Fodbold

Den nye Zlatan er vågnet fra sin dvale

TV 2 SPORTs fodboldekspert Mads Junker ser nærmere på ugen, der er gået i LaLiga.

Sidste uges højdepunkt

Brandvarme Isak

Det svenske stortalent er igen i år vågnet fra sit vinterhi, og Alexander Isaks målkonto fyldes uge for uge. l sidste sæson bankede han otte kasser i nettet i seks kampe henover en treugers periode i januar og februar, og i denne sæson gentager historien sig.

Med et hattrick og sit niende mål i de seneste seks kampe var Isak den store oplevelse, da Real Sociedad sparkede sig tilbage i kampen om de europæiske pladser søndag eftermiddag.

Han lader fødderne tale og holder sig ellers væk fra spotlightet.

Mads Junker om forskellen mellem Ibrahimovic og Isak

Forventningerne har altid været store til den langlemmede svensker, og allerede i teenageårene måtte han leve med skudsmålet “den nye Zlatan”. For ligheden i spillestil er tydelig mellem de to svenske skarprettere, ligesom deres etniske baggrund også er sammenlignelig.

De kommer godt nok fra hver sin ende af broderlandet, men har begge rødder i en kultur uden for den svenske. Som søn af et forældrepar, der flygtede til Sverige fra borgerkrigen i Eritrea i 1980’erne, har Isak - ligesom Zlatan - bevaret et ben i begge de kulturelle lejre, de stammer fra.

Der stopper lighederne så også, for mens Zlatan er den flamboyante, ekstroverte og opmærksomhedssøgende personlighed, er Alexander Isak det diametralt modsatte. Han lader fødderne tale og holder sig ellers væk fra spotlightet.

Han blev Allsvenskans dyreste salg nogensinde, da Dortmund hentede den blot 17-årige Isak i AIK Stockholm. Få uger forinden var han netop blevet den yngste målscorer nogensinde på det svenske landshold, og fodboldverdenen lå for hans fødder.

Successen udeblev dog, og efter to år og fire forskellige trænere i det tyske tog karrieren først for alvor fart, da Æresdivisionen åbnede armene for den sky svensker. I Tillburg fandt han tryghed og spilletid, og på et forrygende halvår sparkede han ikke blot Willem ll i deres anden pokalfinale i historien, men også sig selv tilbage på den europæiske fodboldscene.

Real Sociedad satte alle sejl til, og overtrumfede Real Madrid i kapløbet om at sikre sig Isaks underskrift i sommeren 2019. Præstationerne har været af svingende karakter i det halvandet år, der er gået siden, men antydningen af noget ekstra ordinært har flere gange været synlig.

Da Real Sociedad eliminerede netop Real Madrid i sidste sæsons bedste kamp, kvartfinalen i Copa del Rey, var det Isak, der egenhændigt ødelagde det ellers så fremragende madrilenske forsvar anført af Ramos. Med to mål - blandt andet en helflugter af “Zlatansk klasse” - gav den kamp igen næring til sammenligningen med Sveriges største spiller gennem tiderne.

Isaks forrygende målform falder på et tørt sted for Real Sociedad, der efter flere måneders pointtørke lignede et hold, der pludselig skulle misse en europæisk billet til næste sæson. I midtugen blev de flået i stumper og stykker af Manchester United i de to holds første opgør i Europa League, og klubbens europæiske eventyr er som godt som slut efter et 0-4 nederlag.

Men efter Morten Skoubo skabte furore i San Sebastian for godt 15 år siden, har klubbens fans igen fået en teknisk dygtig skandinavisk frontløber at kaste deres kærlighed på, og kan Isak holde sig skadesfri, er fremtiden brolagt med endnu større adresser, end den han for tiden optræder på.

Valget af Démbele og Griezmann som kantspillere var dog en kende for naivt

Mads Junker

Sidste uges skuffelse

FC Barcelona i tovene

Efter syv sejre i træk for Messi og holdkammeraterne gik den ikke længere. Trods massivt spilovertag, et hav af chancer og et totalt ufarligt Cadiz mandskab lykkedes det alligevel for hjemmeholdet at smide point søndag eftermiddag.

På bagkant af en historisk ydmygelse i midtugen mod PSG havde Ronald Koeman givet genvalg til alle 11 spillere med et ønske om at lade dem rejse sig, hvor de var faldet. Den tanke var som sådan forståelig og prisværdig, men når modstanderen forventeligt står med samtlige spillere midtvejs på egen banehalvdel, så var valget af Démbele og Griezmann som kantspillere dog en kende for naivt.

Tirsdag aften viste Mbappe, hvor simpelt og smukt fodbold kan være, og de fantastiske spidskompentencer, han besidder, har Dembele faktisk også i sit repertoire. For målt på hurtighed, dribleevner og skudstyrke er der ikke meget, der adskiller de to franske milliard-drenge. Men overblikket, spilforståelsen og evnen til at bevare roen i afslutningerne på mål er til gengæld milevidt fra hinanden, og det var opgøret mod Cadiz endnu en bekræftigelse af.

To gange kunne Dembele have lukket opgøret, men begge gange blev de store muligheder formøblet, ligesom et hav af fejlafleveringer og dårlige beslutninger hellereikke trak op i den samlede vurdering af hans præstation. I stedet begik Lenglet et klodset straffespark få minutter før tiden og fuldendte en miserabel uge for FC Barcelona.

Med pointtabet er catalanerne ved at have udspillet sin rolle i mesterskabskampen, og dermed synger sæsonen allerede på sidste vers for Koeman, inden foråret overhovedet har meldt sin ankomst. I de store kampe i denne sæson er FC Barcelona simpelthen faldet igennem, og det må desværre vægte tungt i den beslutning, Messi skal træffe om sin fremtid inden for de kommende måneder.

De to seneste Champions League-kampe er tabt med 1-7 - begge på hjemmebane - og holdet er godt på vej ud af Copa del Rey efter et fortjent 0-2-nederlag til Sevilla i det første opgør.

Skyerne trækker sig derfor igen sammen over Camp Nou, og fremtiden er lige nu ganske uvis uden en klubpræsident, uden struktur i spillet og (måske) uden klubbens bedste spiller igennem tiderne fra næste sæson.

Hvad skal vi glæde os til i den kommende uge

Storkampe i vente

Efter flere runder uden de helt store topkampe er menuen i den kommende weekend betydeligt mere appetitligt.

FC Barcelona tyvstarter dog allerede onsdag aften, når de møder Elche i et hængeparti fra allerførste runde, men efterfølgende kan vi se frem til at få svar på flere presserende spørgsmål.

Lørdag eftermiddag tørner formstærke Sevilla sammen med FC Barcelona og findes der en taber i det opgør, må mesterskabschancen siges at være mere teoretisk end reel for den tabende part. Søndag aften er det så Atlético Madrid, der kommer på en stor opgave, når Villareal byder førerholdet velkommen.

Simeones tropper missede en gylden mulighed for at lægge afstand til konkurrenterne med blot ét point i de to opgør mod Levante i den forgange uge, og det er på tide, de igen får snuden tilbage i sporet. Villareal er dog ikke den mest skræmmende modstander for tiden, og motivationen alene bør være nok til at gøre forskellen i den sene aftenkamp søndag.

Sidste hold i kvartetten af titelaspiranter - Real Madrid - lukker runden med en kamp mod Real Sociedad mandag aften. Begge hold har været igennem europæiske kampe, og med Real Madrids skadeskvaler bliver det en hård baskisk nød at knække for Zidane og Co.