Fodbold

Efter 19 år undskylder Ronaldo for ikonisk VM-frisure

Frisuren havde et særligt formål: Den skulle aflede journalisterne, så de ikke spurgte til hans skade. Se flere ikoniske frisurer nederst i artiklen.

Ronaldo blev topscorer ved VM i 2002, hvor Brasilien også endte med at hente guldet.

Alligevel er der formentlig mange, der husker ham for noget andet under den slutrunde. Forud for semifinalen mod Tyrkiet blev han nemlig klippet.

Pludselig var det kun i en lille halvcirkel forrest på hovedet, at den brasilianske angriber havde hår, mens resten var barberet af.

Mange fans verden over efterlignede efterfølgende Ronaldos klipning - men det er ikke noget, han klapper i hænderne over nu 19 år senere.

- Jeg undskylder til alle de mødre, der måtte se deres børn få den samme frisure, siger han i et længere interview med Sports Illustrated.

Men der var en årsag til den nye frisure - det afslørede angriberen allerede tilbage i 2018. Ronaldo døjede med en muskelskade i benet, og han ville gerne undgå at tale om det med de brasilianske medier.

Derfor tog han alternative midler i brug, så hans udseende kom i fokus i stedet for.

- Jeg så mine holdkammerater og spurgte: "Kan I lide det?" De sagde: "Nej, det er forfærdeligt! Klip det af!" Men journalisterne så min frisure og glemte skaden, forklarer angriberen til Sports Illustrated.

Ronaldo jubler over en scoring i Brasiliens ottendedelsfinale mod Belgien. På det tidspunkt havde han endnu ikke fået sin ikoniske frisure.
I kvartfinalen mod England fik Ronaldinho (til venstre) rødt kort. Alligevel lykkedes det Ronaldo (til højre) og holdkammeraterne at vinde 2-1.
Ronaldo blev klar til semifinalen mod Tyrkiet, hvor han scorede kampens eneste mål.

Heldigvis for Ronaldo og Brasilien var han i stand til at deltage i semifinalen mod Tyrkiet trods muskelskaden. Her vandt Brasilien 1-0 på mål af netop Ronaldo.

I finalen var angriberen også på pletten og var stærkt medvirkende til, at det fodboldglade land vandt 2-0 over Tyskland.

Ronaldo blev tiljublet af både holdkammerater og cheftræner efter hans scoring i VM-finalen mod Tyskland.
Ronaldo og resten af det brasilianske landshold endte med at løfte VM-trofæet.

Udover alverdens fans har Martin Braithwaite også kortvarigt gentaget Ronaldos ikoniske klipning.

Flere børn og unge kopierede Ronaldos særlige frisure i tiden efter VM.

Det er hverken første eller sidste gang, en spiller har gjort sig bemærket med en frisure under VM.

I 2018 lavede TV 2 SPORT nedenstående liste over ti af de vildeste VM-frisurer gennem tiden.

Legendarisk VM-hår

 1. Roberto Baggio (Italien), 1994

  .

  Vi begynder med Italienske Roberto Baggio på en 10. plads. Her på VM-redaktionen kan vi ikke rigtig blive enige om håret er galt eller genialt, men legendarisk er det.

  Roberto Baggios VM for Italien i 1994 kan siges at være det samme.

  Han scorede ikke i gruppespillet, men da knockoutfasen begyndte, lavede han mål i alle kampe frem til VM-finalen, hvor han til gengæld blev lidt af en skurk for Italien, da han brændte det afgørende straffespark mod Brasilien.

 2. Carlos Valderrama (Colombia), 1998

  .

  Carlos Valderrama er den dag i dag nok mest kendt som den colombianske spiller med det meget store, blonde og krøllede hår.

  Men midtbanespilleren var faktisk meget mere end en karakteristisk spiller med et specielt hår.

  Han vandt blandt andet prisen som årets sydamerikanske spiller i 1987 og 1993.

  Valderrama nåede at spille 111 kampe for Colombia og score 11 mål. Han fik først debut på landsholdet som 23-årig, og stoppede først på det efter VM-slutrunden i 1998 i en alder af 37 år.

 3. Nani (Portugal), 2014

  .

  Hvis du var i tvivl om, hvilket nummer portugisiske Nani havde på ryggen kunne du under VM i 2014 bare kigge på siden af hans hoved.

  Her havde han fået frisøren til at barbere en stjerne med nummer 17 i.

  Portugal og Nani røg ud efter at have sluttet på en tredjeplads i gruppespillet. Nani scorede et enkelt mål i turneringen.

