Fodbold

- Det slår fodbolden ihjel, siger profil om online-hetz

Arsenals Granit Xhaka råber nu op for at sætte fokus på den massive hetz, der møder professionelle fodboldspillere på sociale medier.

Granit Xhaka har fået nok af den hetz, som han og andre fodboldspillere mødes af på sociale medier efter snart sagt hver eneste kamp.

Den schweiziske Arsenal-spiller valgte onsdag at skyde tilbage mod kritikerne.

- Det er ikke et problem, når du vinder. Men når du taber, hader alle dig. Og folk skriver ting, der er helt ufattelige. Jeg ville ønske, jeg kunne møde de mennesker, der skriver den slags, og sætte mig ned og tale med dem under fire øjne og spørge dem: Hvorfor skriver du sådan noget?

- Det er ikke acceptabelt, så vi må åbne øjnene og tale om det. For man slår fodbolden ihjel på den her måde, når folk begynder at tale sådan om spillerne eller spillernes familier, sagde Granit Xhaka på et pressemøde før Arsenals Europa League-kamp mod Benfica torsdag

Granit Xhaka fortæller, at både hans kone og datter har været udsat for krænkende beskeder via sociale medier, ligesom han selv modtager en storm af fornærmelser efter hver kamp. I 2019 afslørede Xhaka nogle af de beskeder, han havde modtaget efter en specifik kamp:

"Vi brækker dine ben."

"Vi dræber din kone."

"Jeg håber, din datter får kræft."

Fokus på online-adfærd

Der er generelt stort fokus på problemstillingen i engelsk fodbold i disse uger. Og Granit Xhaka er blot den seneste i rækken af fodboldpersonligheder, der stiller sig frem for at tage et opgør med den hårde tone på sociale medier.

Den norske manager for Manchester United, Ole Gunnar Solskjær, har blandt andet været ude og foreslå, at man burde identificere sig, når man opretter en konto på et socialt medie.

- Jeg har ikke noget problem med, at folk kritiserer mig. Som person og som spiller, siger Granit Xhaka og tilføjer:

- Men jeg ser dem ikke som fans af min klub. For at være fans af min klub, skal de være der både, når vi taber, spiller uafgjort eller vinder. Hvis en person med sæsonkort snakker sådan om sine egne spillere, så synes jeg ikke, han fortjener respekt fra holdet eller andre.

I sidste uge blev Xhakas holdkammerater Willian og Eddie Nketiah udsat for racistisk motiveret hetz på sociale medier.

Granit Xhaka har spillet i Arsenal siden 2016, og han har generelt haft et stormfuldt forhold til klubbens fans indtil nu.