Fodbold

Gammel kending er storfavorit - i dag vælger Barcelona sin nye præsident

Hvordan foregår det, når FC Barcelona søndag går til præsidentvalg? Hvem er kandidaterne? Hvem vinder? TV 2 SPORT forsøger her at give dig alle svar.

Søndag skal den catalanske fodboldmastodont FC Barcelona for 14. gang gennemføre et præsidentvalg.

Men lige præcis denne udvælgelse af klubbens næste overhoved er langt fra som nogen af de tidligere udgaver. Det fornemmes tydeligt. Der er langt mere på spil.

- Det her valg er det vigtigste i klubbens 121 år lange historie.

Sådan lyder svaret fra alle, der bliver spurgt ind til betydningen for søndagens valg. De mange tusinde fans, der elsker den spanske storklub højere end livet selv. Journalisterne, som hver eneste dag skriver spalte op og ned om seneste nyt hos Messi & Co. i de catalanske sportsaviser. Sågar de tre kandidater på søndagens stemmeseddel er enige. Det her er vigtigere end nogensinde.

Der er da også nok at tage fat på for manden, der sætter sig i det magtfulde embede i de næste seks år.

Klubbens største spiller nogensinde, Lionel Messi, har kontraktudløb til sommer. Førsteholdets kvalitet er længder fra fordums styrke. Økonomien ligger i ruiner. Den tidligere så hæderkronede talentfabrik La Masia er stagneret. Ryet mere blakket end nogensinde før.

De femdobbelte Champions League-mestre er mildest talt i knæ. Klubben er i forfald.

TV 2 SPORT forsøger her at gøre dig klog på alt det, der er værd at vide om præsidentvalget i Barcelona. Hvem er kandidaterne og favoritten? Hvad siger meningsmålingerne? Hvad bliver afgørende? Og hvordan foregår et præsidentvalg overhovedet i en pandemi?

Præsidentvalg i FC Barcelona

Hvem kan stemme?

Det er FC Barcelonas mere end 110.000 stemmeberettigede medlemmer, der med deres krydser afgør valget. Skal du sætte kryds, skal du leve op til en række krav:

- Du skal have været betalende medlem i mere end et år

- Være over 18 år

- Dit medelmsskab må ikke have været suspenderet tidligere

 

Kan folk fra Danmark stemme?

Som udgagangspunkt er svaret 'ja', hvis du som medlem lever op til kravene fra spørgsmål et.

Det er dog værd at bemærke, at hvis du som dansker skal stemme til valget, så kræver det, at du tager turen til den catalanske hovedstad. 

Det er nemlig som udgangspunkt ikke muligt at stemme over nettet eller via brev. 

Hvordan foregår afstemningen?

Valgstederne slår søndag dørene op klokken 9.00, hvor det er muligt at stemme frem til klokken 21.00.

Der findes seks forskellige valgsteder. To ved FC Barcelonas stadion, Camp Nou. Et i forstæderne Girona, Tarragona, Lleida, mens de 700 stemmeberrettigede folk i mikrostaten Andorra ligeledes har deres eget valgsted.

For første gang nogensinde har FC Barcelona tilladt brevstemmer grundet coronapandemien. Det tilbud har 20.000 personer taget pænt i mod. Det er dog kun medlemmer fra Spanien, der har fået tilladelse til at brevstemme. 

Hvordan vindes vinderen?

Når valgstederne lukker klokken 21.00, starter optællingen af de mange stemmer. 

Måden, vinderen findes på, er dejligt simpel. Manden eller kvinden med flest stemmer får nøglerne til præsidentkontoret. 

Hvornår ved vi, hvem der vinder?

Hvis alt går vel, så tror FC Barcelona og anvarlige for valgstederne på, at der ligger et endeligt resultat omkring 23.30 søndag. 

Når valgstederne lukker klokken 21.00, kommer der en exitpoll, som meget vel kan give en god indikation på, hvem der løber med sejren.  

Hvor ofte er der præsidentvalg?

