Her er landsholdets 'historiske' protest-trøje

'Football supports change' stod der på den trøje, som landsholdet bar inden kampen mod Moldova som en protest mod VM i Qatar.

Kort før kl. 18 søndag aften gik det danske fodboldlandshold på banen i Herning forud for VM-kvalifikationskampen mod Moldova. Og det gjorde de iført en speciel trøje under træningsdragten.

For udover den røde farve, der normalt præger det danske landshold på hjemmebane, så var der ikke meget normalt over den trøje, som landsholdsspillerne var iført, da det officielle holdbillede blev taget kort før kampstart.

Der var tale om en særlig protest-trøje, som landsholdet bar for at markere spillernes utilfredshed med, at menneskerettighederne ikke bliver overholdt i Qatar, der skal afholde VM-slutrunden i 2022. Teksten på trøjen lød: Football supports change. Det kan oversættes til: Fodbolden støtter forandringer.

TV 2 SPORTs mangeårige fodboldkommentator, Flemming Toft, har aldrig før set så tydelig en aktion eller markering fra et dansk fodboldlandshold.

- Landsholdet har tidligere haft racisme og homofobi på dagsordenen med knæfald og specielle armbind, men det her er en tydeligere manifestation. Ikke mindst fordi den faktisk er italesat af landstræneren Kasper Hjulmand, der har ytret sin holdning til situationen i Qatar flere gange, siger Flemming Toft og tilføjer:

- Jeg kan ikke mindes noget tilsvarende tidligere, netop fordi det her er så åbenlyst og har været omtalt så markant. Det er historisk - også fordi en stor del fans bakker op.

Men hvad er det egentlig helt præcist, at Qatar bliver kritiseret for? I artiklen her kan du læse nærmere om de vigtigste kritikpunkter.

Trøjer sælges på auktion

Trøjerne fra de 11 spillere på holdfotoet vil blive signeret og sat til salg på auktion. Alle indtægter vil derefter gå til migrantarbejdere og deres familier i Qatar via projekter, som menneskerettighedsorganisationen Amnesty International vil bistå med at udpege.

Direktør i Dansk Boldspil-union, Jakob Jensen, glæder sig over, at spillerne har besluttet at markere sig.

- Vi er alle imod de kritisable forhold i Qatar, både DBU og spillerne. Vi er stolte over, at spillerne vil vise deres holdninger sammen med landshold fra andre lande, og at det kan være med til at skaffe penge til migrantarbejderne og deres pårørende, siger han i en pressemeddelelse fra DBU.

Markeringen sker i samarbejde med det hollandske landshold, der allerede har båret en trøje med et lignende budskab. Flere hold ventes at tilslutte sig kampagnen.