Her er de mest mindeværdige El Clásicos i nyere tid

TV 2 SPORTs fodboldeksperter har fundet syv El Clásico-opgør, der har skilt sig ud i dette årtusinde.

Cristiano Ronaldo og Lionel Messi. Carles Puyol og Roberto Carlos. Ronaldinho og Zinedine Zidane. José Mourinho og Pep Guardiola.

Listen over verdensstjerner og karismatiske trænere, der har stået ansigt til ansigt i klodens største rivalopgør er lang. Og det er listen over antallet af møder mellem arvefjenderne fra Barcelona og Real Madrid så sandelig også. 181 gange er klubberne kollideret i det såkaldte El Clásico-opgør i LaLiga.

De historiske øjeblikke er mange. Kampene er seværdige og dramatiske. Til tider beskidte og hadefulde.

Intens fodbold er der efter al sandsynlighed også lagt op til, når de spanske giganter mødes til endnu et slag lørdag aften klokken 21.

I anledning af det 182. El Clásico er TV 2 SPORTs fodboldeksperter Mads Junker, Andreas Laudrup og Kasper Lorentzen gået i historiebøgerne for at finde deres personlige bud på El Clásico-kampe, der står tilbage som de vildeste og mest mindeværdige i LaLiga i dette årtusinde.

Eksperterne er enige om flere af opgørene. Af den grund er kampene opstillet i kronologisk rækkefølge i en liste, der i alt består af syv opgør.

Én ting er eksperternes mening. Men hvad står klarest i fansenes erindringer om det historiske opgør forud for lørdagens brag? Det har TV 2 talt med inkarnerede spanske Barcelona- og Real Madrid-supportere om. Deres minder kan du læse om under listen.

Eksperternes bud på de vildeste El Clásico-opgør

 1. 10. april 2005: Real Madrid 4-2 Barcelona

  Målscorere (Zidane, Ronaldo, Raúl og Owen samt Eto'o og Ronaldinho)

  Andreas Laudrup:

  - Det var dengang, Galácticos var i højsædet hos Real Madrid. En ekstrem offensiv med spillere som Owen og Ronaldo i angrebet og en midtbane bestående af Beckham, Zidane, Raúl og ikke mindst danske Thomas Gravesen. Seks mål. Så er jeg altid underholdt.

  Kasper Lorentzen:

  - Kampen med Galáctico-stjernerne. Ført an af min all-time favoritspiller Zidane. Det er en kamp, jeg aldrig glemmer.

 2. 19. november 2005: Real Madrid 0-3 Barcelona

  Målscorere​ (Ronaldinho og Eto'o)

  Mads Junker:

  - De stående ovationer fra et fyldt Bernabeu til en brasiliansk boldkunstner giver gåsehud, uanset hvor tit man ser klippet. Ronaldinho ejede fodboldverdenen på det tidspunkt, og det blev anerkendt af arvefjenden.

  Andreas Laudrup: 

  - Det berømte stående bifald. Den største rivalisering i verden og alligevel blev Ronaldinhos andet mål, hyldet af Real Madrids-fansene. Det var en præstation, man aldrig glemmer. Underholdende kamp og legendarisk kamp af Ronaldinho.

  Kasper Lorentzen:

  Ronaldinho-showet. Dette øjeblik står klarest for mig. Han spillede en kongekamp. Intet mindre og et fortjent bifald. 

 3. 10. marts 2007: Barcelona 3-3 Real Madrid

  Målscorere (Messi samt Van Nistelrooy og Ramos)

  Andreas Laudrup:

  - Lionel Messis vilde, vilde hattrick. En kamp med mange mål. Kampen var en sand fornøjelse at følge. I mine øjne er det stadig et legendarisk opgør her 14 år efter, da det var det første hattrick af Messi. Her fik man for alvor øjnene op for ham.

  Kasper Lorentzen:

  - Udover Messis tre scoringer husker jeg især den vanvittige start på den her kamp. Der kom tre mål på 13 minutter, og det stod allerede 2-2, da der var spillet en halv time.

 4. 7. maj 2008: Real Madrid 4-1 Barcelona

  Målscorere (Raúl, Robben, Higuaín og Van Nistelrooy samt Henry)

  Mads Junker:

  - Ydmygelsen var total, da Barcelona stillede op til æresport inden kampen for at lykønske de nykårede spanske mestre fra Madrid. 

  - 'Los Blancos' benyttede lejligheden til at smadre ærkerivalerne, og Frank Rijkaards tid i Barca begyndte at lakke mod enden.

 5. 2. maj 2009: Real Madrid 2-6 Barcelona

  Målscorere (Higuaín og Ramos samt Henry, Puyol, Messi og Piqué)

  Mads Junker:

  - En ny æra i fodboldhistorien blev banket endegyldigt fast med den magtdemonstration, Pep Guardiolas nye drømmehold leverede denne aften i maj. Real Madrid var fremragende, men de tabte til et mandskab, der den aften fremstod som det bedste hold, verden nogensinde havde set. 