Der er som ugangspunkt præsidentvalg i FC Barcelona hvert sjette år.

Oprindeligt var de mange tusinde medlemmer blevet kaldt til stemmeurnerne den 24. januar, efter klubbens tidligere præsident Josep Maria Bartomeu i oktober valgte at trække sig efter flere skandaler og et mistillidsvotum.

En eksplosiv stigning i antallet af coronatilfælde i Spanien samt en frygt for en meget lav valgdeltagelse fik klubben til at udskyde valget til marts efter accept fra kandidaterne.

Hvem sikrer, at det hele går 'fair' til?

FC Barcelona har nedsat en særlig valgbestyrelse, der skal sikre, at valget går fair til. 

Derudover vil klubbens hovedbestyrelse også være en del af valghandlingen. 

 

Hvordan håndterer de coronavirus?

Der er stort fokus på, at et præsidentvalg kan blive en begivenhed i kategorien superspreder. Derfor har FC Barcelona da også taget en række forholdsregler for at undgå et stort udbrud af coronavirus i kølvandet på valget.

Derfor er alle medlemmer påbudt at skulle stemme iført en maske. Derudover skal alle ligeledes spritte af både før og efter, krydset er sat. 

Samtidig er der sikret et særligt stærkt ventilationssystem ved alle valgsteder. 

Hvem kan stille op til valget?

Der er to regler, en præsidentkandidat skal leve op til.

Vedkommende skal have været medlem i mere end et år. Derudover skal hver enkelt kandidat kunne fremvise minimum 2000 vælgererklæringer, før man kan komme på den endegyldige stemmeseddel til valget. 

De tre kandidater

Hvem er det, de mange medlemmer søndag har muligheden for at stemme på?

Det oprindelige felt af præsidentkandidater startede med at være på hele ni styks. I sidste ende var det dog kun tre, der nåede over de påkrævede 2000 underskrifter, som gav adgang til søndagens stemmeseddel.

Joan Laporta, Victor Font og Antoni Freixa står tilbage.

De tre kandidater

 1. Favoritten: Joan Laporta

  Joan Laporta - 58 år - advokat

  Når det søndag går løs, så er det med et meget velkendt navn på stemmesedlen.

  Joan Laporta sad nemlig som præsident for FC Barcelona fra 2003 til 2010. En yderst succesfuld periode, der bød på syv store titler. Heriblandt to Champions League-trofæer samt fire spanske mesterskaber. En periode, der kickstartede en længere årrække som en af verdens absolut førende klubber.

  - Da jeg sad som præsident, vandt Real Madrid ingen Champions League-titler.

  Sådan indledte den tidligere præsident sit kandidatur - Estimem el Barça (Vi elsker Barça, red.) - til dette valg. Mens Laporta heller ikke var sen til at minde folk om, at det var under hans ledelse, Lionel Messi fik sit gennembrud, og at han i øvrigt også var manden, som ansatte Pep Guardiola som cheftræner. 

  Kritiseres for manglende fremtidsvisioner

  Netop fortidens fornemme resultater og et minde om, hvad der var engang, taler til rigtig mange Barcelona-medlemmeres hjerter. 

  Joan Laporta har dog undervejs i valgkampen været stærkt kritiseret for at se mere tilbage end frem og ikke have en klar plan for fremtidens FC Barcelona. 

  Det var dog også først for bare halvanden uge siden, at den karismatiske Laporta præsenterede sit sportslige projekt for medlemmerne. 

  Men selvom det tog sin tid, så har den tidligere præsident lige siden offentliggørelsen af sit kandidatur været favorit i meningsmålingerne. Og det er han fortsat. Også selvom han i 2015 tabte præsidentvalget til Josep Maria Bartomeu.

  Hvad vil Laporta?

  I det følgende afsnit giver vi her svaret på, præcis hvad Joan Laportas synspunkter er på flere nøgleemner i valgkampen. 

