Fodbold

Interessen for Haaland er eksploderet - sådan var hans vej til toppen

Erling Haaland hører til blandt Europas mest målfarlige angribere. Og spørger man hans ungdomstræner, skyldes det en enorm sult for at blive bedre.

Man kan lige forestille sig det. En ranglet og lyshåret knægt, der bare er længder bedre end de andre. Man kan se det i bevægelserne og i de tekniske færdigheder.

Selv når fodbolden blev flyttet ind i en hal, var han flere meter foran de andre. Sådan husker Alf-Ingve Berntsen, der var en Erling Haalands allerførste trænere, nordmandens unge år.

Men det vender vi tilbage til.

Han var speciel fra dag et. Første gang jeg så ham, var han seks år

Alf-Ingve Berntsen, en af Haalands første trænere

Erling Braut Haaland har i denne sæson scoret sammenlagt 31 mål i 28 kampe på tværs af Bundesligaen og Champions League.

Den lyshårede angriber fra Norge er på rekordtid gået fra ukendt til megastjerne. Fra norske Erling til et synonym for mål på samlebånd.

I kølvandet på det imponerende scoringssnit og store potentiale er interessen for nordmanden eksploderet det seneste år.

Således var Haalands far Alf-Inge Haaland og agenten Mino Raiola torsdag på besøg hos FC Barcelona, hvorfra de rejste direkte videre til et besøg hos Real Madrid.

Og ifølge det spanske medie Mundo Deportivo skulle der allerede være sat møder op med både Manchester City, Manchester United, Chelsea og Liverpool.

Erling Haaland er altså en ombejlet herre med mål i støvlerne og fart på karrieren. Men hvordan er han nået dertil?

Speciel fra den første dag

Haaland startede karrieren i Bryne FK i Norge, hvor han hurtigt gjorde sig bemærket.

Det fortæller Alf-Ingve Berntsen, der var en Haalands allerførste trænere, i et interview med Daily Mail.

- Han var speciel fra dag et. Første gang jeg så ham, var han seks år. Han scorede to mål i en indendørs kamp. Du kunne se, at hans bevægelser og hans færdigheder med bolden var af virkelig høj kvalitet, siger Berntsen.

Haalands tidligere træner fortæller samtidig, at den unge Erling allerede begyndte at spille med årgangen over ham som otteårig. Han var simpelthen for god.

Hurtige karriereskift

Vi springer frem til Haalands førsteholdsdebut for Bryne. Den kom i 2016 - tre måneder inden den stærke nordmand fyldte 16 år.

16 var også antallet af optrædener, han fik, i Norges næstbedste række den sæson, inden karrieren for alvor tog fart, da Molde hentede en ung Haaland til klubben.

Erling Braut Haaland i kamp for Molde i 2018.

Angriberen fik en rolig start med 2 scoringer i 14 kampe, hvoraf de fleste kampe var som indhopper fra bænken. Men i anden sæson begyndte Haaland for alvor at vise, hvad han dur til. Her blev han noteret for 12 mål i 25 kampe i Eliteserien.

Og netop målene er noget af det, hans tidligere træner hurtigt lagde mærke til. Det var naturligt for Haaland at score. Og han gjorde det ofte.

- Det, der gjorde Erling anderledes, var, at han bare blev ved med at score mål, siger Berntsen.

Scoringssnittet i Molde kombineret med et tydeligt stort potentiale fik østrigske RB Salzburg til at kigge hans vej. Og fra januar 2019 var nordmanden Salzburg-spiller.

Ekstremt dedikeret

Da han kom til Salzburg, skete der noget.

Haaland begyndte at gå endnu mere op i sin kost end hidtil, hvilket betød, at han tog endnu et skridt mod den spiller, han er i dag.

Haalands far, Alf-Inge Haaland, der selv spillede professionelt, har ifølge ESPN fortalt, at Erling Haaland næsten udelukkende spiser fisk. Det gør han, fordi Cristiano Ronaldo gør det. Han vil være som de bedste.

Derfor drikker Haaland hverken alkohol eller går i byen.

Erling Braut Haaland for RB Salzburg i 2019.

Den dedikation og vilje til at gå den ekstra meter for at blive bedre ser Haalands tidligere træner Alf-Ingve Berntsen som en af nordmandens vigtigste kvaliteter.

Men han peger på, at det ikke kun er for egen vindings skyld. Holdet og sejren i hver enkelt kamp betyder alt for Haaland.

- Du kan se det i øjnene på ham. Han kan ikke lide at score, hvis holdet taber. Det handler om at vinde. Det er en vigtig pointe, og det elsker jeg ved ham. Det blev skabt i kampene og til træning, da han var ung. Vi lærte dem at vinde. Vi ville have, de skulle kæmpe for at vinde, selv hvis de tabte. Erling bliver virkelig sur, når han taber. Men det, jeg elsker ved det, er, at du den næste dag vil se ham arbejde endnu hårdere, siger Berntsen.

Det store skridt

Haaland var begrænset til kun at spille to kampe for Salzburg i sæsonen 2018/19. Men i den efterfølgende sæson brød han for alvor igennem den europæiske fodboldmur.

Her blev det til 14 kampe i ligaen med 16 scoringer som følge, og i Champions League blev det til sensationelle otte mål i seks kampe for den unge nordmand.

Og som så mange gange før i Haalands korte karriere betød de mange mål, at en større klub lå på lur. Og det var Dortmund.

Kun et år efter underskriften med Salzburg skiftede han igen. Og endnu en gang viste han hurtigt prøver på sit store talent.

Erling Braut Haaland for Borrusia Dortmund i 2021.

I den første sæson blev det til 13 mål i 15 Bundesliga-kampe og 2 mål i 2 kampe i Champions League. Og i denne sæson er den 20-årige angriber bare blevet ved med at score mål.

At han fortsat præsterer, og at han formår at score mod mange forskellige modstandere og forsvarstyper, skyldes formentlig den alsidighed, han har.

Den 20-årige nordmand er stor og stærk ligesom så mange andre spillere. Men ifølge Berntsen, der har udviklet talenter i over 30 år, er det ikke normalt, at man samtidig er dygtig taktisk.

Men det er Haaland.