  Andreas Laudrup:

  - Det er nok noget af det flotteste fodbold, der er blevet set i et El Clásico. Mange mål og fire assists fra Xavi. Man forstår godt, hvorfor han for nyligt udtalte "Jeg har aldrig følt mig så overlegen i en kamp".

  Kasper Lorentzen:

  - Vanvittigt resultat. Jeg husker især Henry som hamrende god. Men glimt af Messi, Iniesta og Xavi dukker også hele tiden op i mit hoved.

 6. 29. november 2010: Barcelona 5-0 Real Madrid

  Målscorere (Xavi, Villa, Pedro og Jeffrén)

  Mads Junker:

  - Et magisk El Clásico skal bruge to velspillende mandskaber. Men på denne aften var der kun et hold på banen. En eminent præstation af Pep Guardiolas tropper. Resultatet indikerede symbolsk den store afstand mellem de to hold på daværende tidspunkt.

  Andreas Laudrup:

  - “Det er første gang, jeg taber 5-0”, udtalte Real Madrids træner, José Mourinho.

  - Det blev starten på rivaliseringen mellem Pep Guardiola og José Mourinho. Kampen var intens. Cristiano Ronaldo, der skubbede Guardiola. Sergio Ramos, der slagtede Lionel Messi. Alt det her var indledningen på en ond periode mellem de to klubber.

   

 7. 23. marts 2014: Real Madrid 3-4 Barcelona

  Målscorere (Benzema og Cristiano Ronaldo samt Iniesta og Messi)

  Mads Junker:

  - Sæsonens med afstand bedste opgør i LaLiga. Målene fløj om ørerne på de sagesløse målmænd, og Messi overtog scoringsrekorden i El Clásico-sammehæng fra Real-legenden Alfredo Di Stéfano.

En kamp for 25 år siden vækker særlig genklang

Lad os så rette blikket mod landet, hvor hele showet udspiller sig.

I dagene op til et El Clásico-opgør begynder det at syde i både Madrid og Barcelona. Appetitten for fodbold vokser.

Duften af rivalisering lægger sig som en dyne henover de to byer, og opgøret har enorm betydning sportsligt såvel som politisk for det spanske folk.

Luis Enrique scorede, og han kyssede klubemblemet. Det var stort

José Felix Hidalgo, Real Madrid-fan

Jeppe Krogager, der TV 2s korrespondent i Spanien, har tilbragt de seneste dage i Madrid og Barcelona. Han har talt med passionerede fans, der ser frem til lørdag klokken 21, hvor tiden i et par timer står stille, når kampen er i gang. Derudover har han spurgt fansene til hvilke kampe, der står klarest i deres hukommelse.

De fleste Real Madrid-supportere fremhæver et møde, der ligger langt tilbage i tiden. En kamp fra den 6. januar 1995. Kongeklubben sejrede med 5-0 på hjemmebane over de catalanske rivaler.

I opgøret scorede Luis Enrique, der fra 1991 til 1996 repræsenterede Real Madrid for senere at lave det forbudte skifte til Barcelona, hvor han endte med at stoppe sin aktive spillerkarriere i 2004 efter 407 kampe for klubben.

- Først og fremmest er der sejren på 5-0, som var en kamp i LaLiga. Det var dengang Jorge Valdano var træner. Året før havde vi tabt med fem mål på Camp Nou (Barcelonas hjemmebane, red.) Jeg kan huske, at Luis Enrique scorede, og han kyssede klubemblemet. Det var stort, fortæller José Felix Hidalgo, der er en meget dedikeret supporter og medlem af Real Madrid-fanklubben Carabanchel Alto.

Historiske afklapsninger står klarest hos Barca-tilhængerne

For Barcelona-fansene er sagen en anden. Ikke overraskende husker de klarest El Clásicos, hvor deres klub vandt med mere end tre mål.

Historiske store sejre, der har fundet sted på både Camp Nou og Santiago Bernabeu.

Den kamp var som en fodboldens dans

Saul Moreno, Barcelona-fan

Foran Barcelonas træningsanlæg, Ciutat Esportiva Joan Gamper, har en passioneret Barca-supporter ved navn Saul Moreno tilbragt meget af sit liv på at få et glimt af sine catalanske helte. Her har han også befundet sig de seneste dage.

Han husker især to møder fra henholdsvis 11 og 12 år siden.

- Den ene er den berømte 5-0-sejr på Camp Nou, hvor det sidste mål blev scoret af Jeffrén Suárez. Det var selvfølgelig fordi, det var duellen mellem Guardiola og Mourinho. Den kamp var som en fodboldens dans. Det var utroligt at se.

- Dernæst er der sejren på 2-6 på udebane. Det er klart, man aldrig glemmer, hvordan det er at score seks mål på Bernabeu, lyder det fra en smilende Saul Moreno.

Du kan se El Clásico på TV 2 PLAY og TV 2 SPORT X lørdag fra klokken 20.00. Kampen spilles 21:00.