Stemmerne fra 34.610 fans er med på den nye landsholdstrøje

Danmarks fodboldherrer skal til EM på hjemmebane spille i en ny trøje, der bærer på en ganske særlig historie og har referencer til EM i 1984.

Da Danmark i 1984 slutrunde-debuterede ved EM i Frankrig, var det i en af de mest ikoniske og elskede danske landsholdstrøjer i historien.

Og når de danske fodboldherrer til sommer stiller op til EM på hjemmebane i Parken - 37 år senere - bliver det i en ny landsholdstrøje, der er kraftigt inspireret af 1984-trøjen. Rød med hvide ærmer.

Derudover er designet på trøjen præget af en lydbølge, der er skabt af de 34.610 tilskuere, der overværede Danmarks kamp mod Irland i Parken i København 7. juni 2019 i EM-kvalifikationen. Til den kamp blev Parken nemlig omdannet til et lydstudie, der optog afsyngningen af Danmarks nationalmelodi.

En optagelse, der senere blev omdannet til en grafisk lydbølge, der er blevet broderet ind som et centralt element i den nye landsholdstrøje.

- Vi er rigtig glade for resultatet. Det er jo lidt en speciel trøje. Den er selvfølgelig designet af os ved Hummel, men også af 34.000 danske fans, som har sunget sig ind på denne her trøje. Og det gør den ekstra speciel, siger marketing manager hos Hummel, Morten Lund, til TV 2 SPORT og fortsætter:

- De hvide ærmer er en reference til 1984, som var det første EM og den første slutrunde, som Danmark deltog i. Det var også her, roliganbølgen startede. Så det er et glimt tilbage til den tid.

Afstemning

Kan du lide den nye landsholdstrøje?

Spillerne anerkender historien

TV 2 SPORT var med bag kulisserne, da Hummel og DBU afholdt fotoshoot og skød kampagnemateriale til den nye landsholdstrøje med landsholdsspillerne.

Og her var begejstringen for designet på den nye trøje stor blandt spillerne. Særligt den specielle lydbølge, som symboliserer landsholdsfansenes afsyngning af nationalsangen, faldt i god jord, da spillerne så trøjen for første gang.

- Jeg synes, det er en fed trøje. Også den detalje med lydbilledet fra nationalsangen. At fansene på den måde er en del af trøjen, er en rigtig fed detalje, siger Daniel Wass til TV 2 SPORT.

Han bakkes op af holdets anfører.

- Jeg synes, den er super fed. Der er en fantastisk historie bag, og jeg glæder mig til at spille i den, siger Simon Kjær.

- Det er genialt tænkt, og det går meget godt hånd i hånd med den strategi og idé fra DBU's side om at skabe et tættere forhold til fansene. Og det er også det, vi selv ønsker. Så at de er med os på trøjen, det er kun godt.

Også de hvide ærmer på trøjen, der er en reference til EM 1984 - Danmarks første slutrunde - vækker respekt.

- Den er flot, synes jeg. Den er meget klassisk og ligner en landsholdstrøje, så jeg kan godt lide den, siger Andreas Cornelius, der bakkes op af Andreas Christensen:

- Det var vel første EM-slutrunde, Danmark var med til. Så jo, selvfølgelig betyder det noget. Det er en god historie.

Sneakpeak i VM-kvalifikationen

De nye trøjer vil blive båret allerede i de kommende VM-kvalifikationskampe, der venter landsholdet i slutningen af marts. En landsholdssamling, som spillerne møder ind til mandag.

Her skal Danmark møde Israel på udebane 25. marts, Moldova på hjemmebane 28. marts og Østrig på udebane 31. marts.

EM 2021 bliver Danmarks 13. slutrunde i nyere tid. Og hver eneste slutrunde har haft en særlig landsholdstrøje.

Herunder får du et gensyn med alle slutrundetrøjerne gennem tiden.

Danske slutrundetrøjer siden 1984

 1. 1984

  1. EM i Frankrig

   Danmarks slutrunde-debut.

   Ved EM i Frankrig i 1984 lykkedes det danskerne at spille sig frem til semifinalen, hvor de dog tabte til Spanien og dermed sikrede sig en overraskende 3. plads. 

 2. 1986

  1. VM i Mexico

   VM i Mexico i 1986 var Danmarks første VM-slutrunde nogensinde. Efter at have vundet den indledende gruppe røg Danmark ud af turneringen, men trøjen består som én af de mest ikoniske nogensinde. Både nationalt og internationalt. 

