Atlético mistede formen på grund af covid-19, mens Real Madrid er kommet helskindet igennem en voldsom mængde skader. Søndag bliver det alvor.

Kalenderen fortæller, at foråret er kommet. I fodboldens årshjul betyder det, at turneringerne går ind i deres slutspurt. Mesterskaber skal afgøres, nedrykkere skal findes, og ethvert fejltrin bliver anset som skæbnesvangert.

Det gælder i særdeleshed i weekendens store Madrid-derby. For anden gang i sæsonen står Atlético og Real Madrid over for hinanden, og søndagens opgør kan enten genåbne mesterskabskampen eller manifestere Atléticos favoritrolle.

Det er, som om scenariernes kontraster forstærkes til det ekstreme i disse uger. I mandags gik Real Madrid på banen mod Real Sociedad i visheden om, at sejre i holdets to næste kampe ville bringe dem på førstepladsen i LaLiga.

Efter Real Madrids pointtab er det nu i stedet Atlético, der står med et attraktivt ønskescenarie: En Atlético-sejr i søndagens derby fulgt op af en hjemmesejr i onsdagens udsatte kamp mod Athletic Bilbao vil betyde, at Atlético vil være hele 11 point foran Real Madrid.

Med blot 12 kampe tilbage i ligaen, hvor de tre tophold på onsdag for første gang i sæsonen vil være på omgangshøjde og ikke længere have udsatte kampe i baghånden.

Topstillingen i LaLiga:

  1. Atlético Madrid - 58 point efter 24 kampe (målforskel: 47-16)
  2. Barcelona - 53 point efter 25 kampe (målforskel: 55-22)
  3. Real Madrid - 53 point efter 25 kampe (målforskel: 43-20)
  4. Sevilla - 48 point efter 24 kampe (målforskel: 34-18)

Meget står på spil, og det gør søndagens derby til et af de store i den lange historie om rivaliseringen mellem Atlético og Real Madrid.

Hvis et stadion havde følelser, ville Metropolitano føle, at det manglede dén sejr over Real Madrid, som ville lagre sig i sjælen

En ny forbandelse

Historien om derbyet ændrede sig op gennem 2010’erne. Nærmere bestemt var vendepunktet den 17. maj 2013, da Atlético brød en mere end 13 år lang forbandelse og endelig besejrede naboerne. Og tilmed skete det på Real Madrids hjemmebane Santiago Bernabéu i finalen i Copa del Rey.

Et par år forinden havde Real Madrids tilhængere hånligt efterspurgt en værdig modstander, så Madrid kunne få et ordentligt lokalopgør. Det havde de fået – og mere til. I de følgende år blev kampene om hovedstaden en anden og langt mere jævnbyrdig affære.

Atlético vandt titler og nåede store finaler, og under Diego Simeones faste ledelse blev klubben del af den europæiske elite. Men alligevel var det, som om de ikke helt kunne vriste sig fri af fortidens rolle som den kuede lillebror. Selv over de største stunder faldt der skygger fra naboerne.

Da Atlético vandt mesterskabet i 2014, lagde det en dæmper på fejringen, at der få dage efter ventede en Champions League-finale – mod Real Madrid. Den blev tabt på traumatisk vis efter en Sergio Ramos-udligning i overtiden. Og bagefter kunne Atlético ikke rigtig genoptage mesterskabsfesten.

Nok blev lokalopgørene jævnbyrdige – men der lå alligevel en historie i, at Real Madrid som regel vandt, når det virkelig gjaldt: I Atléticos moderne storhedstid blev holdet fire år i træk besejret af Real Madrid i Champions League – i kvartfinalen i 2015, i endnu en finale i 2016 og i semifinalen i 2017.

I de senere år er begge klubber dykket en smule på den europæiske scene. Og i Spanien har Real Madrid genvundet et lille overtag i de indbyrdes opgør.

