Fodbold

Nu svarer kulturminister på "skandaløs" beslutning om tilskueraftale

I midten af april vurderes det, om der må komme flere tilskuere på stadion. Klubber og Venstre ærgrer sig, men Joy Mogensen forsvarer beslutningen.

Folketingets langsigtede genåbningsaftale har dagen derpå resulteret i mange kommentarer. En del af dem har negativt fortegn og kommer blandt andre fra danske fodboldklubber og fans.

Det skyldes, at der i første omgang ikke bliver lukket op for flere tilskuere på stadion. I stedet nedsætter regeringen en ekspertgruppe, der skal tage en beslutning i midten af april.

Det har fået flere repræsentanter i danske fodboldklubber op i det røde felt, blandt andet fordi de ikke kan gøre brug af den såkaldte Superliga-ordning fra sidste sæson og erfaringerne med denne.

Ordningen bestod i, at klubberne måtte inddele stadion i sektioner á 500 tilskuere, så længe der var en meter mellem folk. Superligaen meddeler, at de gennemførte 46 kampe uden et eneste smittetilfælde. Men de kan indtil videre ikke se frem til en genåbning.

Det er dog ikke ensbetydende med, at erfaringerne fra sidste år er gået til spilde, understreger kirke- og kulturminister Joy Mogensen. Tværtimod.

- Jeg stoler rigtig meget på Superligaens erfaringer. Det er netop derfor, vi gjorde dem til model for hele idrætsarrangementet i efteråret og også havde planer om det for resten af kulturlivet. Når så ni ud af ti parter skal blive enige, gælder det også om at finde nogle løsninger, som alle kan stå inde for, og som også holder hele vejen igennem.

- Der ser vi desværre i andre europæiske lande, at smitten kommer ud af kontrol, hvis ikke man får tænkt det hele godt igennem. Så vi knokler videre med denne hurtigarbejdende gruppe, så Superligaen og alle de andre begivenheder hurtigst muligt får svar, siger Joy Mogensen til TV 2 SPORT.

Netop tidsperspektivet er det, der undrer flere direktører i Superliga-klubberne. På Twitter kalder Henrik Tønder, direktør i Vejle Boldklub, beslutningen 'skandaløs' og kritiserer, at politikerne ikke læner sig op ad de allerede eksisterende erfaringer.

En udmelding, han uddyber over for TV 2 SPORT.

- Jeg konstaterer bare, at det arbejde, der er gjort – seriøst og professionelt – gør, at vi har alle muligheder for at afvikle kampe med tilskuere helt forsvarligt.

- Det er uforståeligt. Der er tale om udendørs sport, som vi fuldstændig kan styre. Vi kan styre tilskuerrejsen. I Vejle har vi et stadion med plads til 11.000 tilskuere, så det burde være muligt at finde en sikker løsning, siger han.

Venstre kæmpede for tidligere dato

Superligaen og andre større events må altså vente mindst tre uger på en ny udmelding om, hvornår, hvordan og i hvilket omfang de kan afvikle begivenhederne med tilskuere.

Ifølge Venstres sundhedsordfører, Martin Geertsen, var partiet fortaler for, at klubberne hurtigere kunne åbne for tilskuere, men mødte ikke opbakning fra de røde partier.

Stod det til det liberale parti, ville der blive åbnet for tilskuere den 20. april, hvis Danmark ikke står i "en meget svær smittesituation".

- Det er altså at gøre grin med klubberne at bede endnu en ekspertgruppe om at udarbejde endnu et sæt regler for flere tilskuere. De danske superligaklubber har jo allerede lavet et kæmpe stykke arbejde for at gøre det muligt at få flere tilskuere på stadion, lyder det fra ordføreren.

TV 2 SPORT har bedt kirke- og kulturminister Joy Mogensen forholde sig til udmeldingen fra Martin Geertsen, ligesom vi har spurgt, hvorfor arbejdsgruppen er nødvendig, når Superligaen har gjort sig erfaringer, og Divisionsforeningen har en køreplan klar.

Her understreger ministeren, at der i forhandlingerne var stort fokus på de større events, herunder Superligaen.

- Både fra kulturordførerne og partilederne har der været rigtig stor interesse og opmærksomhed omkring de erfaringer, som netop Superligaen har bragt til bordet i denne virkelig mærkelige tid. Og jeg vil også gerne anerkende det forarbejde, de har gjort. Det er også det, der gør, at vi tror på, at denne hurtigarbejdende arbejdsgruppe kan komme med nogle svar for alle store forsamlinger på ganske få uger, siger Joy Mogensen.

Superligaen er gået ind i slutspillet og er færdigspillet om cirka to måneder. Tirsdag er de første kampe i slutspillet blevet fastlagt - du kan få overblikket her.