- Helt vildt overraskende, siger professor om danskernes holdning til VM-boykot

En stor gruppe danskere mener, at Danmark bør blive hjemme fra VM i Qatar, hvis herrelandsholdet kvalificerer sig.

Landsholdets T-shirts og DBU’s dialog om situationen i Qatar er ikke nok. Danmark bør boykotte VM i Qatar 2022.

Det svarer 44 procent af respondenterne i en undersøgelse, Megafon har lavet for TV 2. Samtidig svarer 39 procent, at landsholdet bør møde op, hvis de lever op til favoritværdigheden og kvalificerer sig til slutrunden.

 • 44 procent: Boykot VM i Qatar
 • 39 procent: Deltag ved VM i Qatar
 • 17 procent: Ved ikke

At næsten hver anden dansker taler for boykot kommer bag på Hans Bonde, der er professor ved Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet.

- Det er helt vildt overraskende. Det havde jeg ikke lige set komme, men det må skyldes, at forestillingen om, at man kan adskille sport og politik, er brudt sammen, siger Hans Bonde til TV 2.

Undersøgelsen har 1002 respondenter. 504 kvinder og 498 mænd.

Halvdelen savner handling

I samme undersøgelse er respondenterne spurgt, om de synes, Dansk Boldspil Union og det danske herrelandshold har gjort for meget eller for lidt for at protestere mod forholdene i Qatar. Hver anden mener, der er gjort for lidt:

 • Alt for meget: 2 procent
 • For meget: 2 procent
 • Tilpas: 21 procent
 • For lidt: 26 procent
 • Alt for lidt: 24 procent
 • Ved ikke: 25 procent

- Det er et kæmpe pres på DBU. DBU lever i kraft af landsholdet og det, at man har befolkningens opbakning, er en utrolig vigtig del af DBU’s legitimitet. At en stor del af danskerne synes, at det, der foregår i Qatar, er dybt betænkeligt, er et kæmpeproblem for DBU’s legitimitet, tilføjer Hans Bonde.

- Det her er en træls sag for DBU, supplerer Tipsbladets chefredaktør Troels Bager Thøgersen.

- Den her diskussion forsvinder ikke. Heller ikke selvom Danmark spiller igen i aften og senere på året. De grundlæggende problemer ved at deltage ved VM 2022 forsvinder ikke, så derfor bliver den her debat også en gentagelse, tilføjer han.

DBU: Flere ting er allerede ændret

I Dansk Boldspil Union er kommunikationschef Jakob Høyer ikke overrasket over, at der er stor opbakning til en boykot, når spørgsmålet er boykot eller fremmøde. Derudover sætter han spørgsmålstegn ved baggrunden for, at 50 procent svarer, at DBU og landsholdet har gjort "for lidt" eller "alt for lidt."

- Jeg tror ikke, alle respondenterne ved, hvad vi har gjort de seneste fem år. For eksempel at vi har været i Qatar flere gange, at vi har taget det op med regimet dernede og i de internationale forbund, UEFA og FIFA, siger Jakob Høyer til TV 2 SPORT.

- Siden Qatar blev tildelt VM-værtskabet, er der kommet helt andre krav i forbindelse med VM-værterne. Blandt andet i forhold til menneskerettigheder og faciliteter, så man ikke skal bygge så mange stadions, der efter alt at dømme ender med at stå tomme bagefter. Fremover tildeles VM-værtskabet også med stemmer fra alle medlemslande i FIFA. Sådan var det ikke, da Qatar blev udnævnt som vært.

Flest mænd tager stilling

Undersøgelsen er besvaret af danskere på mindst 18 år, og forskellen på holdningen blandt mænd og kvinder er relativt stor:

 • 26 procent af kvinderne svarer ”ved ikke”.
 • 8 procent af mændene svarer ”ved ikke”.

Af de kvinder, der har taget stilling, stemmer et markant flertal for at boykotte slutrunden. Omvendt er flertallet blandt mænd, der tager stilling, for deltagelse ved VM i december 2022.

Kritikken af Qatar som VM-vært har især taget fart, efter The Guardian skrev, at mindst 6500 gæstearbejdere er omkommet, mens landet har forberedt sig på at afholde VM.