Fodbold

Hollandsk stjerne provokeret af "underligt" spørgsmål

Pressekonferencen var ved at slutte, da Georginio Wijnaldum tog et tidligere spørgsmål op fra en journalist, han ikke var tilfreds med.

Forud for Hollands VM-kvalkamp mod Tyrkiet endte en afdæmpet pressekonference ophedet, da anfører Georginio Wijnaldum pludselig tog ordet og rettede sin pegefinger mod en journalist.

Minutter forinden havde den hollandske ESPN-reporter Pascal Kamperman spurgt til, hvilke konkrete handlinger landsholdet ville gøre for at vise deres modstand mod forholdene i Qatar, som har fyldt VM-debatten i flere lande i løbet af de seneste uger.

Samtidig blev der trukket en parallel til Wijnaldums tidligere udtalelse om, at han ville forlade banen, hvis han nogensinde skulle opleve racisme under en fodboldkamp. Og det var den kobling, som den 30-årige midtbanespiller ikke var tilfreds med.

- Jeg har tænkt over det spørgsmål, du stillede om racisme og Qatar. Forstår du virkelig, hvad du gør, når du sammenligner kampen mod racisme med Qatar?

- Du siger, at hvis nogen er racistiske over for en sort person, skal personen ikke stå op for sig selv, bare fordi man skal spille fodbold i Qatar? Det er meget forkert, og det kan ikke sammenlignes. Jeg har tænkt over det, og jeg synes, det er underligt, lød det fra Wijnaldum ifølge TV 2 Norge.

Efterfølgende svarede Pascal Kamperman, at det ikke var hans hensigt at sammenligne de to sager. Men den hollandske anfører holdt fast i, at spørgsmålet var mærkeligt.

Problematikkerne om VM i Qatar diskuteres

Journalistens spørgsmål, om hvorvidt Holland havde gjort sig tanker om at udvise deres utilfredshed mod forholdene i Qatar, kommer ikke ud af det blå.

I slutningen af februar opgjorde avisen The Guardian, at foreløbig 6500 gæstearbejdere har mistet livet, siden Qatar i 2010 blev tildelt VM-værtskabet i 2022. Og de store menneskelige omkostninger og ofre har sat ny gang i debatten om VM i det arabiske emirat.

Den norske landstræner Ståle Solbakken har blandt andet varslet, at Norge vil protestere i forbindelse med deres kvalkamp mod Gibraltar onsdag, ligesom Dansk Boldspil-Union (DBU) har udtrykt, at emnet fylder i den danske lejr, men at et boykot ikke er på tale.

Frank De Boer, der står i spidsen for Wijnaldum og resten af det hollandske mandskab, udtalte på pressekonferencen, at forholdene i Qatar diskuteres i øjeblikket, men afviser i samme forbindelse et boykot.

- Hvis vi kvalificerer os, bør vi belyse problemerne, så godt vi kan. Det er en meget bedre idé lige nu, fortalte De Boer.

I Virgil van Dijks skadesfravær har Georginio Wijnaldum overtaget anførerbindet for Holland, der spiller deres første VM-kvalkamp senere onsdag i Tyrkiet.