  Messi: Laporta prioriterer at få forlænget kontrakten med argentineren. Sågar har den tidligere præsident sagt, at Messi er fortid i klubben, hvis ikke han bliver præsident. ​

  Cheftræner: Den nuværende træner Ronald Koeman kan beholde sit job, hvis resultaterne og spillet "ser nogenlunde ud". I starten af februar sagde Laporta ligeledes, at Xavi Hernández "mangler erfaring", før han kan blive træner i den spanske storklub. 

  Sportsdirektør: Mateu Alemany. Den tidligere Valencia-direktør bliver manden, der skal træffe de sportslige beslutninger under Laporta. Alemany er tidligere blevet rost for at være en dygtig 'købmand'.

  Store indkøb: Selvom økonomien i Barcelona ikke er den bedste, så vil Laporta på ingen måde afvise store indkøb som Erling Haaland og Kylian Mbappé. "Hvis vi skal forbedre holdet, så har jeg kortene, og jeg er klar til at spille dem".

  Økonomi: Laporta forsikrer om, at den nuværende gæld på 3,1 milliarder kroner vil være væk, når hans regeringsperiode er færdig. Den tidligere præsident vil særligt få styr på økonomien ved at øge indtægterne i klubben ved blandt andet større og flere sponsorater end i dag.

  Eksemplevis peger Laporta på, at han sammen med sit økonomiske mandskab har fundet 35 forskellige muligheder for sponsorater, som klubben ikke udnytter i dag. Det er selvsagt en kompliceret sag at præsentere en økonomisk plan for én af verdens største fodboldklubber. Endnu sværere er det dog at koge hele projektet ned på en håndfuld linje. Du kan dog blive klog på hele Laportas økonomiske projekt her.

 2. Nytænkeren: Victor Font

  Victor Font - 48 år - forretningsmand

  Den største udfordrer til Joan Laporta er Victor Font. 

  Forretningsmanden har da også brugt de sidste syv år af sit liv på tegne et bæredygtigt og fremtidssikret projekt for Barcelona. Et projekt, der skulle sikre ham tjansen som præsident.

  Med sit projekt - Sí Al Futur (Ja til fremtiden, red.) - var Victor Font den første kandidat, der meldte sig klar til valgkamp. Hurtigt fik den nytænkende Font medvind, og var det ikke for Joan Laportas kandidatur, så havde den succesfulde forretningsmand været storfavorit. 

  Det skyldes ikke mindst Victor Fonts planer om at hente klubkoryfæet Xavi Hernández ind som manden, der skal tegne det sportslige projekt som general manager.

  Derudover har Victor Font også vundet stor sympati ved at have tilkendegivet, at han fuldstændig vil blande sig uden om de sportslige beslutninger i klubben. Han vil udelukkende tage sig af forretningsdelen. 

  - Jeg kan ikke se, hvorfor jeg skulle blande mig i sportslige beslutninger. Det må være op til vores sportslige ledelse, har Font tidligere udtalt i et større interview med TV 2 SPORT.

  Udfodringen er udstårling og karisma

  Mens alle tegningerne til Victor Fonts FC Barcelona på papiret ser meget fornemme ud, så er der særligt én årsag til, at den nytænkende forretningsmand er blevet overhalet af Joan Laporta. 

  Det kræver nemlig en hel del udstråling og karisma at stå i spidsen for en af verdens største fodboldklubber, og det peger flere spanske medier som den absolut største svaghed hos Font.

  Selv samme medier har dog også ved flere lejligheder rost Victor Font for at have det på papiret stærkeste projekt af alle tre kandidater.

  Hvad vil Font?

  I det følgende afsnit giver vi her svaret på, præcis hvad Victor Fonts synspunkter er på flere nøgleemner i valgkampen. 

  Messi: Font vil gerne skrive en kontraktforlængelse med klubbens helt store stjerne, men det skal være "økonomisk forsvarligt" set med klubbens øjne.

  Cheftræner: Det bliver Fonts sportslige ledelse med Xavi i spidsen, der ene og alene skal afgøre, hvem klubbens cheftræner skal være. 

