Fodbold

Sergio Ramos balancerer mellem storhed og storhedsvanvid

En ny skade holder Sergio Ramos ude af afgørelsens måned for Real Madrid. Og om bare tre måneder udløber den 35-årige anførers kontrakt.

Skærtorsdag stod borgerne i Barcelona op til et uventet syn. På en facade på den elegante Passeig de Gràcia hang pludselig et enormt banner af Sergio Ramos,

Real Madrids anfører og et symbolsk fjendebillede for FC Barcelona. “Ganes de que em torneu a veure,” lød det på banneret på catalansk. ”Jeg glæder mig til, I skal se mig igen.”

Banneret var et reklamefremstød for den nye sæson af Amazon-serien om Sergio Ramos’ liv og levned. Den sæson har premiere 9. april, dagen inden sæsonens anden Clásico i LaLiga. Og de fikse fyre i marketingsafdelingen havde iscenesat det, så ingen kunne være i tvivl om referencen til Joan Laportas flabede indtog i Madrid, da der midt i FC Barcelonas præsidentvalgkamp dukkede et banner op på en boligblok, få hundrede meter fra Santiago Bernabéu, med et portræt af Laporta og budskabet: ”Jeg glæder mig til at se jer igen.”

Men hvor Laporta endte som sejrherre og tilbagevendt Barcelona-præsident, kom timingen og udførelsen af Ramos-banneret til at tage sig anderledes uheldig ud.

For det første kunne catalanerne hurtigt konstatere en simpel grammatisk fejl i teksten.

For det andet blev Sergio Ramos samme torsdag meldt ude af Real Madrids kommende kampe på grund af en skadet lægmuskel, så det nu er tvivlsomt, hvornår nogen kommer til at se ham igen – på banen, i hvert fald.

Og for det tredje bekræftede det selviscenesættende banner den opfattelse, flere og flere har fået. En opfattelse af, at lige nu handler lidt for meget om personen Sergio Ramos, om hans brand og om hans jagt på personlige rekorder.

Midterforsvarer og superstjerne

Selvom han ”bare” er forsvarsspiller har Sergio Ramos med tiden opbygget en status som en af fodboldens superstjerner. Amazon-serien er bevis for det. På banen har han i sit spil været kendetegnet af drama og af at have penduleret fra skurk til helt – om så det har været i form af afgørende scoringer i to Champions League-finaler som den første forsvarsspiller i historien eller i form af en rolle som brutal bøddel over for Mohamed Salah i en anden Champions League-finale.

I dag finder man næppe en mere profileret spiller i Real Madrid end Ramos, selvom han er andalusier og ikke er opfostret i Real Madrids egen ungdomsafdeling.

- Hvis det står til mig, bliver Sergio Ramos her resten af livet, sagde præsident Florentino Pérez efter sidste sæsons mesterskab.

Det mesterskab havde i høj grad Sergio Ramos’ aftryk. Især efter genstarten af ligaen i juni var anføreren igen og igen den afgørende spiller, både som samlingspunktet i det solide forsvar og som spilleren, der med overlegen selvsikkerhed eksekverede straffesparkene eller headede dødbolde i nettet.

Hele 11 ligamål blev det til, hvilket var karrierens højeste. Og samtidig var det første gang i hans 15 år i Real Madrid, at Sergio Ramos scorede flere mål, end han modtog gule kort i en sæson i LaLiga.

Men nu er situationen en anden. Med mindre end tre måneder til udløbet af hans kontrakt, ved ingen, om Sergio Ramos også i næste sæson er Real Madrid-spiller.

Ramos vs. Pérez

Det uafklarede spørgsmål om Sergio Ramos’ fremtid har optaget de madrilenske sportsaviser i månedsvis. Til at begynde med blev det anset som en selvfølge, at Ramos og Florentino Pérez ville finde hinanden. For det var vel i bund og grund både i Real Madrids og Sergio Ramos’ interesse, at det skulle ende sådan, var opfattelsen.

Men som dage, uger og måneder er gået, er uroen og tvivlen vokset. Og der er kommet mange historier om kontraktspillet i kulisserne mellem Ramos-lejren på den ene side og Florentino Pérez på den anden.

Ifølge El País lod Sergio Ramos på et tidspunkt Pérez forstå, at han havde modtaget et stort tilbud fra Paris Saint-Germain, der ville indbringe ham intet mindre end 20 millioner euro årligt. Det tjekkede Pérez op på hos PSG-bossen Nasser Al-Khelaifi og kunne over for Ramos-lejren meddele, at den Qatar-ejede franske klub afviste eksistensen af sådan et tilbud. Som svar meddelte Ramos, at Pérez blev taget ved næsen af PSG. Godt for dig, svarede Pérez.

Spin og spekulationer og en kamp om penge og prestige i fodboldens top. Ikke helt usædvanligt, men selvom Ramos-affæren ikke kan måle sig med anspændtheden i Barcelona omkring Lionel Messis udløbende kontrakt, så er der alligevel noget uværdigt i forløbet, når man tænker på Sergio Ramos’ position i Real Madrids historie.

Ifølge flere medier bunder tvisten konkret i uenighed om længden af en ny kontrakt. Pérez skulle blot være villig til at forlænge den med et år, mens Ramos selv skulle ønske to. Samtidig skal Ramos som konsekvens af coronavirussens konsekvenser for Real Madrids økonomi være indstillet på en lønnedgang.

