilbageblevne har nu to fridage, hvor de vender ryggen til skarp kritik, men ansigtet mod en uvis fremtid. Ledelsen i storklubben er næsten ikke eksisterende, da et præsidentvalg venter forude.

Derfor kan der ikke tages de mest drastiske beslutninger. Fire emner er opstillet på valglisterne. Fire, der alle nærmest enstemmigt, lover de mange medlemmer (ca. 150.000) og fans (millioner): en forbedret økonomi (FC Barcelona har underskud i milliardklassen), et sportsligt løft og ikke mindst - de vil alle gøre alt for at fastholde Lionel Messi i klubben.

Tre svære opgaver - ikke mindst det sidste efter det sandsynlige exit fra Champions League. Messi ligner ikke en, der tror på FC Barcelona-projektet i en snæver fremtid. Desuden fortæller fødselsattester, at to andre Barca-koryfæer er tæt på fodboldpensionen - Piqué (34 år) og Sergio Busquets (32 år).

Det er tre uger for tidligt helt at afskrive FC Barcelona, men omstændighederne peger ikke på, at de kan gentage det comeback, de mirakuløst tog fat i i 2017, da 0-4 blev vendt med en 6-1 sejr over netop PSG. Det franske hold er denne gang på hjemmebane i det andet opgør, det er blevet et langt mere komplet hold end sidst, Neymar og Di Maria er nok med på Parc des Princes, mens FC Barcelona virkelig skal samle stumperne op. I La Liga, i Copa del Rey og i Champions League.