  Sportsdirektør: Jordi Cruyff. Legendariske Johan Cruyffs søn bliver sportsdirektør. Den øverste sportslige leder vil dog stadig være Xavi Hernández.

  Store indkøb: Victor Font har på intet tidspunkt lagt skjul på, at der ikke bliver nogen store indkøb i løbet af sommeren. "Det er ikke økonomisk forsvarligt". 

  Økonomi: For at råde bod på den skrantende økonomi vil Victor Font sammen med sine økonomiske eksperter få klubben tilbage på ret køl blandt andet ved at spare stort på lønningsudgifterne. 

  Her mener Font ikke, det er urealistisk, at klubben kan spare mellem 750 millioner kroner alene på lønninger til klubbens spillere. Derudover har forretningsmanden samlet en økonomisk 'spcialstyrke', der særligt får ansvaret for at redde klubben ud af den dårlige økonomi. Vil du blive klogere på alle ting i Victor Fonts økonomiske projekt, kan du blive det her.

 3. Toni Freixa

  Toni Freixa - 52 år - advokat

  Den helt store dark horse til søndagens præsidentvalg er utvivlsomt Toni Freixa. 

  I FC Barcelona-kredse er Freixa dog ikke ukendt. Fra 2003 til 2005 var den spanske advokat en del af bestyrelsen bag præsident Joan Laporta.

  Efter udoverensstemmelser røg Freixa dog ud, inden han i 2010 vendte tilbage under præsident Sandro Rosell som talsmand for klubben frem til 2015, hvor han selv stillede op som præsidentkandidat. 

  Det gør den 52-årige catalaner så igen søndag. Men heller ikke denne gang vurderes det på nogen måde sandsynligt, at den kantede og højtråbende Freixa kommer i nærheden af sejren. 

  Med kampagnen 'Fidels al Barça' (Troskab til Barça, red.) er Freixas valgflæsk denne gang særligt et par store indkøb, som de færreste dog ser som værende realistisk. Derudover satser Freixa på, at hans økonomiske plan kan være nok til at overbevise de mange medlemmere om, at han er den rette. 

  Hvad vil Freixa?

  I det følgende afsnit giver vi her svaret på, præcis hvad Toni Freixas synspunkter er på flere nøgleemner i valgkampen. 

  Messi: Freixa er ikke afvisende over for at lade Lionel Messi forlade klubben. Byder muligheden sig for en "økonomisk forsvarlig" aftale, så forlænger Freixa dog gerne aftalen med argentineren.

  Cheftræner: Ronald Koeman fortsætter som cheftræner. Freixa har stor tiltro til hollænderen og ser ham blive kontrakten ud. 

  Sportsdirektør: Lluís Carreras Ferrer. Den tidligere spiller har flere managerjobs bag sig, men har aldrig stået i spidsen for et sportsligt projekt som sportsdirektør. Det skal han dog, hvis Freixa vinder. 

  Store indkøb: Freixa ser det langt fra som værende usandsynligt, at FC Barcelona kan kæmpe med om underskrifterne på Erling Haaland og Kylian Mbappé denne sommer. 

  Økonomi: Toni Freixa har præsenteret et meget ambitiøst projekt for FC Barcelonas økonomiske situation. Særligt bliver det igennem store sponsoraftaler med asiatiske virksomheder, at Freixa vil få gjort de røde tal til sorte. 

  Freixa har allerede offentliggjort, at han har et nyt trøjesponsorat til en værdi på 450 millioner kroner om året klar. Vil du vide mere om Freixas økonomiske planer, kan du det her.

Det siger meningsmålingerne

Præsidentvalget i FC Barcelona er naturligvis den absolut største historie i de catalanske sportsmedier i disse dage.

På trods af dét vrimler det ikke med meningsmålinger i to store sportsaviser Mundo Deportivo og Sport i dagene op til det afgørende valg.

TV 2 SPORT har forsøgt at samle de seneste meningsmålinger fra Sport, Mundo Deportivo og Cadena Ser og giver her et bud på en samlet meningsmåling, før medlemmerne søndag går til stemmeurnerne. I de fleste meningsmålinger er antallet af respondenter mellem 200 og 500.