- Santiago Bernabéu sagde, at der ikke findes unge eller gamle spillere, men derimod gode eller dårlige. Man skal ikke dømme en spiller på hans alder, men på hans præstationer, sagde Sergio Ramos i marts med henvisning til Florentino Pérez’ legendariske forgænger, der formede Real Madrids identitet.

Men spørgsmålet er, om Sergio Ramos har overvurderet sin egen position.

Superman med sprækker

I forhandlingerne er Sergio Ramos’ store problem, at hans præstationer på banen ikke har været noget særligt i denne sæson.

I denne uge fyldte han 35 år, og det er til at forstå, hvis Florentino Pérez i øjeblikket funderer over, hvor langt det egentlig er værd at strække sig for at sikre Ramos’ arbejdskraft et år eller to endnu. En række skader gør, at dette sandsynligvis bliver den sæson, hvor Ramos har spillet færrest kampe i LaLiga siden skiftet til Real Madrid fra Sevilla tilbage i 2005.

Indtil videre er Sergio Ramos i alt gået glip af 18 kampe i sæsonen. Længe var det sådan, at hans værdi nærmest blev forøget, når han var skadet. Så kunne den fraværende anfører sidde på tribunen med ansigtet lagt i alvorlige folder, mens eksempelvis Éder Militão kvajede sig inde på banen – som i Real Madrids seneste nederlag mod Levante i januar. Især i Champions League har Real Madrids resultater uden Sergio Ramos været frygtelige.

Men i hans seneste skadesperiode i vinter ændrede det sig: I de to måneder, hvor Real Madrid måtte undvære den meniskskadede Ramos, lærte holdet at leve uden kaptajnen og fandt en soliditet i ligaen og klarede sig sikkert gennem Champions League-ottendedelsfinalen mod det farlige Atalanta-hold.

Så er situationen ved at være vendt på hovedet? Er det nu Sergio Ramos, der i højere grad har brug for Real Madrid end omvendt?

Hans kort på hånden er i hvert fald ikke blevet bedre. Han vil gerne iscenesætte sig som en usårlig jernmand, men de seneste måneder har vist, at virkeligheden er en anden.

Kort efter at han vendte tilbage på Real Madrid-holdet i marts, fik han vrøvl med skinnebenet, så han ikke var med i den seneste kamp i Vigo for to uger siden.

Og de seneste ugers landskampe har heller ikke gjort noget godt for hans situation.

Rekordjagtens pris

Sidste mandag mødte Sergio Ramos ind i den spanske landsholdslejr til de tre første kampe i VM-kvalifikationen og meldte sig i en fin forfatning igen efter skinnebensproblemerne.

Alligevel blev han til nogen undren skiftet ud allerede i pausen af VM-premieren mod Grækenland. Det forlød, at udskiftningen var aftalt på forhånd med landstræner Luis Enrique, men ikke alle forstod den disposition. Var Ramos spilleklar eller ej?

- Handler det her om at kvalificere Spanien til et VM eller om at forstærke en spillers statistikker og ego? spurgte forfatteren og El País-journalisten Jon Rivas på Twitter.

Rivas er ikke den eneste, der deler opfattelsen af, at Sergio Ramos er blevet besat af at nå så mange personlige rekorder som overhovedet muligt, og at den rekordjagt efterhånden fylder mere end holdets bedste.

I den følgende kamp mod Georgien sad Ramos på bænken i alle 90 minutter, men i onsdagens kamp mod Kosovo blev han skiftet ind de sidste fem minutter. En indskiftning uden anden mening, end at den gav Sergio Ramos endnu en landskamp på cv’et. Dermed er han nu på 180 og mangler kun fire for at tangere egypteren Ahmed Hassans verdensrekord. En rekord, Ramos meget gerne vil nå. Og det er ikke den eneste rekord i hans tanker.

- Jeg tror på, jeg kan præstere i tre, fire eller fem år endnu på højeste niveau. Hvis hovedet er med mig, tror jeg på, at jeg kan spille VM i 2026, sagde han i marts om muligheden for som 40-årig at spille karrierens sjette VM-slutrunde som den første i fodboldhistorien.

Denne sommers OL i Tokyo har han også erklæret sig interesseret i, og hvor ærgerrigheden på sin vis er fascinerende, så er der også en grad af storhedsvanvid og selvovervurdering i det.

Og efter de fem minutter på banen mod Kosovo gik det galt. Under lidt nedvarmning efter slutfløjtet mærkede Sergio Ramos et jag i sin lægmuskel. Dagen efter stod det klart, at den skade holder ham ude af de kommende ugers sæsondefinerende storkampe mod Liverpool og Barcelona. Så mens borgerne i Barcelona undrende betragtede det enorme banner af streaming-stjernen Sergio Ramos, der glædede sig til, at verden igen skulle se ham på Amazon Prime, kunne han på sin Instagram-profil med tristhed fortælle om endnu en skade:

”Jeg har været igennem nogle hårde uger,” lød det.

Fortsættelse følger, og lige meget hvor velproduceret Amazon-showet er, så får streamingserien svært ved at leve op til den aktuelle virkelighed i sæbeoperaen om Sergio Ramos.