Fodbold

Søndag bliver familier, søskende og kollegaer splittet i Madrid

Søndag byder på et af de mest imødesete lokalopgør længe i Madrid. Og det er en kamp, der fylder alt i den spanske hovedstad.

Søndag den 7. marts er derbydag i Madrid.

Og selvom coronapandemien har fjernet en del af derbyets og fodboldens sjæl ved at lægge både stadioner og gader øde, så er der ekstremt meget på spil i søndagens lokalopgør i den spanske hovedstad mellem Atlético Madrid og Real Madrid. Alt er på spil.

- Det er stort. Kæmpestort. Det er de to store giganter i Madrid, og de kampe splitter både familier, søskende og kollegaer på arbejdspladserne. I flere uger op til og efter sådan en kamp bliver der drillet på kryds og tværs. Og de store spanske sportsaviser dækker det naturligvis intenst. Det er på alle avisernes forsider i flere dage op til kampen, siger Jeppe Krogager.

Han er TV 2's korrespondent i Spanien og har i en årrække observeret, hvordan El Derbi Madrileño påvirker Madrid.

- Det er lokabraget over dem alle i Spanien, og det optager virkelig madrilenerne. Fodbold i Spanien er noget, som alle udtaler sig om. De er et socialt folk, og der bliver diskuteret fodbold, uanset om man er stor fodboldkender eller ej, siger Jeppe Krogager.

Søndagens derby betyder ikke bare noget uden for banen. Det er også en direkte duel i toppen af LaLiga. Atlético Madrid er inden kampen på førstepladsen med fem point ned til Real Madrid på tredjepladsen. Et forspring, der dog var noget større for få uger siden.

- Atlético har smidt et forspring overbord, så derfor er Atlético-fansene fyldt med nerver. Nu skal hælene sættes i. Nu skal snoren kappes, så de kan sætte sig fri af Real Madrid og Barcelona. Det er den følelse, de har inden kampen. Og omvendt er det jo en kæmpe chance for Real til at bringe sig tilbage for alvor, siger Jeppe Kroager.

Derbyets anatomi

I en kamp mellem Atlético Madrid og Real Madrid er der ekstraordinært meget på spil. Og det er ikke bare sportsligt.

For et derby mellem to klubber i samme by bærer på så meget historie, kultur og identitet for borgerne i den givne by. Også i Madrid.

For de såkaldte derbyopgør er bygget på meget andet end bare det, det foregår inden for kridtstregerne.

- Grundlæggende handler et derby om at kunne hævde sig over for de andre. Det er en helt tribalistisk og stammeagtig måde at vise en overlegenhed på.

Sådan siger Lasse Yde Hegnet. Han er antropolog og har i en række forskellige sammenhæng behandlet kulturen og historien omkring fodboldens største lokal- og rivalopgør. Blandt andet har han udgivet en podcast om emnet hos fodboldmediet Mediano.

- Det helt klassiske element i de her derbyer er, at der er den rige klub, og så er der arbejderklubben. Eller at du har nogle meget distinkte bydele opdelt efter forskellige kriterier. Så der er noget mere på spil end bare fodbolden.

- Kodeordet her er jo, at der skal være er en modpol. Når det handler om derbyer, så handler det også om at ridse forskelle op. Det er for eksempel interessant at have en kamp mellem Panathinaikos og Olympiakos i Athen, fordi den ene er arbejderklubben og havneklubben, hvorimod det andet er bureaukratiets klub. Og det ser du også i Madrid-derbyet.

- Et derby kommer altid til at handle om modpoler og modsætninger. Selvfølgelig skal der også være noget sportsligt, men der skal også være nogle grundlæggende modpoler uden for banen. Og det handler om, hvordan man skaber identitet – og hvordan man klassificerer sig selv og andre. Det gør man altid i opposition til andre, siger Lasse Yde Hegnet.

Et opgør med nye perspektiver

Når modpolerne i Madrid-derbyet skal tegnes op, så bliver Atlético Madrid typisk betegnet som arbejderklubben, mens Real Madrid betegnes som de riges og bureaukratiets klub. Kongeklubben.

Og sådan har det været siden 1905, hvor det første opgør blev spillet mellem de to, og helt frem til i dag. Og dog.

For den dag i dag er Atlético Madrid i lige så høj grad en del af den globale fodbolds superliga som Real Madrid. Og sportsliget har Atlético også nærmest udfyldt den historiske kløft mellem de to Madrid-klubber.

- Det var lidt nemmere at finde de der forskelle i gamle dage med Atlético og Real, da Atlético stadig spillede på Estadio Vicente Calderon: Et gammelt stadion bygget over en motorvej i et arbejderkvarter i Madrid.

- Kommercialiseringen og globaliseringen gør, at klubberne flyttes ud af deres respektive bydele og placeres i store nye rumskibe af stadioner helt andre steder, siger Lasse Yde Hegnet.

I dag spiller Atlético Madrid sine hjemmekampe på det enorme og fornemme Wanda Metropolitana i en moderne forstad til Madrid.

- Der er ingen tvivl om, at Atlético skal vænne sig til rollen, hvor de ikke længere er underdog eller lillebror. Simeone (Diego Simeone, Atlético-træner, red.) udstråler jo arbejderen og den, der kæmper for hver en millimeter. Men virkeligheden er jo, at han i dag har et hold med masser af penge og stjerner. Det skal de vænne sig til i den rød-hvide del af Madrid, siger Jeppe Krogager og fortsætter:

- Myten om derbyet går på, at det er de fattige fra Manzanares-floden mod Kongeklubben. Sådan er det ikke mere. Og nu er tilhængerne spredt fysisk, socialt og indtægtsmæssigt. Rygterme går jo faktisk på, at den nuværende konge er Atlético-tilhænger.

Hvilken klub, der sidder på tronen i Madrid efter søndagens kamp, ved ingen.

Men lige meget hvad vil resultatet af derbyet få stor betydning for mesterskabskampen i La Liga.

Kampen kan ses søndag med optakt fra kl. 15.30 på TV 2 SPORT X og TV 2 PLAY.