Joan Laporta: 49,3 %

Victor Font: 15,7 %

Toni Freixa: 5,0 %

Ved ikke: 30 %

Selvom Joan Laporta er storfavorit vurderet på samtlige meningsmålinger, så skal den tidligere præsident ikke gøre champagnen klar endnu.

Tilbage i 2003 var Joan Laporta nemlig selv bagud i alle meningsmålinger, men tog alligevel sejren mod favoritten Lluís Bassat. Her overraskede den dengang unge Laporta og fik hele 47 % af stemmerne og endte som suveræn sejrherre.

Med andre ord er det altså ikke slut på nogen måde for særligt Victor Font i forhold til at true Joan Laporta i kampen om sejren.

Eksperterne er ikke i tvivl: Laporta vinder

Selvom intet som bekendt er afgjort endnu, så er der i Spanien ikke den store tvivl om, hvem der løber med sejren. Joan Laporta er den helt store favorit.

Det billede ændrer sig ikke, når man ser på de svar, TV 2 SPORT får fra to spanske journalister, som dækker valget tæt og to danske eksperter på præsidentvalget i den catalanske storklub.

Lyn-analyse

Hvem vinder? 

- Joan Laporta. Han var manden, der startede en storhedstid. Han købte Ronadinho og udkælkkede Messi. Men Victor Font skal man ikke afskrive.

 

Hvad bliver afgørende?

- Kan Font overbevise vælgerne om, at Xavi kommer, og han kan ændre klubben? Eller kan Laporta igen få vælgerne til at tro på, han kan skabe en ny storhedstid? Det er det, der kan rykke stemmer.

 

Hvad er nøgletemaet for valget?

- Intet er vigtigere end økonomien. Barcelona har aldrig været i så store problemer. Det er en katastrofe. Det handler om at finde løsningerne økonomisk, så kommer det andet senere

Lyn-analyse

Hvem vinder?

- Joan Laporta. Han er den mest kendte, og han ved, hvad der skal til. Samtidig er Victor Fonts projekt begyndt at krakelere lidt. Hans folk, Xavi og Jordi Cruyff, har udtalt, at de ikke vil vælge side.

 

Hvad bliver afgørende?

- Der skal styr på økonomien. Hvem har den stærkeste plan? Laporta har været i klubben før, og det bliver afgørende. Freixa og Font har ikke samme erfaring. 

 

Hvad er nøgletemaet for valget?

- Udover økonomien fylder Lionel Messi også. Her har Laporta også en trumf. Han var der, da Messi blev stor, og de har et godt forhold. 

Lyn-analyse

Hvem vinder?

- Joan Laporta. Det er forventningen i hele Barcelona. Han nyder godt af sin succesfulde fortid. Han har vist, at han kan bygge et vinderhold, og det er det, som folk vil have. 

 

Hvad bliver afgørende?

- Hvilken kandidat kan få folk til at tro på, at Barcelona med deres plan vil kunne udfordre PSG, Bayern München og Manchester City. De seneste Championa League-nederlag smerter folk.

 

Hvad er nøgletemaet for valget?

- Lionel Messi. Han betyder alt for klubben og for fansene, og hans gode forhold med Laporta er endnu en nøgle til sejr for den tidligere præsident.

Lyn-analyse

Hvem vinder? 

- Joan Laporta. Han har mest karisma. Han har det stærkeste navn, og med den succes han opnåede i sin valgperiode, har han noget, der kan forføre Barcelonas tilhængere.

 

Hvad bliver afgørende?

- Hvem kan give tilhængerne troen på, at lige netop deres projekt giver en lys fremtid? De er i knæ og har brug for en, der kan sælge noget håb. Meget bliver afgjort på personlighed, og her har Laporta en fordel med sin karisma.

 

Hvad er nøgletemaet for valget?

- Hvordan økonomien kommer tilbage på ret køl. Økonomien er også nøglen til igen at gøre klubben konkurrencedygtig i Europa.