Fodbold

Kæmpernes krise er blevet til kæmpernes comeback

Både Barcelona og Real Madrid har ædt sig ind på det vaklende Atlético. Lørdag aften vil en af Clásico-duellanterne overtage førstepladsen i LaLiga.

Se El Clásico lørdag klokken 21 på TV 2 SPORT X og TV 2 PLAY med optakt fra klokken 20.

Da Real Madrid og Barcelona i oktober gik ind til sæsonens første Clásico, var det som to sårede giganter. Det var ikke et spørgsmål, om de to klubber var i krise. Spørgsmålet gik snarere på, hvilken krise der var størst.

Barcelona led stadig under det smertelige 8-2-nederlag til Bayern München to måneder forinden og befandt sig i et ledelsesmæssigt magttomrum, mens Lionel Messis uopfyldte ønske om at forlade klubben gjorde arbejdsbetingelserne mere end vanskelige for den nyansatte cheftræner Ronald Koeman.

Og Real Madrid havde været gennem en uge med to rystende ringe præstationer. Først vandt de upåagtede oprykkere fra Cádiz for første nogensinde en udekamp over de hvide fra hovedstaden, og fire dage senere blev det til et nyt hjemmebanenederlag, denne gang til ukrainske Shakhtar Donetsk, der ellers var kommet til Spanien uden halvdelen af spillerne, der var ramt af covid-19.

Det er værd at mindes de dage i oktober, nu hvor det er blevet tid til andet akt af 20/21-sæsonens udgave af klodens største ligakamp. For de to klubbers tilstand er som forvandlet i forhold til dengang, hvor Real Madrid på mål af Federico Valverde, Sergio Ramos og Luka Modrić endte med at tage en 3-1-sejr med hjem fra Camp Nou.

Barcelona kan vinde en spansk doblete

Dybe kriser er erstattet af store comebacks. Og hvor forholdet mellem Real Madrid og Barcelona ofte har været som en vægtskål, hvor den ene var nede, og den anden oppe, så har de evige rivaler denne gang fulgt hinandens færd – fra sæsonstartens elendighed og tvivl til forårets optimisme og tro på, at en sæson, der i begge lejre reelt var blevet afskrevet som forfejlet, alligevel kan ende i storhed.

Det er nu blevet en kamp, hvor de to hold går banen i vished om, at et af dem efter slutfløjtet vil have overtaget førstepladsen i LaLiga

Morten Glinvad

Real Madrid kan realistisk håbe på at vinde både mesterskabet og Champions League, mens Barcelona kan vinde en spansk doblete ved at ledsage et mesterskab med sejr i Copa del Rey-finalen mod Athletic Bilbao om en uge.

Det har gjort, at den Clásico, der for et par måneder siden lå i horisonten og lignede en af de mere forglemmelige i den lange historie om rivaliseringen, pludselig har fået en helt anden karakter.

Fra at være en kamp om andenpladsen mellem to klubber, der ikke samler på andenpladser, er det nu blevet en kamp, hvor de to hold går banen i vished om, at et af dem efter slutfløjtet vil have overtaget førstepladsen i LaLiga – i hvert fald indtil Atlético 24 timer senere er i aktion. For Barcelona vil det være første gang i 293 dage, at holdet indtager førstepladsen, for Real Madrid vil det være 151 dage siden, de tronede på toppen af tabellen.

Regler ved pointlighed i LaLiga

 • Slutter to hold med samme pointantal, er point og eventuelt målforskel i de indbyrdes opgør mellem de involverede hold afgørende.
 • I den løbende officielle stilling anvender man dog først de indbyrdes opgør, når begge sæsonens opgør mellem klubberne er afviklet. Indtil da rangeres holdene efter den samlede målforskel.

Sæsonens resultater mellem den nuværende top-3:

 1. Real Madrid-Atlético                    2-0, 1-1
 2. Barcelona-Real Madrid                1-3, x-x
 3. Atlético Madrid-Barcelona         1-0, x-x
 • Vinder Real Madrid lørdag aften, overtager de dermed førstepladsen, da de er bedre indbyrdes end Atlético (begge opgør er spillet).
 • Ender det uafgjort, overtager Barcelona førstepladsen på bedre samlet målforskel end Atlético (det andet indbyrdes opgør spilles 9. maj).

En næsten uvirkelig udvikling, og selvom de tilskuertomme tribuner på det lille Estadio Alfredo Di Stéfano ikke ligefrem er værdige rammer til en Clásico, så har de seneste måneder vist, at kæmperne er tilbage. Nu skal El Clásico vise, hvilket af de to hold der er kommet længst.