Atlético har ikke besejret Real Madrid i de sidste ni ligakampe, siden Antoine Griezmann blev matchvinder på Bernabéu i februar 2016 i kampen, der lærte den nyansatte Zinédine Zidane, at han var nødt til at finde plads til Casemiro på midtbanen for at skabe den rette balance.

Siden da har Zidane forladt Real Madrid og er vendt tilbage. Og Atlético har forladt sit hjem Vicente Calderón for aldrig at vende tilbage. Nu er scenen det mondæne Wanda Metropolitano, som blev åbnet i 2017.

Her har Atlético endnu ikke besejret naboerne, og hvis et stadion havde følelser, ville Metropolitano føle, at det manglede dén sejr over Real Madrid, som ville lagre sig i sjælen.

Spørgsmålet er, om det sker søndag eftermiddag.

Atléticos defekt

Sæsonens første derby i december gav Real Madrid en 2-0-sejr efter en kamp, der var mere ensidig end ventet. Atlético havde vundet syv ligakampe i træk, mens Real Madrid allerede havde været gennem de to første af sæsonens tre kriser.

I det seneste opgør mellem de to Madrid-klubber var Real Madrid bedst og vandt 2-0. Video: TV 2 SPORT

Kampen i Valdebebas åbenbarede, at Atlético trods sæsonens succes fortsat befinder sig i en brydningstid. En ny og mere spilstyrende tilgang gav stor succes i efteråret – med portugisiske João Félix og den nytilkomne Luis Suárez som nøglespillere for forvandlingen. Men endnu venter vi på at se, om Atléticos nye stil også er levedygtig mod de bedste hold.

I den seneste tid har Atlético tilmed mistet efterårets flow, efter at vinteren har budt på en langvarig karantæne til Kieran Trippier, seks tilfælde af covid-19 i løbet af mindre end to uger og en række skader og karantæner.

Fraværene har i høj grad ramt de positioner, hvor det var svært for Simeone at finde erstatninger uden at møblere om på det meste af holdet.

Det har gjort, at de tandhjul, der passede så godt sammen i efterårets nyopfundne 3-5-2-formation, har været fraværende. Og efter flere jævne præstationer og et sensationelt hjemmebanenederlag til Levante valgte Simeone at rejse nogle år tilbage i tiden og stille holdet ultradefensivt op i Champions League-ottendedelsfinalen mod Chelsea for at forsvare et brugbart resultat hjem.

Den mission lykkedes ikke. I søndags fik Atlético dog en særdeles vigtig ligasejr i Vila-real, hvor holdet endelig holdt målet rent, efter at Jan Oblak i otte kampe i træk havde hentet bolden i netmaskerne – den længste serie uden et rent bur i Simeones ni år som træner.

Nu kan Simeone se frem til at få Trippier og Yannick Carrasco tilbage til derbyet, så han igen kan stille et hold, der ligner efterårets succes – med den muskelskadede José María Giménez som eneste markante fravær.

Giménez erstattes af Felipe i et forsvar, hvor Stefan Savić har spillet en stærk sæson, og hvor Mario Hermoso med sin gode venstrefod har været en nøglespiller. Trippier træder givetvis direkte ind i startopstillingen som højre wingback. I efteråret var englænderen ligaens bedste på positionen, og hans samspil med Marcos Llorente på midtbanen var et af de partnerskaber på holdet, der fungerede til perfektion.

I den modsatte side har Carrasco været savnet i den seneste tid, hvor både covid-19 og en skade har holdt ham ude. Nu sikrer Carrascos og Trippiers tilbagevenden, at Simeone kan stille med den midtbane, der har fungeret så godt, med Koke som den tilbagetrukne igangsætter suppleret af Llorentes dynamik og målfarlighed og den genfødte Thomas Lemars fine boldbehandling.

Og med en håndbevægelse kan Simeone mutere formationen, så 3-5-2 bliver til 4-4-2 eller 5-4-1. Den indbyggede omstillingsparathed er et kendetegn på dette Atlético-hold.

