Zlatans comeback har skabt nationalhysteri, mener Junker

I Sverige er glæden over Zlatan Ibrahimovics udtagelse til landsholdet ikke til at tage fejl af, men den har også bragt en række spørgsmål med sig.

Tirsdag var alt andet end en almindelig dag i Sverige. Det skyldtes en ganske særlig spillers comeback til landets herrelandshold i fodbold.

Når Zlatan Ibrahimovic efter alt at dømme løber på banen i VM-kvalifikationskampen mod Georgien torsdag i næste uge, vil det være 1737 dage, siden han sidst optrådte for 'Blågult'.

De svenske fodboldeksperter har svært ved at få armene ned over stjernens tilbagevenden til landsholdet.

Hos Aftonbladet lyder det blandt andet, at den svenske offensiv er "sindssygt stærk", at det svenske landshold aldrig har haft en stærkere offensiv bænk, og så er troen på et stort svensk EM-resultat til sommer vokset betragteligt.

I en klumme på fotbollskanalen.se skriver den svenske sportsjournalist Olof Lundh:

- Zlatans comeback forvandler Sverige til et af EM's hotteste hold. Pludselig er man en outsider til at kunne komme rigtig langt, plus medieinteressen internationalt synes at accelerere.

"Det er nationalhysteri"

TV 2 SPORTs fodboldekspert Mads Junker forstår den svenske optimisme, men maner til besindighed, når det kommer til et stort svensk EM-resultat.

- Det er nationalhysteri. Jeg kan godt forstå, at de sidder med den følelse, når de får deres eneste verdensklassespiller i lang tid tilbage. Det gøder den svenske jord med optimisme, men det svenske landshold er ikke skræmmende.

Den her udtagelse viser bare, at Zlatan suverænt bestemmer, om han vil spille på landsholdet eller ej

Flemming Toft, TV 2 SPORTs fodboldkommentator

- Isoleret set vil Zlatan være et af de største navne ved EM, men det gør ikke et ordinært svensk landshold meget bedre. Næsten hele Europa er med til EM efterhånden, og der er otte-ti hold, der er bedre end Sverige. Hvis ikke flere, siger Mads Junker.

Han glæder sig dog til at se 39-årige Zlatan Ibrahimovic tilbage i den svenske landsholdstrøje.

- Det er en af Europas bedste spillere, vi får at se i VM-kvalifikationskampene nu her og også til EM til sommer. Han og Janne Andersson (Sveriges landstræner, red.) har begravet stridsøksen, så vi får en sidste tur med cirkus-Zlatan.

Zlatan bestemmer

Mads Junker hentyder til, at Zlatan Ibrahimovic i flere omgange har stillet spørgsmålstegn ved Janne Andersson og blandt andet beskyldt den 58-årige landstræner for at udtage sit landshold ud fra spillernes oprindelse.

Men deres betændte forhold er historie nu. En samtale mellem Ibrahimovic og Andersson i Milano i slutningen af 2020 banede vejen for Ibrahimovics landsholdscomeback.

- Den her udtagelse viser bare, at Zlatan suverænt bestemmer, om han vil spille på landsholdet eller ej, siger TV 2 SPORTs fodboldkommentator Flemming Toft, der også ser frem til at se angriberen tilbage på det svenske landshold.

- Det er et fantastisk comeback ment på den måde, at han tager til AC Milan og bliver outstanding. Alle afskrev ham efter den alvorlige knæskade i 2017.

Med Zlatan Ibrahimovics comeback melder der sig dog også en række spørgsmål. Et af dem er, hvordan Ibrahimovics udprægede vindermentalitet og enorme ego passer ind i den nuværende svenske trup.

- Zlatans comeback kan give en masse støj blandt de øvrige spillere på landsholdet. Zlatan er ikke bare én, der glider ind i en trup. Han er én, der går ind og bestemmer. De andre skal følge ham nu, lyder det fra Flemming Toft.

Der er den forskel fra 2016, hvor han stoppede, at nu skal han tilpasse sig det svenske hold og ikke omvendt

Mads Junker, TV 2 SPORTs fodboldekspert

- Var der tale om en anden rutineret spiller, ville de øvrige landsholdsspillere selvfølgelig se op til ham, og han ville glide mere ydmygt ind i truppen, men det er ikke tilfældet med Zlatan. Han kommer til at feje alt til side. Men det er en fantastisk historie.

"Ikke en situation, der kan overraske det svenske hold"

Mads Junker ser omvendt ikke Zlatan Ibrahimovics comeback som noget, der påvirker stemningen i den svenske trup.

- Alle i Sverige ved, hvad Zlatan står for, og hvem han er. Han tiltrækker sig meget opmærksomhed, og han kan bære det. Han ved, hvad han går ind til. Han vil være et midtpunkt. Det er ikke en situation, der kan overraske det svenske hold.

- Det var samme situation, da han kom til Milano. Her tiltrak han sig også meget opmærksomhed uden for banen, og så måtte de se, hvad han kunne bidrage med på banen. Men han har bare været eminent i begge roller.

Et andet spørgsmål i forbindelse med Ibrahimovics comeback er, hvordan Sverige nu skal spille. Også her ser Toft og Junker forskelligt på det.

- Sverige er nødt til at indrette spillet efter Zlatan nu og ikke omvendt. Han kommer ikke hjem for at sidde på bænken, siger Flemming Toft.

- Der er den forskel fra 2016, hvor han stoppede, at nu skal han tilpasse sig det svenske hold og ikke omvendt. Sverige har gjort det godt uden Zlatan. Han er uden tvivl en forstærkning, men det skal være efter de præmisser, der har gjort Sverige gode uden Zlatan, siger Mads Junker.

Kan udbygge sin scoringsrekord

Tirsdag var også en god dag for Zlatan Ibrahimovic af en anden grund. Her vendte han tilbage til Milans træning efter en skadespause på godt 14 dage.

Ibrahimovic ventes derfor at være med i Europa League-kampen mod Manchester United torsdag.

Zlatan Ibrahimovic har spillet 116 landskampe og scoret 62 mål. Han er med afstand den mest scorende spiller for det svenske landshold.

Det svenske landshold samles i Stockholm mandag og åbner VM-kvalifikationen hjemme mod Georgien 25. marts. 7275 dage efter Ibrahimovics A-debut i gult og blåt.

Tre dage senere gælder det Kosovo på udebane, også i VM-kvalifikationen, inden svenskerne 31. marts møder Estland i en testkamp.

EM spilles fra 11. juni til 11. juli.