Fodbold

Qatar-protest kan ende som svag "stikpille", mener professor

Flere landshold har med synlige budskaber protesteret mod VM i Qatar. Helt legitimt, men professor i idrætshistorie savner mere handling.

I den seneste uge har nationalfodbolden været præget af kritiske og politiske budskaber.

Det fortsætter i weekenden, hvor der er flere kvalifikationskampe på programmet og i takt med, at VM i Qatar rykker tættere på.

I samarbejde med Holland har det danske landshold nemlig besluttet at markere behovet for forandringer i ørkenstaten. Det vil finde sted op til danskerens kamp mod Moldova søndag, mens hollænderne vil lave en protest, når de møder Letland lørdag aften.

Hvis Qatar virkelig skulle tage de her signaler til sig som en lektie, så er det ikke et særligt stærkt middel

Hans Bonde, Professor i Idrætshistorie på Københavns Universitet

Dermed bliver Holland og dernæst Danmark den tredje og fjerde nation på blot fem dage, som markerer sig overfor Qatar som værtsland. Hvordan de vil gøre det, afslører ingen af nationerne.

Men tager vi et kig på, hvordan Norge og Tyskland har båret sig ad, kan vi muligvis blive lidt klogere. Under opvarmningen til Norges opgør mod Gibraltar i onsdags bar spillerne hvide t-shirts med teksten "respect, on and off the pitch" (respekt, på og uden for banen, red.). Og da holdet stillede op til nationalsang, skete det iført andre trøjer, hvor ordet "respect" var byttet ud med "human rights".

Det tyske landshold fulgte trop om torsdagen. Da de 11 spillere i startopstillingen smed deres træningsdragter, dannede de tilsammen ordene "human rights" (menneskerettigheder, red.) med bogstaver på deres t-shirts.

Fint signal. Men Hans Bonde, der er professor i idrætshistorie på Københavns Universitet, savner en mere tydelig stillingtagen. Han mener ikke, at en bluse med et politisk budskab for alvor batter, hvis det er forandring, man ønsker.

- Hvis Qatar virkelig skulle tage de her signaler til sig som en lektie, så er det ikke et særligt stærkt middel. Det bliver jo blot en lille stikpille. En slags hentydning.

- Men det er en legitim protest, hvor man bare kan vente på, at der sker en mere radikaliseret protest ved slutrunden. For så vil det ikke længere være en billig omgang, men en omgang, der ville kunne medføre noget røre.

Hvordan kan nationerne så gøre det?

- Det ville virke helt anderledes og langt stærkere, hvis spillerne tog bluserne på, når de er afsted. Så ville ingen være i tvivl om forbindelseslinjen mellem budskabet og staten, ligesom menneskerettighedsforkæmpere i Qatar og uden for Qatar ville føle støtte. Derudover ville regimet modtage et budskab midt i den fest, som skulle være deres store propagandamulighed, vurderer Hans Bonde.

Han slår samtidig fast, at Norge og Tysklands metoder dog er "snedige", fordi de har fundet en løsning lige nu, som ikke er radikal, men som alligevel er en markering af en utilfredshed.

- Holdene fremfører et politisk statement uden at skyde sig selv foden ved at lave et boykot. For hvis man boykotter, smider man jo sig selv frivilligt ud af en turnering, fortæller han.

Som nævnt er det uvist, hvad Danmark finder på. Og det vil det være helt op til kampstart, inden Kasper Hjulmand og co. tager imod de moldoviske spillere på MCH Arena i Herning klokken 18.00.

Men er der tale om en t-shirt med et politisk budskab, kunne det blive stærkere. I hvert fald hvis man skal tro Hans Bonde.

Vi kan jo egentlig kun give vores holdninger til kende. Så er det op til politikerne rundt om i verden at tage fat

Kasper Schmeichel, dansk landsholdsanfører

Boykot er udelukket

Diskussionerne om Qatar som kommende VM-vært har stået på længe, men fik altså nyt liv i februar, inden kvalifikationskampene begyndte at løbe af stablen i marts. Her opgjorde den engelske avis The Guardian med indsigt fra regeringskilder, at 6500 gæstearbejdere har mistet livet i Qatar, siden de i 2010 blev tildelt VM-værtskabet.

Derudover handler en central del af debatten om, hvorvidt man bør afholde VM i et land, der får kritik for ikke at overholde menneskerettighederne.

- Vi ønsker at presse FIFA til at være endnu mere direkte og endnu hårdere mod myndighederne i Qatar. Stille endnu større krav til dem, udtalte den norske landstræner Ståle Solbakken til NRK, da han varslede, at der ville komme en protest i opgøret mod Gibraltar i onsdags, der altså senere viste sig at være en t-shirt med et politisk budskab printet henover den.

Norge og Tyskland har afvist, at et boykot af slutrunden er på tale, men at de ønsker at sende et signal og lægge pres på arrangørerne og resten af Qatar.

Det samme har Dansk Boldspil-Union (DBU), landstræner Kasper Hjulmand og anfører Kasper Schmeichel. Sidstnævnte uddyber overfor TV 2 SPORT, hvorfor de danske spillere nu vil indgå i protestkoret.

- Håbet er, at vi på en eller anden måde gør noget, som laver en ændring i de ting, som er så omdiskuteret. Men vi er jo i sidste ende fodboldspillere, vi er ikke politikere eller ledere på den måde. Så vi kan jo egentlig kun give vores holdninger til kende. Og så er det op til fodboldpolitikerne og politikerne generelt rundt omkring i verden at tage fat, fortæller Kasper Schmeichel.