Fodbold

- Gør ondt at se voksne mænd græde, siger dansker efter skandalekamp

Jens Jønsson og Daniel Wass stod midt i kaosset, da Valencias Mouctar Diakhaby angiveligt blev udsat for racisme fra Juan Cala fra Cadiz.

Det var skandaløse scener, da Valencia udvandrede midt i første halvleg af søndagens kamp mod Cadiz i LaLiga.

Valencias franske forsvarsspiller, Mouctar Diakhaby, var angiveligt blevet udsat for en racistisk kommentar fra Cadiz-forsvarsspilleren Juan Cala.

Kampen blev genoptaget efter en afbrydelse på over tyve minutter, og Cadiz endte med at tage en sejr på 2-1. Men selvom sejren var sød, kunne den have været endnu sødere, hvis ikke det havde været for episoden i første halvleg.

- Det eneste, jeg kan sige, er, at det gør ondt helt ind i sjælen at se to modstandere med tårer i øjnene. Det skal man være helt umenneskelig for ikke at blive berørt af. Det gør ondt at se voksne mænd græde, siger Jens Jønsson til TV 2 SPORT.

Den danske Cadiz-spiller, der spillede hele kampen, henviser til Valencias Mouctar Diakhaby og Thierry Correia, der begge var i tårer efter episoden. Jens Jønsson understreger dog på det kraftigste, at han hverken har set eller hørt, hvad der skete i situationen.

- Jeg var langt fra situationen, så jeg kan ikke rigtig sige det store om det. Jeg ser bare lige pludselig, at der udbryder rent kaos.

- Jeg troede bare, der var tumult. Men så kunne jeg jo godt se, at der var noget, der stak dybere end det. Og det kunne jeg også høre fra Daniel Wass, siger Jens Jønsson.

Vi forlod banen, fordi spillet ikke kunne fortsætte efter sådan en episode

Daniel Wass

Ingen blandt spillerne eller trænerne på Cadiz eller Valencia vil fortælle, hvad der præcist blev sagt.

Den danske landsholdsspiller ærgrer dog sig over, at racisme endte med at være overskriften på kampen.

- Det er absurd, at det er et tema i det 21. århundrede. Men det er det desværre. Vi gik jo rundt i uvished og vidste ikke, om vi skulle spille. Der er nogle ting, der er større end fodbold, og det er det her, siger Jønsson.

Wass og Valencia er rystede

Sidste ord er formentlig langt fra sagt i sagen omkring bataljen mellem Diakhaby og Cala. For Valencia-lejren er i den grad rystet efter episoden i første halvleg.

Herunder også danske Daniel Wass, der spillede hele kampen for Valencia. Han har efter kampen været ved tasterne på Instagram.

- I dag (søndag aften, red.) har vi oplevet en meget alvorlig episode. Min holdkammerat og ven Diakhaby blev offer for en racistisk fornærmelse fra en modspiller. Vi forlod banen, fordi spillet ikke kunne fortsætte efter sådan en episode. Han bad os om at gå ud og spille videre, fordi vi blev fortalt, at vi kunne blive straffet med pointtab, hvis vi ikke spillede. Det er en skam, at disse ting stadig sker. Der er meget at gøre endnu. Vi er ved din side, Diaka.

Også Valencias cheftræner, Javi Gracia, udtalte sig om episoden efter kampen. Han vil dog ikke komme ind på de konkrete ord, som Cala skulle have sagt til Diakhaby

- Diakhaby var meget påvirket af det, der skete. Han følte sig alvorligt krænket. Da han fortalte om fornærmelsen til os, sagde vi til dommeren, at vi ikke ville spille videre.

- Det er et meget alvorligt emne, og jeg vil ikke gentage de ord, der blev sagt. Men det var en racistisk kommentar. Dommeren hørte ikke noget. Han vidste ikke, hvad der var sket, siger Javi Gracia ifølge Marca.

Træneren bakkes op af sin anfører, José Gayá.

- Diakhaby er helt nede. Det var en meget grim fornærmelse, som jeg ikke vil gentage, siger han efter kampen.

Valencia udsendte ydermere en officiel pressemeddelelse sent søndag aften på sin hjemmeside med følgende 10 budskaber:

  1. Mouctar Diakhaby er i dag blevet endnu et offer for racisme i fodbold.
  2. Efter at have lidt en utålelig racistisk fornærmelse fik han gult kort for at protestere.
  3. Vi er stolte af den støtte, Diakhaby har modtaget fra sine holdkammerater og beslutningen om at forlade banen i flok.
  4. Vi stoler på, at denne begivenhed vil blive undersøgt.
  5. Til vores skuffelse blev der ikke taget affære under kampen.
  6. Klubben opfordrer på intet tidspunkt sine spillere til at vende tilbage til banen. Dommeren giver spillerne de potentielle konsekvenser af ikke at vende tilbage til banen. Spillerne, der er tvunget til at spille under trusler om straf, beslutter at vende tilbage til banen.
  7. Diakhaby bad sine holdkammerater om at gå ud på banen igen og kæmpe. Hans kolleger respekterede hans vilje.
  8. Det, der skete i dag, burde aldrig ske igen i fodbold.
  9. Valencia CF er imod racisme og udtrykker sin fulde støtte til Diakhaby. I dag er en trist dag for vores sport.
  10. Det, vi har mistet i dag, er ikke et spil. I dag er respekten og ånden i fodbold og sport gået tabt.

Cadiz-træner tror på Calas uskyld

I Cadiz-lejren kunne de juble over et sent sejrsmål og tre livsvigtige point til tabellen.

Men jublen var mere afdæmpet, end den kunne have været under normale omstændigheder hos oprykkerne. For efter kampen var der naturligvis kun et tema, der fyldte hos alle aktører.

Træneren hos Cadiz tror dog på, at Juan Cala er uskyldig, indtil andet er bevist.

- Jeg har set det samme som jer. En af deres spillere sagde, at Cala havde fornærmet ham. Cala siger, at han på intet tidspunkt har fornærmet den spiller. Jeg tror på mine spillere, siger Álvaro Cervera ifølge Marca og fortsætter:

Første halvleg af Cadiz-Valencia bød på mål, bataljer, skældsord og udvandring. Se højdepunkter i videoen her. Video: TV 2 Sport

- Vi vidste ikke, hvordan vi skulle reagere. Det er første gang i min karriere. Vi er et loyalt og ærligt hold, og det her hold gør ikke sådan nogle ting. Vi har talt med Valencia om det, der skete, og jeg har fortalt dem, hvad Cala har sagt til mig.

Fra officielt hold har klubben også udsendt en pressemeddelelse - blandt andet med følgende budskab:

- Vi er imod enhver form for racisme eller fremmedhad, hvem end bagmanden er, og vi arbejder på udryddelsen af dette. Alle gerningsmænd bag disse forbrydelser, om de er fra vores hold eller ej, skal bøde for det.

Med sejren er Cadiz nummer 13 i La Liga - lige efter Valencia på 12.-pladsen.