Fodbold

Superliga-klubber er skuffede over "uforståelig" tilskueraftale

Flere klubber i Superligaen kritiserer den del af genåbningsaftalen, der handler om at få tilskuere tilbage på fodboldstadioner landet over.

Tirsdag vågnede de danske professionelle fodboldklubber til en nedslående melding.

For i Folketingets nye genåbningsaftale er der ikke lagt op til, at der lige foreløbig kan komme tilskuere i store tal tilbage på fodboldstadioner landet over.

Foreløbigt er beslutningen om eventuelt at tillade flere tilskuere til professionel sport udsat til medio april. Men det er de danske Superliga-klubber langt fra tilfredse med.

- Det er uforståeligt. Der er tale om udendørs sport, som vi fuldstændig kan styre. Vi kan styre tilskuerrejsen. I Vejle har vi et stadion med plads til 11.000 tilskuere, så det burde være muligt at finde en sikker løsning, siger Henrik Tønder, der er direktør i Vejle Boldklub, til TV 2 SPORT.

Han henviser til, at Superliga-klubberne i sidste sæson bød masser af Superliga-fans velkomne på stadion - på trods af corona - under den såkaldte Superliga-ordning, der tillod op mod 8-9.000 tilskuere på de største danske stadioner. Derfor undrer det ham, at politikerne nøler.

- Det er en tør konstatering af, at arbejdet allerede er gjort. Vi har i Superligaen kunne gennemføre kampe med 500 tilskuere og opefter ud fra Superliga-ordningen. Ikke nok med, at det er beskrevet, det er også eksekveret. Så hvad er det for et arbejde, de skal lave nu?

FCK udviser skuffelse

Også hos FC København, der har arbejdet hårdt for at få flere tilskuere tilbage på stadion, ramte aftenens nyhed hårdt.

- Vi er meget skuffede og forundrede over, hvorfor vi skal proppes ned i en syltekrukke igen. Nu vil man nedsætte en ny ekspertgruppe, der skal se på det, mens SSI har fastslået, at smitterisikoen ved Superliga-modellen er “lav”. Samtidig har vi gennem snart et år igen og igen fremvist vores planer og endda bevist dem i praksis som effektive med 46 kampe uden et eneste smittetilfælde, hvilket man også fra politisk side har rost, siger FCK-direktør Lars Bo Jeppesen til FCK.dk og fortsætter:

- Alle klubber, Divisionsforeningen og DBU har løbende leveret - opfordret og uopfordret - analyser, vurderinger og rapporter til partierne og diverse styrelser. Der er brugt millioner af kroner på at holde hånden under branchen og skabe løsninger.

Superliga-ordningen, der blev benyttet sidste år, tillader klubberne at inddele stadion i sektioner, hvor der må befinde sig 500 tilskuere i hver sektion, så længe der er en meter mellem folk.

På Twitter kalder VB-direktør Henrik Tønder sågar beslutningen for 'skandaløs'.

Også bestyrelsesformand i AGF, Lars Fournais, har kommenteret planen på Twitter:

- Disrespekt over for det store arbejde, Divisionsforeningen og DBU har lavet. Helt unødvendigt at nedsætte endnu en arbejdsgruppe, når planen er lavet. Sæt igang nu!

Svar forventes midt i april

I genåbningsaftalen, der er en aftale mellem regeringen og otte andre partier, står der følgende om arbejdet med at få flere tilskuere til professionel sport:

- Det er således aftalt, at regeringen nedsætter en hurtigt-arbejdende ekspertgruppe, der – sammen med relevante myndigheder – medio april skal komme med forslag til, hvordan de større forsamlinger og arrangementer kan afholdes sundhedsmæssigt forsvarligt. Ekspertgruppen skal også komme med anbefalinger vedrørende anvendelsen af ”superligaordningen” samt afholdelse af messeaktiviteter.

Og netop tidsfaktoren - at ekspertgruppen først kommer med nyt 'medio april' - undrer direktøren hos Vejle Boldklub.

- Sæsonen slutter ultimo maj. Hvis de skal se på det midt i april, så skal man ikke være stor matematiker for at kunne se, at det har lange udsigter, siger han og uddyber klubbernes situation:

- Det er alvorligt. Vi har ikke mulighed for at give fans, tilskuere og sponsorer det produkt, som vi i princippet tilbyder. Det er et problem. Og det vil det være for alle brancher, siger Henrik Tønder.

Men er det ikke forståeligt, at andre dele af samfundet skal åbne, før man prioriterer tilskuere til sport?

- Jeg konstaterer bare, at det arbejde, der er gjort – seriøst og professionelt – gør, at vi har alle muligheder for at afvikle kampe med tilskuere helt forsvarligt, siger Henrik Tønder.

TV 2 SPORT har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Divisionsforeningen, der står bag den såkaldte Superliga-ordning.

Venstre: Det er at gøre grin med klubberne

TV 2 SPORT har ligeledes forsøgt at få en kommentar fra en række politikere, og tirsdag eftermiddag er Venstre vendt på vores henvendelse. Og de er bekymrede over den manglende fokus på genåbning af stadioner.

- Vi er helt enige med klubberne og havde gerne set, at de kunne åbne langt hurtigere for tilskuere. Det synspunkt forfægtede vi også i forhandlingslokalet uden at møde den store lydhørhed fra de røde partier, siger Venstres sundhedsordfører, Martin Geertsen.

- Det er altså at gøre grin med klubberne at bede endnu en ekspertgruppe om at udarbejde endnu et sæt regler for flere tilskuere. De danske superligaklubber har jo allerede lavet et kæmpe stykke arbejde for at gøre det muligt at få flere tilskuere på stadion.

Han tilføjer, at stod det til Venstre, ville der blive åbnet for tilskuere den 20. april, hvis Danmark ikke står i "en meget svær smittesituation".