VM fodbold

"Vi slukker fjernsynet" - fans presser på for VM-boykot

Over 7000 har underskrevet et borgerforslag om at boykotte VM. Manden bag forslaget siger, at han ikke vil tænde fjernsynet, når Danmark spiller.

Der er noget magisk over landsholdskampe. Når samfundet begynder at slå revner, kan en landsholdskamp lime stykkerne sammen og få folk til at skråle i kor foran fjernsynet for spillerne i rødt og hvidt.

Men hvis det selvsamme landshold skal spille i et land, hvor tusindvis af migranter har levet under slavelignende forhold og måske knoklet sig til en tidlig død, bliver limen så til benzin?

Mens Dansk Boldspil-Union (DBU) insisterer på at tage afsted til Qatar i 2022, er flere og flere danskere imod det. En Voxmeter-måling viste 13. marts, at to ud af fem danskere vil have, at Danmark skal blive væk fra ørkenstaten.

Nogle af de danske modstandere af VM i Qatar vil slet ikke se slutrunden i fjernsynet, fordi de mener, det er så forkasteligt. En af dem er fodboldfan Casper Fischer Raavig, der står bag et borgerforslag om at boykotte slutrunden.

- Der er mange, som vil sige, at hvis der ikke er konsekvens fra landsholdene, så slukker vi vores fjernsyn, siger han.

Flere medier har også opfordret til en boykot af VM i Qatar. Herunder har Helsingør Dagblads sportsredaktør skrevet en leder om, at han ikke kommer til at se nogle af VM-kampene, fordi det afholdes i Qatar. Ligeledes har Weekendavisen bragt en artikel, hvor de argumenterer for, at DBU skal melde afbud.

Alligevel mener DBUs administrerende direktør Jakob Jensen, at det ville være uansvarligt at blive væk.

- Det vil ikke sende andet signal, end at vi bliver væk. Vi tror på, at hvis man bliver inde i rummet, kan man gøre større forskel, end hvis man går ud, siger han til TV 2.

Borgerforslag skal gennemtvinge boykot

Indtil videre har DBU nægtet at boykotte verdensmesterskabet. Landstræner Kasper Hjulmand har i stedet sparket bolden videre til kulturminister Joy Mogensen (S), da han mener, det må være en politisk beslutning.

Men Joy Mogensen selv har udtalt, at hun ikke mener, at politikerne skal "spænde idrætslivet for en politisk vogn", og derfor vil hun ikke blande sig i debatten om en boykot af VM i Qatar.

Det var netop derfor, at Casper Fischer Raavig valgte at forfatte et borgerforslag om at få politikerne til at gennemtvinge en boykot. I skrivende stund har 7600 personer underskrevet.

- Der er gået flere år med snak og dialog, men man har ikke kunne fremvise nok resultater af den strategi, siger Casper Fischer Raavig.

Omvendt har menneskerettighedsgrupper igen og igen kritiseret Qatar for at mishandle de tusinder og atter tusinder af migrantarbejdere, der gør VM muligt.

Blandt andet har Human Rights Watch bedt om at få undersøgt en lang række mistænkelige dødsfald, der blandt andet ifølge gruppen skyldes, at migranterne bliver tvunget til at arbejde i glohedende sol uden pause.

Qatar har dog imidlertid nægtet at give gruppen adgang til at undersøge omstændighederne for dødsfaldende, der løber op i flere tusinde mennesker.

En rapport fra The Guardian afslørede i slutningen af februar, at mindst 6500 migrantarbejdere er døde mellem 2011 og 2020 i Qatar, mens de har arbejdet på at bygge den påkrævede infrastruktur for at holde VM.

Det virkelige tal er ifølge den britiske avis langt højere, da opgørelsen er baseret på tal fra et statsligt organ i Qatar, der ikke tæller dødsfald blandt migranter fra Filippinerne og Kenya med.

Boldspil på ryggen af døde migranter

Mens Norges og Tysklands fodboldlandshold begge allerede har manifesteret en protest mod VM i Qatar, vil Danmarks landshold følge trop søndag.

I aften vil de danske fodboldstjerner protesterer for menneskerettigheder i Qatar, inden kampen mod Moldova ved at iføre sig særlige trøjer, der også kan købes af fansene gennem DBU.

Overskuddet går til migrantarbejderne i Qatar, skriver DBU på Twitter. Jakob Jensen roser spillerne og DBU's aktion.

- Vi er glade for, at vi har dygtige fodboldspillere, der mener noget. Jo flere vi er, desto større er sandsynligheden for, at vi kan gøre en forskel, siger han.

Og det er en værdig idé, at man gennem fodbolden vil sparke gang i menneskerettighederne i Qatar. Men det har slået fejl, mener Casper Fischer Raavig.

- Vi gav slutrunden til et land med nul faciliteter til at holde VM. Tusindvis er døde som direkte konsekvens af, at vi andre skal spille fodbold, siger han og fortsætter:

- Det handler ikke kun om at sende et signal til Qatar om at blive et bedre land, men også FIFA, der skal vælge nogle bedre steder at spille slutrunder.

Amnesty kalder det et kæmpe problem

Amnesty International har fra start af været yderst kritiske over migrantarbejderne i Qatars forhold, lige siden forberedelserne til VM i 2022 begyndte.

Den danske generalsekretær Trine Christensen siger, at måden, arbejderne behandles på, er et kæmpe problem.

- Godt 90 procent af Qatars befolkning er gæstearbejdere. De lever under nogle dybt kritisable forhold. Der ikke nok sikkerhed, og de får ofte ikke deres løn, siger hun.

Jakob Jensen fra DBU mener dog, at den bedste måde idrætslivet kan skubbe lande som Qatar i retning mod at anerkende menneskerettighederne mere, er at lukke dem ind i varmen.

- Vi har udøvet et kritisk pres for at forandre nogle ting i Qatar. Vi har været dernede to gange og talt med migrantarbejdere og organisationer. Vi kan se, at det virker, siger han.

Men Casper Fischer Raavig er fortsat uimponeret. Fodbolden har blod på sig, hvis den bliver spillet i Qatar, mener han.

- Mange lande har uhyrligheder i det hele taget, men her er det en direkte konsekvens af, at vi skal spille fodbold.