Nye dødstal skubber i retning boykot-anbefaling

Amnesty International er et skridt tættere på at anbefale DBU at boykotte VM i 2022.

Boykot eller fremmøde?

Det er det store spørgsmål, der er stillet gentagende gange, siden Qatar blev tildelt værtskabet for VM i fodbold 2022, og nu tager menneskerettighedsorganisationen Amnesty International et skridt mod at anbefale boykot.

Det sker efter, Guardian har beskrevet, at mindst 6500 migrantarbejdere er omkommet i Qatar efter tildelingen af VM-værtskabet.

- Man må sige, at sådan nogle tal her skubber i den retning. Det må det da gøre, siger Trine Christensen, generalsekretær for Amnesty International i Danmark, til Radio4.

- Det er jo en skrækkelig afvejning. Vores fokus er på, hvordan vi får bedre forhold for migrantarbejdere i Qatar, der vil være der lang tid efter VM er fløjtet af og har været der lang tid før. Selvfølgelig har der været ekstra mange på grund af forberedelserne til VM, men vi er også bekymrede for dem, der er tilbage, når VM er færdigt, tilføjer hun.

Minister afviser at tage stilling

Dansk Boldspil Union skriver på sin hjemmeside, at unionen hele tiden har været imod valget af Qatar som VM-vært. Alligevel er planen at sende herrelandsholdet til Qatar, hvis Simon Kjær og holdkammeraterne kvalificerer sig.

- Amnesty International og Fagbevægelsen anbefaler kritisk dialog og ikke boybot. Derfor truer DBU sammen med de nordiske fodboldforbund ikke med at blive væk. Vi møder i stedet op og tager debatten åbent med Qatar og FIFA igen og igen, skriver DBU blandt andet.

Tidligere i år understregede Trine Christensen vigtigheden af, at både FIFA, nationale fodboldforbund som DBU og regeringer ’hæver stemmen’. I et samråd har kulturminister Joy Mogensen dog afvist, at regeringen tager stilling til en eventuel boykot af VM, men det kan hun blive tvunget til.

Tilbage i december 2020 rejste en gruppe fodboldtilhængere et borgerforslag, der med 50.000 underskrifter kan bringe emnet på banen i folketingssalen. I skrivende stund har 6.247 personer skrevet under på forslaget.