Fodbold

Østrigsk teenager har fået kælenavn, som landstræneren ikke er fan af

Danmark kan blive udfordret af hurtige driblinger og et fremragende skud, når de møder ’Den østrigske Messi’, som verdens medier ynder at kalde ham.

YouTube-videoer af en østrigsk teenager, der dribler uden om forsvarsspillere, trækker ind i banen og afslutter, som om han aldrig har lavet andet, har fået fodboldfans til at måbe.

17-årige Yusuf Demir spiller i Rapid Wien, men han behøver ikke at hænge for mange plakater op på sit værelse i den østrigske hovedstad, for han kan meget vel være på vej mod en større fodboldadresse i den nærmeste fremtid.

- Han lader til at være et af de største nye stjerneskud på fodboldhimlen, siger TV 2 SPORTs fodboldekspert Mads Junker.

’Den østrigske Messi’

Juventus, Dortmund, Real Madrid og Barcelona er alle klubber, der på rygtebasis kædes sammen med den lille østriger med tyrkiske rødder, hvis tilnavn i især spanske medier er ’Den østrigske Messi’.

Lighederne mellem Demir og Messi er da også til at få øje på: Demir er venstrebenet, han er med sine 1,73 meter tre centimeter højere end den argentinske troldmand, og driblingerne forbi modstanderne foregår med samme drev med bolden.

- Han har den der Messi-lignende spillestil. Venstrebenet med de små, tætte driblinger og et godt skud. Det er ikke så tit, man kommer op mod nationer, der ligger længere nede på ranglisten, som har en spiller, som potentielt kan blive så spændende, siger Mads Junker.

Det er et stort talent, men talent er ikke nok. Man skal have lyst til at udvikle sig dag for dag

Franco Foda, Østrigs landstræner

Østrig er nummer 23 i verden.

Ikke fan af kælenavnet

Mens han ikke var en del af truppen til den første kvalifikationskamp mod Skotland, udtog landstræner Franco Foda den 17-årige spiller til Østrigs A-landshold inden kampen mod Færøerne søndag. Og i det 85. minut skete det, som østrigske fodboldfans havde håbet og ventet på.

Demir fik debut i en alder af 17 år, 9 måneder og 26 dage. Dermed blev han den tredjeyngste østriger til at få debut for A-landsholdet i efterkrigstiden.

Derfor er der naturligvis store forhåbninger til navnet Yusuf Demir, hvis kælenavn ikke huer Østrigs landstræner, Franco Foda.

- Man skal passe på med at titulere ham den ’Den nye Messi for Østrig’. Det er ikke den bedste sammenligning, synes jeg. Man skal passe på, for han skal gerne udvikle sig. Det er et stort talent, men talent er ikke nok. Man skal have lyst til at udvikle sig dag for dag, siger Østrigs landstræner til TV 2 SPORT.

Kan gøre ondt på Danmark

I samme interview ville Franco Foda ikke røbe sin plan med Demir forud for kampen mod Danmark, men siger, at han ”muligvis lader ham spille”.

Spørger man Mads Junker, er det meget sandsynligt, at Demir bliver indskiftet mod Danmark. Specielt hvis hjemmeholdet er kommet bagud.

- Det er en spiller, Danmark skal skrive bag øret som en, der kan gøre ondt. Det er en x-factor-spiller, som de kan kaste ind, hvis de virkelig skal gøre ondt på Danmark vel vidende, at det ikke er sikkert, at han rammer noget som helst. Men han har jo talentet. Det kan man se, hvis man bare ser to minutters video med ham.

- Det er altid farligt at have spiller, der har så højt et topniveau, som potentielt kan sætte fire mand og sparke bolden i kassen. Der er det lidt nemmere at forholde sig til, at der bliver indskiftet en stor og stærk angriber, som Simon Kjær kan slås med, siger Mads Junker.

Force og mangler

Østrigs landstræner har allerede haft anledning til at se flere kampe med Demir, da han trods sin unge alder er fast mand for Rapid Wien, der spiller i landets bedste fodboldrække. Derudover er han også en del af holdet, der har spillet Europa League i denne sæson.

- Hans vigtigste force er en-mod-en-spillet. Han er fantastisk i driblingerne og innovativ. Han er stærk med bolden, siger landstræneren, der også ser visse mangler hos teenageren:

- På grund af sin unge alder har han selvfølgelig også nogle ting, som han skal arbejde med. Unge spillere er ikke så gode, når modstanderen har bolden. Her skal han blive en lille smule stærkere. Og så skal han selvfølgelig udvikle de ting, han gør godt, siger Franco Foda.

Danmark møder onsdag aften i Wien.