Fodbold

Ronaldo og Messi fortjener mere respekt

TV 2 SPORTs fodboldekspert Mads Junker ser nærmere på ugen, der er gået i LaLiga og Serie A.

Sidste uges højdepunkt(er)

Messi og Ronaldos rige

For præcis en måned siden sprængte Paris Saint-Germain den catalanske fodboldmaskine til atomer.

Særligt Kylian Mbappés præstation var ekstraordinær, og da Erling Braut Haaland dagen efter leverede en lignende magtdemonstration på spansk grund mod Sevilla, lignede det et par skelsættende dage i en kold februar måned anno 2021.

Hypen omkring “tronskiftet” mellem ung/gammel eller moderne/forældet voksede sig dagligt større og større, mens de to vogtere af fodboldens herredømme forblev tavse og rolige. I en moderne verden hvor den næste opdatering, det næste tweet eller den næste selfie kun er sekunder væk, så er de præstationer som Messi og Ronaldo har givet os igennem årtier så mange, at end ikke fremtidens iPhone vil have nok hukommelse til at lagre den arv af minder, de har skabt.

Lionel Messi og Cristiano Ronaldo har været symbolet på en rivalisering, der har tjent sin sport på så mange måder, at vi fans først forstår omfanget af det, når støvet har lagt sig langt ude i fremtiden. De har slået - og sat - rekorder, som virker umulige at overgå, og deres forskellighed har bidraget til et fællesskab, hvor alle fans har en holdning til deres bedrifter.

Og det er på denne baggrund, at jeg mener respekten for de to største profiler i fodboldens historie bør være større. At der står arvtagere klar i kulissen, er betryggende at se, men at afskrive de to fænomener fordi et par unge snothvalpe stikker næsen frem er grænsende til respektløst. Hvis de talentfulde unge mennesker kan holde samme kadence det kommende årti, så kan vi begynde at snakke om Mbappé og Haaland i samme sætning som Leo og CR7.

En respekt, som den unge franske verdensmester i øvrigt klædeligt har fremvist på sine digitale profiler, når han efter møderne på grønsværen er strøget til tasterne for at hylde to mastodonter.

For første gang i 16 år er de to spillere ikke med blandt de sidste otte hold i kampen om Champions League-trofæet, men som bekendt har alle regler en undtagelse.

De to herrer brillerede endnu engang i den forgange spillerunde, og fører nu begge topscorerlisten komfortabelt i henholdsvis LaLiga og Serie A, så snakken om de to spillers snarlige pension må nok forstumme igen.

At præstationer, som den Messi leverede mandag aften for FC Barcelona, er blevet så almindelig, at vi højst løfter øjenbrynene en smule, siger lidt om den konstante klasse, der strømmer ud af argentinerens fødder. Alene den første scoring var i sig selv et kunstværk, da Messi med kirurgisk præcision fandt plads til en fodbold i hjørnet af de målstolper, han efterhånden kender bedre end sin egen seng.

Den argentinske troldmand tangerede klubrekorden for flest kampe i opgøret mod Huesca, og der er efterhånden ikke den rekord han ikke besidder hos catalanerne.

Sidste uges skuffelse

Svinske Getafe

Allan Nyom blev lørdag aften den syvende Getafe-spiller til at modtage marchordre fra dommeren efter en grim tackling på Renan Lodi. I første omgang blev det blot takseret til en advarsel, men heldigvis greb VAR ind, og sørgede for Nyom ikke fik lov at fortsætte et sekund længere på banen. At Getafe spiller hårdt er velkendt, men svinestregerne er efterhånden ved at nå en højde, hvor spillet miskrediteres hver gang Bordalas’ mandskab træder på banen.

Djene knuste anklen på Ocampos for seks uger siden, og Lodi skal være lykkelig for han hans fod stadig sidder fast på kroppen efter Nyoms tackling i lørdags.

Alle klubber angriber kampene forskelligt, men Getafes tilgang har mindre og mindre med fodbold at gøre.

Sidste uges oversete

Cirkus Mir

Rafa Mir har været i fremragende form for bundproppen Huesca, og skulle klubben ende med at sige farvel til den bedste spanske række, vil ingen kunne pege på Mir som den skyldige. Men mandag aften formåede den stærke og velfriserede topscorer så alligevel at svigte sit hold, da han brændte sæsonens største chance i LaLiga. Halvanden meter fra mål med en sagesløs Ter Stegen som tilskuer vippede Mir bolden over mål med skulderen i et besynderligt forsøg på at score med brystkassen.

Om det var faren for at ødelægge frisuren, der gav ham ideen til den aktion skal være usagt, men hvorfor den spanske angriber ikke blot headede bolden i kassen og bragte sit mandskab tilbage i opgøret vil forblive et af sæsonens mysterier.

Udover den enorme afbrænder, så var det også selvsamme Mir, der “fremtvang” et straffespark til Huesca i de døende sekunder af første halvleg. Ingen andre end dommer Vega havde dog set en forseelse, og særligt Rafa Mir virkede noget forundret over det tildelte straffespark.

Det endte ikke med at være af afgørende betydning grundet Messis opvisning på sin foretrukne arena, men var tingene endt anderledes, havde vi formentligt set en Ronald Koeman med røg ud af ørene og et raserianfald af en anden verden.

Huesca var bagud med 3-1, da Rafa Mir havde alle muligheder for at reducere. Video: TV 2 SPORT

Hvad skal vi glæde os til i den kommende uge?

Barcelona på svær opgave

LaLigas sidste hængeparti ryddes af vejen onsdag aften, når Sevilla og Elche sætter hinanden i stævne i Andalusien. Lopeteguis mandskab kan sikre et fremragende udgangspunkt i kampen om Champions League- pladserne og endda spille sig tilbage i en outsider rolle til mesterskabskampen, hvis de sender oprykkerne hjem med et nederlag.

Weekenden byder på storkamp i det baskiske, når Real Arena lægger græs til opgøret mellem Real Sociedad og FC Barcelona i den sene søndagskamp.

Begge mandskaber er slået ud af Europa, og kan derfor rette fokus på den resterende LaLiga-kampagne, hvor de hver især kæmper indædt for at opnå deres målsætninger. Hjemmeholdet led et unødvendigt nederlag mod Granada i den forgangne spillerunde og er pisket til sejr, hvis de skal gøre sig forhåbninger om at slutte blandt de øverste fire.

FC Barcelona har lignet en velsmurt maskine, siden 2021 meldte sin ankomst, og de er nu uden nederlag i de seneste 17 ligakampe. Besøgene i San Sebastian er dog historisk set en krævende opgave for Messi og co., der blot har vundet 2 af de seneste 10 opgør.