I angrebet er Luis Suárez et sikkert kort trods fem målløse kampe i træk, og så er spørgsmålet, om han suppleres af Ángel Correa eller João Félix. Sidstnævnte har gennemlevet en svingende sæson – i de første par måneder var han ligaens måske bedste spiller, men siden mistede han formen. Mod Villarreal scorede han et flot mål som indskiftet og fejrede det med et vredesudbrud mod bænken.

Forholdet mellem João Félix og Simeone er ikke uden torne, og spørgsmålet er, om integrationen af João Félix’ talent i Simeones kollektiv vil lykkes – og om han starter inde søndag eftermiddag.

De 41 skader

I Real Madrid har meget af ugen handlet om Karim Benzema og om den muskelskade, der har holdt franskmanden ude af Real Madrid-holdet i de sidste tre uger.

I begyndelsen af ugen kom der positive meldinger fra træningsanlægget i Valdebebas. Torsdag var tonen mere dyster, men fredag formiddag trænede Benzema sammen med holdkammeraterne.

Benzemas skade har været en blandt mange i en sæson, der har rejst kritik af sundhedssektoren i Real Madrid. I slutningen af februar opgjorde sportsavisen Marca, at Real Madrid havde haft 41 skader i førsteholdstruppen i sæsonen – flest af alle i LaLiga.

Målscoringen har været et kronisk problem for Real Madrid i sæsonen

Kilde

Især i februar stod det slemt til, og i flere kampe har Zinédine Zidane stort set ikke haft nogen førsteholdsspillere på reservebænken.

Alligevel slap Real Madrid helskindet gennem måneden med en række smalle sejre, så de regerende mestre har nærmet sig Atlético i tabellen og lagt den katastrofale periode i januar bag sig, hvor det blev til nederlag i Supercopa’en og i Copa del Rey, og hvor Zidane var til diskussion.

I mandags vendte Federico Valverde og Rodrygo tilbage fra deres skader, men stadig er Real Madrid uden stamspillere som Dani Carvajal, Sergio Ramos og den evigt skadede Eden Hazard.

Zidanes valgmuligheder er derfor fortsat begrænsede og handler primært om, hvem der skal assistere Benzema i angrebet – forudsat at han er klar. Marco Asensio, Vinícius og Rodrygo kæmper om de to forventede pladser på kanterne, men fælles for dem er, at de ikke har scoret ret mange mål i sæsonen.

Det ansvar har ligget på Benzema, og målscoringen har været et kronisk problem for Real Madrid i sæsonen; ganske usædvanligt har Atlético scoret flere mål end naboerne.

Midtbanen fejler til gengæld ikke noget, og hvor sidste sæsons mesterskab blev personificeret ved Sergio Ramos og Karim Benzema, så har Real Madrids styrke i denne sæson været den gennemprøvede midtbane med Luka Modrić, Toni Kroos og Casemiro.

Den trio har sikret en sammenhængskraft i en svær sæson med store udfordringer for Real Madrid. Med et efterslæb på fem point – og en udsat kamp i baghånden for Atlético – er det nemt at konkludere, at presset ligger på gæsterne, og at Real Madrid er nødt til at gå efter alle tre point søndag eftermiddag på det tilskuertomme Wanda Metropolitano.

Sker det, vil det genåbne mesterskabskampen, skabe tvivl i Atlético og give nyt liv til fortællingen om, at Real Madrid altid får det sidste ord i slaget om den spanske hovedstad.

Men omvendt vil der også ligge en vis logik i, at Atlético skulle bryde forbandelsen og besejre rivalerne for første gang på Metropolitano i lige netop denne sæson, hvor tilhængerne ikke har mulighed for at opleve det.

Se Atlético Madrid-Real Madrid søndag på TV 2 SPORT X og TV 2 PLAY med optakt fra kl. 15.30.