Fodbold

Alt du skal vide om Danmarks modstandere i VM-kvalen

Frem mod VM i Qatar i 2022 spiller Danmark 10 kvalifikationskampe mod 5 forskellige nationer. Dem kan du blive klogere på her.

Færøerne, Skotland, Israel, Østrig og Moldova er de fem lande, som Danmark skal møde ude og hjemme i kvalifikationen frem mod verdensmesterskabet i fodbold i 2022 i Qatar.

TV 2 SPORT har talt med fem forskellige personer, der alle har en tilknytning til nationen og som blandt andet vurderer landets styrker og svagheder.

Derudover kan du blive klogere på fakta.

Hvor mange gange har de enkelte nationer kvalificeret sig til et VM? Har de slået Danmark før? Hvilke profiler skal Danmark være særligt opmærksomme på? Og hvad er deres placering på verdensranglisten?

Disse nationer møder Danmark i VM-kvalen

Østrig

Østrig

Hvor mange gange har Østrig kvalificeret sig til VM?

Holdet har deltaget i VM syv gange. Deres største triumf var en bronzemedalje i 1954.

Har de før slået Danmark?

Østrig og Danmark har mødt hinanden fire gange, hvoraf Danmark har vundet tre af kampene. 3. marts 2010 tabte danskerne med 2-1 i en venskabskamp.

Største profiler? 

David Alaba, Aleksandar Dragovic, Julian Baumgartlinger, Marcel Sabitzer og Marko Arnautovic.

Placering på verdensranglisten?

Nummer 23.

Fem spørgsmål til Lars Søndergaard, der fra 2000-2009 var træner i østrigsk fodbold - blandt andet i storklubben Red Bull Salzburg:

Hvordan ser du det østrigske landshold?

- Jeg ser dem stå et relativt godt sted. De har satset ret meget på klubfodbolden, hvor trækhesten er Red Bull Salzburg. De har satset meget på akademi og unge spillere, og det har fået de andre klubber til at følge med. Samtidig har deres høje pres og genpres dannet præcedens i Østrig. Så de har gode spillere og en spillestil, som alle kender.

Hvad er deres styrke og svagheder?

- I længere tid har Østrigs styrker været defensiven. Den har været rigtig, rigtig god. Og de har også haft nogle gode midtbanespillere. De har måske haft lidt udfordringer offensivt. Marko Arnautovic hedder angriberen, der lidt er den østrigske Zlatan Ibrahimovic, men han er røget til kinesisk fodbold og er ikke med til de kommende kampe.

Er der noget ved Østrig, der kan overraske Danmark?

- Der bliver ingen overraskelser. Kasper (Hjulmand, red.) har været træner i Tyskland, hvor mange af de østrigske spillere gør sig, så han kender dem godt.

Hvordan ser din chancevurdering ud i de to opgør mod Danmark?

- Det er den sværeste modstander for Danmark. De bliver en hård nød at knække. Men jeg tror, det er en fordel for Danmark, at den første kamp spilles uden tilskuere. Normalt er fansene meget trofaste, og der plejer at være fuldt hus og god stemning på Ernst-Happel-Stadion. Så jeg tror som minimum, at vi kan få uafgjort på udebane - og også at vi kan vinde kampen. Samlet over to opgør tør jeg godt lægge lidt pres på Hjulmand og give Danmark et par procenter mere end Østrig.

Kommer Østrig til VM?

- Jeg tror, Danmark vinder gruppen, og jeg tror maksimalt, at Østrig bliver toer. Og så skal de jo have lidt held i lodtrækning af playoff-modstander. Så det bliver lidt et politikersvar, hvad det angår.

Foto: TV 2

Færøerne

Færøerne

Hvor mange gange har Færøerne kvalificeret sig til VM?

Holdet har aldrig deltaget ved et VM. I kvalifikationen til VM i 2018 endte de som nummer fire gruppen efter to sejre, tre uafgjorte og fem nederlag.

Har de før slået Danmark?

Færøerne og Danmark har mødt hinanden fire gange, hvoraf Danmark har vundet alle fire opgør komfortabelt. 

Største profiler? 

Hallur Hansson.

Placering på verdensranglisten?

Nummer 107.

