Fodbold

I dag skal to tætte venner mødes i Serie A

Søndag mødes de to venner, Mikkel Damsgaard og Andreas Skov Olsen, i en direkte duel i Serie A.

Du kan se kampen mellem Bologna og Sampdoria på TV 2 PLAY.

Med mere end en håndfuld danske spillere har et danskeropgør i indeværende Serie A-sæson ikke været et særsyn.

Ved frokosttid søndag kan to gode venner, der har spillet side om side utallige gange på både klub- og ungdomsniveau, stå over for hinanden for første gang i karrieren, når Stadio Renato Dall’Ara i Bologna åbner portene for Sampdoria-mandskabet.

Hos hjemmeholdet er Andreas Skov Olsen så småt ved at komme i omdrejninger efter en drilsk rygskade i efteråret, mens Mikkel Damsgaard melder sig selv klar igen efter en kort periode med begrænset mulighed for spilletid.

- Det går meget bedre nu. Jeg var lagt ned af sygdom og feber i sidste uge, men har trænet med hele ugen og kommer tættere og tættere på hundrede procent for hver dag, der går. Jeg føler mig helt klar, siger offensivspilleren til TV2 SPORT.

I tabellen er begge mandskaber fanget lidt i ingenmandsland med Sampdoria fire point foran Bologna. I klubbernes første møde tilbage i november måned var det dog sidstnævnte, der kunne juble ved slutfløjt efter en smal sejr på 2-1.

Dengang levede opgøret ikke op til prædikatet som danskeropgør. Andreas Skov Olsen var henvist til tribunen, mens Mikkel Damsgaard spillede samtlige minutter i Sampdorias venstreside. Søndag middag har de to tidligere FC Nordsjælland-drenge så muligheden for en duel igen.

Mikkel Damsgaard laver sublim assist, da Sampdoria kommer foran 2-0 mod mægtige Inter i Serie A. Video: TV 2 SPORT

Coronaen har udfordret tæt venskab

Vejen til Serie A og Støvlelandet ligner på mange måder hinanden for Andreas Skov Olsen og Mikkel Damsgaard.

Begge fik de deres fodboldopvækst i lokale klubber et stykke fra hovedstadsområdet og for begge blev fodboldens sjov og leg en levevej - fyldt med drømme - i Farum i nogenlunde samme alder.

- Jeg er født et halvt år før "Dams" (Mikkel Damsgaard, red), men vi har spillet sammen utroligt længe og kom til FC Nordsjælland nogenlunde samtidig, siger Andreas Skov Olsen og tilføjer:

- Vi blev opdaget af de samme folk og slog begge igennem på U17-holdet. Og så gik det egentlig ret stærkt, da vi først kom op på Superliga-holdet.

Skov Olsen og Damsgaard debuterede begge i landets bedste række i sæsonen 2017/18, dengang Kasper Hjulmand stod i spidsen for FC Nordsjælland. For førstnævnte blev det til sporadiske indhop tidligt på sæsonen i runde 2, 4 og 11, mens Mikkel Damsgaards første 11 minutter kom i 6-0 sejren over AC Horsens midt i sæsonen.

Herfra så den nuværende Sampdoria-spiller sig dårligt tilbage og endte med over 1.200 spilleminutter i den resterende del af sæsonen, mens Andreas Skov Olsens reelle gennembrud først kom året efter.

Det var så også værd at vente på, for med 22 mål blev den hurtige og skudfarlige kantspiller en attraktiv vare for Farum-klubben. Her slog Bologna først til og betalte lidt over 40 millioner kroner for danskeren på en femårig kontrakt.

Det ville være en stor oplevelse at få sammen

Mikkel Damsgaard om EM

Et år senere, efter store og iøjnefaldende præstationer i Danmark, var turen kommet til Mikkel Damsgaard, og i Italien nyder de to godt af hinanden - selvom den nuværende pandemi har begrænset deres kontaktflade gevaldigt.

- "Dams" og jeg har kendt hinanden i mange, mange år. Vi er blevet enormt tætte og man kan vel godt kategorisere os som bedste venner.

- Vi snakker nærmest dagligt hernede og bruger hinanden på mange mulige måder, så det bliver sjovt og specielt at stå over for hinanden i weekenden, siger Andreas Skov Olsen til TV2 SPORT.

De to tidligere holdkammerater har grundet diverse restriktioner og retningslinjer ikke besøgt hinanden fysisk i indeværende sæson, selvom en køretur på små tre timer blot adskiller de nære venner.

- Det er ikke rigtig muligt at se nogen i den her tid. Jeg har ikke fået besøg fra Danmark i år, og det er kun fordi min kæreste kan læse videre på sin uddannelse online, at hun bor hernede i øjeblikket, siger Skov Olsen, mens Damsgaard tilføjer:

- Coronaen har lært mig at stå på egne ben hurtigere end normalt, vil jeg tro. Andreas har været en stor støtte, selvom vi ikke har set hinanden endnu i Italien.

- Det har været anderledes og lidt fladt. Vi var vant til at se hinanden og træne sammen stort set hver dag i flere år.

- Han hjalp mig meget i forhold til at afslutte korrekt, og vores venskab og tætte relation kom ofte til udtryk på banen, hvor vi havde en unik forståelse for hinanden. “Andy” har hjulpet mig til at blive en bedre fodboldspiller, siger Mikkel Damgaard inden søndagens møde.