 4. Kazuyuki Toda (Japan), 2002

  .

  Hår er godt. Farvet hår er endnu bedre. Det må være analysen for Kazuyuki Toda forud for VM i 2002 for Japan. Her valgte han nemlig at farve sit hår pink/rødt og lave en hanekam.

  Det blev der lagt mærke til. Måske også lidt for meget. For da transfervinduet i England åbnede i januar 2003 skiftede han nemlig på en låneaftale til Tottenham, hvor han nåede at få fire kampe, inden han røg tilbage til Japan og klubben Shimizu S-Pulse i sommeren 2003.r

 5. Neymar (Brasilien), 2018

  .

  Nyemar ryger direkte ind på listen med sit 'Christopher'-agtige nudelhår med et strejf af Donald Trump. 

  Vi føler os sikre på, at vi også husker den frisure om et par år.

 6. Rodrigo Palacio(Argentina), 2014

  .

  En kortklippet mand, hvad er der specielt ved det?, tænker du måske. Men kig lige på billedet en gang til, og lige bag Rodrigo Palacios hoved. Her har vi en tynd, tynd hestehale.

  Palacio har gennem årene scoret mange mål på klubplan, men på landsholdet er det blevet til bare tre i 27 kampe. Han stoppede på Argentinas nationalmandskab efter slutrunden i 2014.

 7. Gervinho (Elfenbenskysten), 2010

  .

  Nogle gange skal man måske bare acceptere, når man ikke rigtig har håret til at have en frisure mere.

  Den tankegang kunne måske have gavnet Gervinho, der i i mange år har haft åbenlyse udfordringer med sin hårgrænse og forsøgt at få det bedste ud af sit tilbageværende hår. 

  Hvor godt det er lykkes skal være usagt, men en plads i top 5 på denne liste er han i hvert fald sikker på.

 8. Rumænien, 1998

  .

  Inden turneringen i 1998 lavede det rumænske fodboldlandshold en aftale. Hvis de gik videre fra gruppespillet, skulle de gøre noget ’crazy'.

  Først slog de Colombia 1-0, og da de kampen efter vandt over England med 2-1 var de videre.

  Den ’crazy ting’ de endte med at gøre var, at hele holdet – på nær den skaldede målmand Bogdan Stelea – farvede deres hår hvidt. Det viste sig at være en dårlig ide, husker Stelea i 2018.

  - Til at starte med var det sjovt. Men hurtigt gik det op for folk, at de havde gjort noget dumt. Konerne støttede det ikke, og nogle af gutterne var ikke engang blonde – de endte med at have alle mulige afarter af farven. Det er svært at beskrive, mærkeligt, grimt, sagde Stelea i et interview med FIFA.com tidligere på året.

  Rumænien nåede at optræde med det mærkelige hår i to kampe. Først mod Tunesien i den sidste gruppekamp, der blev 1-1 og mod Kroatien i den første knockoutrunde, hvor Davor Šuker sendte dem ud med en scoring på straffespark.

 9. Taribo West (Nigeria), 1998

  .

  Det er svært at beskrive, den frisure Taribo West havde under VM i 1998. Man skal se den. Fra alle mulige vinkler. Opleve den.

  Hvis du skal lave den derhjemme – hvilket vi selvfølgelig fraråder alle at gøre – så må opskriften cirka være sådan her:

  • Lad håret gro nogle måneder.
  • Få farvet håret grønt. Lidt af det hvidt.
  • Tag nu en hårtrimmer og fjern alt håret i siderne og i nakken.
  • Nu fletter du så det tilbageværende hår og samler det i nogle små mærkelige klumber på dit hoved.
  • Du er nu Taribo West.

  Ej, måske er det faktisk noget svære end det – men vildt så det ud.

 10. Ronaldo (Brasilien), 2002

  .

  ’Gamle Ronaldo’ mødte i 2002 op til slutrunden i Japan med en noget anderledes frisure. Den brasilianske topangriber havde nemlig valgt at lade en lille trekant med hår blive på sit ellers skaldede hoved.

  I marts 2018 ’afslørede’ Ronaldo sine bagtankerne med sit anderledes hår.

  - Jeg havde en skade i min læg, og alle talte om den. Jeg besluttede at klippe mit hår og efterlade en lille ting på hovedet. Jeg kom til træning og alle så mig med dårligt hår. Alle talte om håret og glemte alt om skaden. Jeg kunne blive mere rolig og fokuseret på min træning, sagde Ronaldo ifølge ESPN.com i marts.

  Brasilien endte med at vinde VM i 2002.