VM fodbold

Hård kritik af Danmarks protest mod Qatar

Inden VM-kvalens anden kamp bar landsholdsspillerne en T-shirt med teksten: Fodbold støtter forandring.

Du skulle være hurtig, hvis du skulle nå at se den danske protesttrøje før søndagens landskamp mod Moldova.

Modsat kollegerne i Norge og Tyskland valgte de danske herrelandsholdsspillere først at vise deres trøjer ved det obligatoriske holdbillede.

Dét og trøjens budskab har efterfølgende ført til stor kritik blandt fans, der mener, at Dansk Boldspil Union (DBU) og landsholdet markerede sig for langsomt og for svagt.

- Hvad gør DBU? Ja, de gør vel, hvad der kan betragtes som en absolut minimumindsats for, at man overhovedet kan omtale det som værende en kampagne. Helt ærligt; kun at have T-shirten på under holdbilledet betød, at man som TV-seer knapt så trøjen. Og uden fans på lægterne var der heller ingen her, der blev væltet omkuld af det ‘massive’ pres, DBU og spillerne lægger på Qatar. Det er sgu en ommer, skriver Danske Fodbold Fans, der er en sammenslutning af danske fodboldfanklubber.

Vi står fuldstændig sammen med spillerne om det her

Jakob Jensen, direktør i DBU

På de internationale tv-billeder kunne man se landsholdets protesttrøje i præcis otte sekunder, hvor spillerne har ryggen til kameraet i en del af tiden. Football supports change – fodbold støtter forandring – stod der hen over brystet på en rød hummel-trøje.

Til sammenligning skrev både Norge og Tyskland human rights – menneskerettigheder – på deres trøjer.

- Der er sgu brug for mere end “change” – der er brug for, at fodboldens magthavere tager sig sammen og ikke bringer sporten i yderligere miskredit, tilføjer Danske Fodbold Fans, der blandt andet har Danske Roligans blandt medlemmerne.

Og på de sociale medier går kritikken igen, for eksempel i en tråd under et opslag fra DBU og på TV 2 SPORTs facebookside. Her er mange også kritiske over den i deres øjne begrænsede protest mod Qatar, hvor mindst 6500 migrantarbejdere ifølge The Guardian er omkommet, siden landet fik tildelt VM-værtskabet.

- Jeg tror ikke, man skal måle graden af kritik på, hvor store bogstaverne på trøjen er, siger direktøren i DBU, Jakob Jensen.

- Jeg synes, det var rigtigt fint, det Tyskland lavede. Jeg er glad for, at det vi laver, laver vi sammen med andre forbund. Det er spillerne, der har taget stilling – de hollandske spillere har også været ude og markere det, og måske kommer flere med. Det vil sige, det kan blive et samlet signal fra nogle af verdens største rollemodeller.

Afstemning

Hvad mener du om landsholdets protest?

DBU tager kritik til efterretning

I Dansk Boldspil Union understreger direktør Jakob Jensen, at man i flere år har arbejdet for at ændre forholdene i Qatar. Blandt andet i samarbejde med FN, FIFA, og UEFA.

T-shirten søndag aften er altså ikke unionens eneste indsats. Det er den seneste. Men derfor gør det stadig indtryk, at en stor gruppe fans kritiserer landsholdets markering af situationen i Qatar.

- Det tager jeg til efterretning, og så tror jeg, mange af dem, der kritiserer os, ikke ved, hvor meget vi faktisk gør i det lange træk for at skabe forandringer, siger Jakob Jensen til TV 2 SPORT.

Han beskriver det som ”et flot skridt,” spillerne tog inden kampen mod Moldova, og så understreger han, at hele unionen står bag, selvom der ikke var et DBU-logo på protesttrøjen.

- Vi står fuldstændig sammen med spillerne om det her. De render rundt med DBU-logo i alle andre sammenhænge, og vi bakker varmt op om spillernes initiativ.

- Vi er gået sammen med andre forbund, og i Holland stod der eksempelvis heller ikke KNVB på trøjen. Nu håber vi, vi kan få endnu flere med, tilføjer han.

DBU har ikke meldt ud, om landsholdsspillerne planlægger en ny aktion inden den kommende kamp mod Østrig. Til gengæld ligger det fast, at trøjerne fra søndagens holdbillede sælges på auktion.

Alle indtægter vil derefter gå til migrantarbejdere og deres familier i Qatar via projekter, som menneskerettighedsorganisationen Amnesty International vil bistå med at udpege.

TV 2 har også været i dialog med Amnesty International i Danmark, men her ønsker man ikke at kommentere landsholdets statement søndag aften.