VM fodbold

Landsholdet varsler Qatar-protest

Landstræner Kasper Hjulmand er glad for, at landsholdsspillerne vil deltage i debatten om VM. Han vil dog gerne undgå, at debatten bliver skinger.

Spillerne på det danske landshold vil i forbindelse med søndagens VM-kvalifikationskamp mod Moldova komme med en markering i forhold til, at VM skal spilles i Qatar.

Det oplyser kommunikationschef i Dansk Boldspil-Union (DBU), Jakob Høyer, på et pressemøde.

Han oplyser ikke, hvad markeringen kommer til at gå ud på, og det gør den danske landsholdsanfører - Kasper Schmeichel - heller ikke.

- Det må I se i morgen (søndag, red.). Vi er blevet placeret i en situation som spillere, hvor vi skal forholde os til noget, som andre har taget et valg om. Vi har ventet med at gøre noget for at blive klogere på diskussionen. Vi har blandt andet haft et møde med Amnesty, hvor vi har talt om, hvad vi kan gøre, siger den rutinerede Leicester-keeper, der bliver bakket op af sin landstræner Kasper Hjulmand.

- Vi skal gøre, hvad vi kan nu for at sende et klart signal til vores fodboldpolitikere. Der er tydelige tegn på, at der er et vindue til at få ændret nogle ting, lyder det.

Flere nationer har allerede protesteret

Danmark er ikke ene om at gå ind i debatten om VM i Qatar i forbindelse med de nuværende kvalifikationskampe.

I den seneste uge har spillerne fra både Norge og Tyskland med politiske budskaber på deres t-shirts gjort opmærksom på, at menneskerettighederne skal overholdes.

Også det hollandske landshold har varslet en aktion, når de spiller mod Letland senere lørdag. Og det er i samarbejde med dem, at Danmark vil markere behovet for forandringer i ørkenstaten.

Det oplyser DBU's direktør, Jakob Jensen, i en pressemeddelelse, som forbundet sendte ud kort efter lørdagens pressemøde.

- Vi er glade for, at vi sammen med de nordiske lande – og i tæt dialog med fagbevægelsen og Amnesty – har bidraget til små fremskridt, men det er ikke nok. Der skal ske flere forbedringer, både for migrantarbejderne og for dem, der arbejder i den voksende servicesektor i Qatar.

- Derfor er der behov for et større, fælles pres for forandringer, både fra fodboldforbund, UEFA, FIFA og andre organisationer, lyder det fra Jakob Jensen.

Diskussionerne om Qatar som kommende VM-vært har stået på længe, men fik nyt liv i februar, inden kvalifikationskampene løb af stablen i marts.

Her opgjorde den engelske avis The Guardian med indsigt fra regeringskilder, at 6500 gæstearbejdere har mistet livet i Qatar, siden de i 2010 blev tildelt VM-værtskabet.