Fem spørgsmål til Lars Olsen, der har været landstræner for Fæøerne i perioden 2011-2019:

Hvordan ser du det færøske landshold?

- Det er ingen hemmelighed, at Færøerne er en lilleput i europæisk fodbold. Men i løbet af de sidste par år har de taget nogle store skridt, selvom de som land selvsagt hænger efter mange af de øvrige nationer i Europa. 

Hvad er deres styrke og svagheder?

- Deres styrker og svagheder er egentlig lidt de samme. De har ikke spillere på europæiske topadresser, men det er også det, der gør, at mange nationer undervurderer dem ubevidst. 

Er der noget ved Færøerne, der kan overraske Danmark?

- Ikke som sådan. Men de skal passe på med at undervurdere dem. Fra min egen tid kan jeg da huske, at vi godt kunne drille de hold, der på papiret var noget bedre end os.

Hvordan ser din chancevurdering ud i de to opgør mod Danmark?

- Hvis man skal sætte procenter på, vil jeg sige, at Danmarks chancer er tæt på 100 procent, når de spiller på hjemmebane. På Færøerne kan Danmark godt løbe ind i problemer, for det kan være et svært sted at spille. Især hvis de får grønt lys til at lukke tilskuere ind. Det er et lille kompakt stadion, hvor færingerne virkelig bakker op om deres landshold.

Kommer Færøerne til VM?

- Det tror jeg ikke, de gør. Måske om nogle år. Det varer nok lidt tid endnu. 

Foto: TV 2 SPORT

Israel

Israel

Hvor mange gange har Israel kvalificeret sig til VM?

Holdet har en enkelt gang deltaget ved VM. Det var tilbage i 1970, hvor de blev sidst i deres pulje bag Italien, Frankrig og Uruguay.

Har de før slået Danmark?

Israel og Danmark har mødt hinanden fire gange, hvoraf Danmark har vundet alle fire kampe relativt sikkert. 

Største profiler? 

Eran Zahavi og Bibras Natkho.

Placering på verdensranglisten?

Nummer 87.

Fem spørgsmål til David Boysen, der har israelske rødder og har spillet i Nez Tziona i den bedste israelske liga:

Hvordan ser du det israelske landshold?

- Det er stærkere, end den almene dansker går og tror, og det er bedre, end det har været i mange år. Taktisk har Danmark altid været langt foran Israel, men jeg tror ikke, forskellen er så stor som tidligere.

Hvad er deres styrke og svagheder?

- Styrken er klart det tekniske niveau, og så spiller de med stor opportunisme og selvsikkerhed, selvom resultaterne dog ikke altid er derefter. Og så kontinuiteten også en styrke, for det er en trup, der efterhånden har spillet sammen længe nu.

- Svaghederne er i defensiven. Målmanden spiller på et midterhold i Skotland, og de defensive spillere er generelt bare ikke på samme niveau som offensiven hos Israel. Der har det haltet i lang tid.

Er der noget ved Israel, der kan overraske Danmark?

- Hvis Danmark skulle blive overraskede over noget, er det israelernes tekniske niveau og hurtige spil. Jeg forventer dog ikke, at Danmark bliver overraskede, for de plejer at være rigtig godt forberedt.

Hvordan ser din chancevurdering ud i de to opgør mod Danmark?

- Jeg forventer, at Danmark vinder begge kampe, men det kan godt blive svært på udebane. Den er nok mellem 60-40 og 70-30 i Danmarks favør.

Kommer Israel til VM?

- De spiller bedre fodbold, end de har gjort meget længe. En klog mand vil sige Danmark som nummer et og Østrig som nummer to, men jeg tror godt, Israel kan blive nummer to i den her gruppe.

Foto: TV 2

Skotland

Skotland

Hvor mange gange har Skotland kvalificeret sig til VM?

Skotland har deltaget i verdens største fodboldbegivenhed otte gange, men har aldrig formået at gå videre fra gruppespillet. 

Har de før slået Danmark?

Når Danmark byder Skotland op til dans, mødes de for 12. gang. Og kaster man et blik på historien, har skotterne tidligere givet danskerne problemer. I de 11 foregående opgør har Skotland vundet 7, mens Danmark er gået fra banen som vindere 4 gange.

Største profiler? 

