TV 2 SPORTs fodboldkommentator ser frem mod Danmarks VM-kvalifikationskamp mod Østrig.

Kasper Hjulmand har fået det landshold, han ville have. Altså det pludselige landshold. Det han måtte forberede sig på, da han i “utide” tog over efter Åge Hareide. Hans plan var mere langsigtet, men blev fremskudt. Og nu har han lagt sig foreløbigt fast siden den første landskamp.

Ni af de spillere, der var med den 5. september 2020 mod Belgien, ventes at være gengangere i startopstillingen mod Østrig. Eneste nye fra dengang må blive Jonas Wind på bekostning af Kasper Dolberg og Joakim Mæhle, der har overhalet Robert Skov.

Stammen er således klar, som den var det mod Belgien og Israel senest, og som den efter alt at dømme vil være det, når EM skydes i gang i juni. En stamme, der har de helt rigtige mål. Gennemsnitsalderen er 27,5 år, antallet af landskampe i snit 48. Spillere, der har den rette sult, det fortsatte tydelige potentiale, de indbyrdes relationer og en individuel kvalitet fra deres klubber. Et landshold i balance.

Det er spillere fra de store ligaer, fra pænt store klubber og med pænt meget spilletid. På den front har det optimeret Hjulmands valgmuligheder.

Landstræneren har desuden lagt vægt på masser af talent og udviklingsmuligheder bruttomæssigt set, og de spillere har han givet plads til undervejs. Senest mod Moldova. Dermed er han kommet langt på relativ kort tid.

Kort tid er der også til afregningen. VM-kvalifikation og EM-slutrunde i samme kalenderår - aldrig set før. Der er ikke plads til skæverter. Vi taler ikke om, at næste kamp er den vigtigste - alle kampe er vigtige. Derfor er det ekstremt vigtigt, at Hjulmand har fundet sit hold.

Landstræneren har også fundet de alternativer, der skal til undervejs. De, der understøtter, at et hold er mere end de 11 startende. Han har fundet folk, der har særlige spillerfærdigheder og kan bruges i en forandring af det bestående. Hvis det er nødvendigt. Han har på kort tid - og dog længere analyser - skabt en vifte af forskelligheder, der kan gøre landsholdet bredt funderet.

Lakmusprøven

Aftenens kamp mod Østrig er en særlig udfordring for et landshold, der er styrket i defensiven, der er fungerende i det såkaldt varierede pres, der har hurtigløberne til omstillingsspillet - og der har indledt denne VM-kvalifikation med 10-0 mod Israel og Moldova.

Men det er også et landshold, der har haft sine udsving. Perioder, nogle længere end andre, hvor personlige fejl, manglende intentioner og effektivitet har givet problemer - og vist, at vejen til den absolutte top stadig har bump.

Et landshold, der ellers har fortsat sammenholdsentusiasmen fra Hareide-tiden og har fået nye input fra Hjulmand og de nye friske ansigter. En ting er Nations League - og møder med England og Belgien. Det her er vejen mod det VM 2022, der har mere snak om andet end selve sporten. Og et væsentligt direkte skridt kan tages i Wien.

Landstræneren ved, hvad han kommer med og kan forvente. For det er hans idealopstilling, han har selv valgt og modeleret den, siden han tiltrådte. Det her er på forhånd det optimale Hjulmand-hold. Derfor kalder jeg det Kasper Hjulmands lakmusprøve.

Mit bud på startopstillingen:

Kasper Schmeichel

Daniel Wass - Simon Kjær - Andreas Christensen - Joakim Mæhle

Pierre-Emile Højbjerg - Thomas Delaney - Christian Eriksen

Yussuf Poulsen - Jonas Wind - Martin Braithwaite