Fodbold

De spiller om at komme med i Hjulmands EM-trup

For de landsholdspillere, der befinder sig i periferien af truppen, er der meget på spil i søndagens landskamp, vurderer Flemming Toft.

Stamspillerne på Kasper Hjulmands landshold tager en flex-dag i Herning på søndag. Det giver plads til marginalspillerne, der nu kan få en støvle indenfor og spille sig nærmere EM-truppen.

Selve EM-bruttotruppen synes klar på 20-21 pladser, men der er stadig nogle ledige sæder, og så kan noget jo ske i de næste to måneder. Så ingen tvivl om, at det her er chancen.

At Hjulmand ændrer markant i forhold til de spillere han valgte mod Israel - og de samme mod Belgien i november - er indlysende. Dels er de enkeltes kampprogram komprimeret og krævende i klubberne, dels er der tre landskampe på seks dage, dels er modstanderen Moldova.

Så det vigtigste for landstræneren og hans stab er træningsdagene rundt om Moldova-kampen, optakten til mødet mod Østrig i Wien og muligheden for at skimme EM-emner helt tæt på.

Positivt og negativt fra Israel

Hjulmand tager opmuntringer med fra 2-0 sejren i Israel. Men han rynker også panden. Ikke mindst over de udfald, der sammenlagt varede vel en halv time fordelt på hver sin side af halvlegspausen. Der kom for mange boldtab, sløsede afleveringer og det indledende initiativ meldte sig ud.

På positivsiden kan han notere, at landsholdet kom bedst tænkeligt afsted i VM-gruppen, at hans stamme synes klar med flere relationer, at den ene af hans dybdeløbere - Martin Braithwaite - fungerede og fik de rigtige afleveringer i bagrummet og at Jonas Wind er inde med så meget brugbart, at han som en selvfølge fremadrettet kan ses fra start.

At Christian Eriksen ikke kom i Eriksen-vater mod israelerne, skal man ikke gøre til et problem. Der er plads til flade fødder, når man ved, at han vil være tilbage som den centrale. Han havde en forvirret optakt med isolation, forbud mod at rejse og så pludselig stod han som en anden blaffer i lufthavnen i Milano. Men opmuntringen i Eriksens “fravær” var, at de andre alligevel kunne.

Den centrale duo i defensiven, Simon Kjær og Andreas Christensen, er en konstellation, som Hjulmand holder fast i. Det gjorde han i de vigtige kampe i efteråret - og det vil fortsætte. Deres indbyrdes forståelse, deres relationer, deres samhørighed bliver mere og mere tydelige. Og de synes begge i nutid at ramme deres optimale. Simon Kjær hos AC Milan, Andreas Christensen hos Chelsea.

Midtbanens slidere - holdets drivkraft - var svingende, men ikke dårlige mod Israel, og Hjulmand ved, hvad han får fra Pierre-Emile Højbjerg og Thomas Delaney. Nu krydser landstræneren - og Delaney - fingre for fast og mere spilletid i Dortmund, for så får felt-til-felt-herren den sidste timing med sig.

Spændende muligheder i Herning

Kampen i Herning åbner for spændende tiltag. Vi får nogle af de spillere, der sprudlende kom ind i efteråret, at se. En af de få, der kan og tør udfordre sin direkte modstander, Andreas Skov-Olsen. Den centrale midtbanespiller Christian Nørgaard, der blev “kampens spiller” den ene gang han var med i efteråret mod England. Den centrale forsvarsduo Joachim Andersen og Jannik Vestergaard, der begge har succes og får masser af spilletid i Premier League. Mikkel Damsgaard, der fik debut og ros mod Sverige. Og så en venstrebenet venstreback, Nicolai Boilesen.

Mon ikke der også bliver plads til Lasse Schøne mod Moldova. Han er ikke brugt siden Åge Hareides sidste landskamp i november 2019, men kommer efter et klubskifte tilbage til hollandsk fodbold med stor rutine - det kan der også blive brug for i en EM-trup.

Så selvom Moldova ikke er det mest sexede fodboldmæssigt - og blot spillede 1-1 hjemme mod Færøerne i torsdags - så er der grund til at indstille kikkerten mod Herning søndag aften, for her spilles der om pladser på Hjulmands EM-hold.

Lidt længere nede af E45, hvor den bliver til E65 og stopper i Györ, er der andre, godt nok i kulissen, der har potentiale til landsholdet. U21-spillerne, der kom så flot afsted med sejr over Frankrig ved den særprægede slutrunde med gruppespil lige nu i Ungarn og medaljekampe i juni.

Seks spillere fra U21 EM-truppen i 2019 er med på Hjulmands A-landshold netop nu, så det duer at sigte højt. Det er Joakim Mæhle, Mathias Jensen, Robert Skov, Marcus Ingvartsen, Andreas Skov Olsen og Jonas Wind et bevis på.