Andrew Robertson, Ryan Fraser, Kieran Tierney og Scott McTominay.

Placering på verdensranglisten?

Nummer 48.

Fem spørgsmål til Peter Løvenkrands, der har spillet i Glasgow Rangers i perioden 2000-2006:

Hvordan ser du det skotske landshold?

- Der har været utrolig stor fremgang på holdet, særligt efter Steve Clarke har taget over som manager, men der har også været fremgang i forhold til talenter.

- I år har de et stærkt hold, og det kan man se på spillerne i truppen. De gør det utroligt godt og specielt også i den engelske Premier League. De har en stærk trup, som godt kan skabe problemer for mange hold.

Hvad er deres styrke og svagheder?

- Styrke er helt klart i venstre side, hvor de har Andrew Robertson (fra Liverpool, red.) og Kieran Tierney (fra Arsenal, red.), som er nogle af bedste venstrebacks i Europa. De har lavet systemet om, så de begge kan spille – typisk med tre i bagkæden og fem på midtbanen, hvor Robertson ligger foran Tierney ude i venstre side. 

- Svagheden er i deres højreside, hvor de ikke har nogen decideret højreback, så der er der gode muligheder for at gøre ondt på dem.

Er der noget ved Skotland, der kan overraske Danmark?

- En meget interessant ting ved Skotland er lige nu, at angriberen Che Adams (fra Southampton, red.) er blevet skotsk landsholdsspiller i stedet for engelsk, og han ligner den spiller i angrebet, Skotland længe har manglet.

Hvordan ser din chancevurdering ud i de to opgør mod Danmark?

- Særligt offensivt har Danmark en fordel, men danskerne har gjort det ufatteligt godt over længere tid efterhånden, og i mine øjne er Danmark favorit i både ude- og hjemmekampen. Jeg vil nok sige 60-40 i Danmarks favør.

Kommer Skotland til VM?

- Det er en meget interessant gruppe, hvor mange af nationerne kan slå hinanden. Jeg håber at både Danmark og Skotland går videre.

Foto: TV 2 SPORT

Moldova

Moldova

Hvor mange gange har Moldova kvalificeret sig til VM?

Det moldoviske landshold har aldrig deltaget i en slutrunde.

Har de før slået Danmark?

De to nationer har aldrig mødt hinanden. Sidst de vandt en kamp, var i juni 2019, hvor de slog Andorra med 1-0.

Største profiler? 

Artur Ionita og Oleg Reabciuk.

Placering på verdensranglisten?

Nummer 177.

Det er ikke lykkes TV 2 SPORT at få fat i Patrick Pedersen, der som den eneste dansker har spillet i FC Sheriff Tiraspol i den moldoviske liga.

Men FC København mødte i 2017 FC Sheriff Tiraspol i to Europa League-kampe. Det er det seneste møde mellem dansk og moldovisk herrefodbold. FCK vandt 2-0 i København og spillede 0-0 i Tiraspol i Transnistien. Vi har spurgt William Kvist, der var anfører for FCK-holdet, ind til mødet med moldovisk fodbold.

- Jeg husker området som typisk østeuropæisk. Vi kom til et fattigt område, hvor alt lige fra supermarkeder til tankstationer hed noget med Sheriff (Moldovas næststørste virksomhed, red.). Og sørme om klubben ikke også hedder det.

- Klubben var bygget typisk østeuropæisk op, hvor de få spillere fra Moldova, gjorde sig på de defensive positioner, mens der til offensiven var hentet spillere fra Brasilien. Så jeg så det mere som en international klub end en moldovisk klub.

- Men der er noget hårdhed i spillet i den del af Østeuropa og måske lidt mindre fokus på de tekniske færdigheder, som du for eksempel møder på Balkan.

Foto: TV 2

Danmark er gruppens bedst rangerede hold på FIFA's verdensrangliste med en 12.-plads. Her er Østrig nærmeste konkurrent som nummer 23.

VM 2022-kvalifikationskampene vil blive afviklet i perioden fra 24. marts 2021 og frem til 16. november 2021.

Selve VM-slutrunden bliver sparket i gang den 21. november 2022 i Qatar.

Samtlige gruppevindere kvalificerer sig direkte til VM, mens andenpladsen i samtlige grupper vil skulle spille playoff.