    

 3. 1988

  1. EM i Vesttyskland

   Ved Danmarks anden EM-slutrunde var trøjen mindre klassisk. Og denne trøje er på intet tidspunkt blevet et klenodie som både 1984- og 1986-trøjerne. 

 4. 1992

  1. EM i Sverige

   EM 1992. Billedet taler for sig selv.

   Og så endda i en speciel og vovet trøje med finurlige designelementer, der er blevet ikonisk på grund af triumfen.

 5. 1996

  1. EM i England

   De regerende Europamestre faldt med et brag i England. Ude efter gruppespillet.

   Og 1996-trøjen fik heller aldrig rigtig tag i danskerne. 

    

 6. 1998

  1. VM i Frankrig

   Sikke en slutrunde. Og sikke en trøje.

   Danmark nåede helt frem til kvartfinalen, hvor Brasilien blev endestationen efter en af de bedste danske landskampe nogensinde. 

   Og trøjen var enkel og klassisk. Og yderst populær. 

 7. 2000

  1. EM i Holland og Belgien

   EM i 2000 blev hverken nogen stor dansk præstation på fodbold- eller trøjefronten. 

   Danmark tabte alle tre gruppekampe og scorede nul mål undervejs. 

 8. 2002

  1. VM i Japan og Sydkorea

   Ved VM i 2002 var glæden tilbage. Danmark vandt puljen og slog undervejs Frankrig. Men England blev endestationen i ottendedelsfinalen.

   Trøjen var klassisk og uden særlige kendetegn. 

 9. 2004

  1. EM i Portugal

   Ved EM i 2004 gik Danmark endnu engang videre fra gruppen, men Tjekkiet slukkede de danske drømme i den efterfølgende kvartfinale. 

   Det var hummels sidste slutrunde-trøje i denne omgang for det danske landshold.

 10. 2010

  1. VM i Sydafrika

   Nu skulle der ske noget nyt. Og derfor blev danske hummel skiftet ud med tyske Adidas. 

   Og ved VM i Sydafrika i 2010 bar Danmark for første gang et andet mærke end hummel ved en stor slutrunde.

   Danmark røg ud efter indledende gruppespil. Og trøjen blev heller aldrig elsket og anerkendt.

 11. 2012

  1. EM i Polen og Ukraine

   Danmark startede med at slå Holland i første gruppekamp, men røg alligevel ud efter det indledende puljespil.

   Adidas-trøjen var med delvist hvide ærmer og stor krave. 

 12. 2018

  1. VM i Rusland

   I 2016 blev DBU og hummel genforenet, og ved VM i Rusland spillede Danmark i en klassisk landsholdstrøje inspireret af Den Kongelige Livgarde.

   Danmark imponerede og gik videre fra gruppen, men en smertefuld straffesparksafgørelse mod Kroatien i ottendedelsfinalen blev endestationen.

   hummel-trøjen fra VM 2018 blev den bedst sælgende landsholdstrøje nogensinde. 

    

 13. 2021

  1. EM i Danmark og flere lande

   Den skulle egentlig have været præsenteret i foråret 2020 forud for EM på hjemmebane i sommeren 2020. Men det satte coronapandemien en stopper for. Men nu er den her så, den nye landsholdstrøje, som skal bæres af landsholdet til den kommende slutrunde.

   Trøjen er tydeligt inspireret af Danmarks første slutrundetrøje nogensinde fra EM i 1984 med de hvide ærmer og de blå detaljer.

 14. 2022

  1. VM i Qatar

   Som en markering af 30-året for EM-triumfen er trøjen designet med detaljer fra trøjen i 1992.

   - Selvom trøjen er et remake af 92-trøjen og markerer 30-året for EM-triumfen, ønsker vi ikke kun en nostalgisk hyldest af de gamle legender, siger CEO i Hummel Allan Vad Nielsen.

   - Vi skal til VM med et af de stærkeste landshold i nyere tid, og derfor er trøjen også et symbol på, at det er nu, vi skal skabe fremtidens legender. Om 20-30 år vil det forhåbentlig være de nuværende landsholdsspillere, som vi husker tilbage på med samme legendestatus, som vi gør med 92-holdet.

   Noget, der under alle omstændigheder bliver historisk, er tredjetrøjen.

   En helt sort sag, og det er ikke sket før. Allerede 22. september kan du faktisk se den på landsholdsspillerne, når de møder Kroatien på udebane i Nations League. Det oplyser Hummel.