Fodbold

21 spillere synes klar til EM for Danmark

Kasper Hjulmand udtog mandag sin trup til de tre kommende VM-kvalifikationskampe.

Kasper Hjulmands EM-trup tager mere og mere form. Stammen fra efterårets otte kampe har naturligvis tegnet fundamentet.

Men tager vi bruttotruppen udtaget til de tre landskampe på seks dage senere i marts, så får jeg øje på 20 spillere, der synes klar til EM-slutrunden til sommer.

Meget afhænger naturligvis af den øjeblikkelige form i maj, når Hjulmand for alvor slår til. Men landstræneren har bevidst bygget op, givet chancer og set, hvad han ville, så det kun er de yderste mandater, der mangler.

Selv vil han ikke tale EM-trup nu, hvor der venter trepointsvigtige kampe mod Israel, Moldova og Østrig inden månedsskiftet. Tre forskellige stadioner, tre forskellige byer, 15-17 timers flyrejse, to forskellige sommertidsskift, masser af coronatests, livet i bobler og kontroller ud og ind af lande.

Ikke meget tid til træningspas, hvor nye Hjulmand-ideer kan komme ind, så der investeres i at udbygge det allerede implementerede og så hælde lidt på ad gangen. Udgangspunktet er det varierede presspil, de to forskellige spilsystemer, som blev brugt i syv af efterårets otte kampe, diverse rotationer og de offensive standardsituationer.

Derfor er det vigtigt, at Hjulmand, der kender til ideerne, kan glide ind på holdet med dem under armen.

Nedenfor gennemgår jeg truppen og markerer de 21 spillere med fed skrift, hvis EM-billet er så godt som sikker.

Målmændene

Kasper Hjulmand har til de tre forestående kampe valgt sin målmands-trio - den han stort set hele tiden har haft.

Altså med Frederik Rønnow og Jonas Lössl bag Kasper Schmeichel. Det fortæller for mig, at landstræneren nu har EM-valgt.

Forsvaret

En af de faste i Hjulmand-lejren, Mathias 'Zanka' Jørgensen, er gledet ud, og det tilskrives hans manglende, kontinuerlige præstationer i FCK, og at Joakim Andersen med det store potentiale har foldet sig ud i Fulham. Dermed har Hjulmand tre, der er markante i Premier League (Andreas Christensen, Jannik Vestergaard og Joakim Andersen) samt kaptajn Simon Kjær.

Joakim Mæhle, Jens Stryger Larsen, Daniel Wass og Henrik Dalsgaard er fire højrebacker, de 2-3 kan bruges til venstre, hvor Hjulmand stadig leder efter en venstrebenet og nu prøver med Nicolai Boilesen.

Midtbanen

Pierre-Emile Højbjerg, Thomas Delaney og Christian Eriksen er selvskrevne i midtbanesammenhæng.

De greb chancen

Og spillere, der fik og greb landsholdschancen i efteråret, har lagt på i deres klubber og kan forventes med til EM: Jens Jønsson, Mathias Jensen, Christian Nørgaard, Mikkel Damsgaard, Andreas Skov-Olsen og Jonas Wind.

Angrebet

Frontkanterne Yussuf Poulsen og Martin Braithwaite er vigtige, ikke mindst i det danske pres- og omstillingsspil, så de får også deres EM-pas - og der bliver også fast plads til Kasper Dolberg og måske Andreas Cornelius, hvis han kan holde sig oven vande rent skadesmæssigt.

To pladser at kæmpe om

Så udefra set handler de sidste to pladser om en venstrebenet venstreback, en mand-mod-mand-udfordrende dribler (der blev ikke plads til Sisto her) - det kunne være Robert Skov. Og eventuelt en frontmand.

Men først til Tel Aviv, Herning og Wien som indledning til et tætpakket pointprogram. Der er mindst 13 vigtige kampe i 2021. 10 i VM-kvalifikationen og foreløbig 3 i EM-slutrunden (alle i juni i Parken).

Det starter altså med tre kampe på så kort tid, at ingen - måske med undtagelse af Kasper Schmeichel - kan og skal spille alle tre landskampe. Derfor er Kasper Hjulmand tvunget ud i en udvidet bruttotrup med 26 spillere - blot tre fra Superligaen.

Det vil sige, han ikke alene skal granske hver enkelts øjeblikkelige status, men formentlig også tage hensyn til ønsker eller anmodninger fra diverse klubtrænere. Vi så sidste efterår, at Hjulmand satte anfører Simon Kjær af mod England efter aftale med AC Milans træner, Stefano Pioli.

Mon ikke Inters træner, Antonio Conte, tænker mere på mesterskabskampen i Italien end på det danske landsholds brug af Christian Eriksen, og mon ikke det samme gælder for trænerne i andre af de udenlandske klubber. Det ved Hjulmand, og det respekterer han på egne, spillernes og klubbernes vegne.

Landsholdet tager direkte til Tel Aviv og bruger så meget tid som muligt dernede til træning både før og efter VM-kampen. Vi får serveret tre landskampe på mindre end en uge og med garanti masser af ændringer undervejs.

Mon ikke Østrig-kampen bliver prioriteret lidt mere end de to andre kampe?