Ambitioner om EM til sommer - sammen

Sampdoria-spilleren har i sit første år i Italien taget Serie A med storm, og på rygtebørsen har danskerens navn ofte været sat sammen med de største klubber i Støvlelandet.

Med to mål, fire oplæg og flere nøglesekvenser i sæsonen har Jyllinge-knægten også spillet sig ind i landsholdsvarmen, og i efteråret debuterede han i rødt og hvidt i den afbudsfyldte kamp mod Sverige.

Andreas Skov Olsen var nødsaget til at melde afbud i testkampen mod de svenske naboer i november grundet den rygskade, han netop pådrog sig i landsholdregi efter spilletid mod Færøerne og Island tidligere på efteråret.

Med en ny dansk landstræner, der tilmed har et stort kendskab til de to og gav dem deres seniordebut i sin tid, og fortsatte minutter i indeværende Serie A-sæson, er det derfor ikke utænkeligt at de to tidligere holdkammerater skal til EM til sommer - og måske duellere om spilletiden på samme pladser.

- Det er selvfølgelig en mulighed, og så er det jo sådan, det er. Vi har ikke snakket så meget om EM endnu, udover at vi begge håber og har ambitioner om at komme med. Det ville være en stor oplevelse at få sammen, siger Mikkel Damsgaard, mens Andreas Skov Olsen supplerer:

- Rygskaden satte mig tilbage i efteråret, men i foråret har jeg en klar ambition om at øge min spilletid og dermed gøre mig relevant for Hjulmand. Men det kræver også, at jeg griber chancen her i Bologna, når jeg får den.

Andreas Skov Olsen nærmer sig efterhånden de første 50 optrædener i Serie A, og senest blev det til en startplads og et oplæg i nederlaget til Napoli på 1-3. Kantspilleren står noteret for 557 minutter i indeværende sæson, mens Mikkel Damsgaard har været på græs noget længere inden dagens opgør med sine 1.246 minutter.

Udover fodboldarenaen placeret midt i byen er Bologna også kendt som én af Europas største universitetsbyer. Spørgsmålet er så hvem af Andreas Skov Olsen eller Mikkel Damsgaard, der har læst bedst på lektien søndag middag, når Stadio Renato Dall’Ara potentielt danner rammen om sæsonens 21. danskeropgør i Serie A.

Her følger en liste over sæsonens hidtidige danskeropgør i Italien:

1. runde - Milan - Bologna, 2-0 (Kjær fra start, Skov Olsen ind - henholdsvis 72 og 33 minutter).

4. runde - Inter - Milan, 1-2 (Kjær fra start, Eriksen ind - henholdsvis 90 og 22 minutter).

6. runde - Sampdoria - Genoa, 1-1 (Damsgaard og Lerager fra start - henholdsvis 74 og 86 minutter).

6. runde - Udinese - Milan, 1-2 (Stryger og Kjær fra start - henholdsvis 82 og 90 minutter).

6. runde - Inter - Parma, 2-2 (Eriksen og Cornelius fra start - henholdsvis 58 og 45 minutter).

8. runde - Udinese - Genoa, 1-0 (Stryger og Lerager fra start - henholdsvis 90 og 90 minutter).

10. runde (udsat) - Udinese - Atalanta, 1-1 (Stryger og Mæhle fra start - henholdsvis 88 og 90 minutter).

16. runde - Sampdoria - Inter, 2-1 (Damsgaard fra start, Eriksen ind - henholdsvis 90 og 20 minutter).

16. runde - Atalanta - Parma, 3-0 (Mæhle og Cornelius skiftet ind - henholdsvis 25 og 45 minutter).

17. runde - Genoa - Bologna, 2-0 (Lerager og Skov Olsen ind - henholdsvis 16 og 16 minutter).

18. runde - Sampdoria - Udinese, 2-1 (Damsgaard og Stryger fra start - henholdsvis 62 og 84 minutter).

18. runde - Atalanta - Genoa, 0-0 (Mæhle og Lerager skiftet ind - henholdsvis 2 og 45 minutter).

19. runde - Parma - Sampdoria, 0-2 (Cornelius fra start, Damsgaard ind - henholdsvis 90 og 32 minutter).

19. runde - Milan - Atalanta, 0-3 (Kjær fra start, Mæhle skiftet ind - henholdsvis 90 og 23 minutter).

21. runde - Parma - Bologna, 0-3 (Cornelius og Skov Olsen fra start - henholdsvis 55 og 67 minutter).

23. runde - Milan - Inter, 0-3 (Kjær og Eriksen fra start - henholdsvis 90 og 78 minutter).

23. runde - Parma - Udinese, 2-2 (Cornelius og Stryger fra start - henholdsvis 90 og 90 minutter).

24. runde - Sampdoria - Atalanta, 0-2 (Damsgaard og Mæhle fra start - henholdsvis 67 og 90 minutter).

25. runde - Milan - Udinese, 1-1 (Kjær fra start, Stryger ind - henholdsvis 90 og 19 minutter).

26. runde - Inter - Atalanta, 1-0 (Mæhle fra start, Eriksen ind - henholdsvis 90 og 38 minutter).