Atléticos fald

For at forstå omfanget af giganternes comeback er det værd at kaste et blik på LaLiga-tabellen ved udgangen af januar. På månedens næstsidste dag tabte det dengang kriseramte Real Madrid hjemme til Levante, og dagen efter vandt Atlético 4-2 i Cádiz. Da havde Atlético spillet halvdelen af sæsonens kampe i LaLiga og hentet imponerende 50 point. Det var 10 point flere end både Barcelona og Real Madrid – og Atlético havde tilmed en kamp til gode i forhold til konkurrenterne.

Men netop da blev Atlético ramt af covid-19, der sendte seks spillere i karantæne i løbet af et par uger. Det pressede truppen, og selvom de coronaramte spillere for længst er tilbage i aktion, har Atlético aldrig genfundet rytmen og flowet fra efteråret. Runde for runde har Atlético set forspringet blive reduceret, for mens de har sat point til, har både Real Madrid og Barcelona sat stærke serier sammen. Siden nederlaget til Levante har Real Madrid ikke tabt i 12 kampe. Og selvom februar bød på en Champions League-ydmygelse mod Paris Saint-Germain for Barcelona, så har holdet bygget videre på fremgangen i LaLiga, hvor holdet ikke har tabt siden december.

Stillingen i LaLiga 31. januar

Stillingen i LaLiga 31. januar

 1. Atlético Madrid - 19 kampe - 50 point
 2. Barcelona - 20 kampe - 40 point
 3. Real Madrid  20 kampe - 50 point

Stillingen i LaLiga 9. april

 1. Atlético Madrid - 29 kampe - 66 point
 2. Barcelona  29 kampe - 65 point
 3. Real Madrid - 29 kampe - 63 point

Dommedagsprofetier er fortid. Nu handler det i stedet om, at Zinédine Zidane endnu engang har evnet at styre Real Madrid ud af en krise, og om at Ronald Koeman har formået at stabilisere sit Barcelona-hold i en grad, så det nu er blevet en reel, og måske endda sandsynlig, mulighed, at hollænderen fortsætter som Barcelona-træner i den kommende sæson.

Da Barcelona vandt 6-1 i San Sebastián over Real Sociedad i marts, var der perioder med storspil og velkomponeret positionsspil, som bragte glæde hos de puritanere, der længe har rynket på næsen over klubbens spillemæssige forfald. Og da Real Madrid i tirsdags sendte Liverpool hjem med et 3-1-nederlag i Champions League-kvartfinalen, skete det efter sæsonens nok bedste præstation, der vækkede minder om Zidanes første periode som cheftræner, hvor holdet hvert år slog til, når det gjaldt i forårets afgørende Champions League-kampe.

Benzema og Messi

Så hvad er der sket? Hvordan kan to så store klubber i en og samme sæson først synke så dybt og siden feje det meste modstand af bordet?

Noget kan måske forklares med de særlige omstændigheder i denne coronasæson, hvor vi også i andre ligaer har set besynderlige udsving. Især store klubber som Barcelona og Real Madrid var ramt af den manglende forberedelsestid inden sæsonen, ligesom det heller ikke var befordrende for dem at se spillere blive sendt rundt i Europa til landsholdenes sammenpressede Nations League-program.

Siden efteråret har en lang række spillere løftet sig, og vigtigst af alt har de to holds topscorere, de 33-årige Karim Benzema og Lionel Messi, vist sig i stand til endnu engang at bære det offensive ansvar.

Benzema scorede i lørdags mod Eibar for syvende kamp i træk for Real Madrid, hvilket han aldrig tidligere har præsteret. Og Messi har i 2021 scoret 16 mål i 13 ligakampe og er nu igen topscorer i LaLiga og ligner vigtigst af alt igen en spiller, der nyder at spille for Barcelona.

Skal der være plads til Griezmann?

Lørdagens Clásico bliver derfor en kamp med Benzema og Messi som hovedrolleindehavere. To spillere, som i årevis har været del af klubbernes moderne rivalisering, der gav dem verdensherredømmet op gennem 2010’erne.

Begge hold har i den seneste tid arbejdet med en ændret formation med tilsynekomsten af et tremandsforsvar. Mest konsekvent i Barcelona, hvor Ronald Koeman efter den svære start nu har fundet noget, der virker. Men stadig med tvivl om nogle positioner; skal Frenkie de Jong spille i forsvaret eller på midtbanen, og skal der være plads til Antoine Griezmann i startopstillingen?

I Madrid har Zidane ligeledes taget en 3-5-2-formation i brug i flere kampe, men mod Liverpool gik han tilbage til den velkendte 4-3-3. På kampdagen ringede alarmklokkerne i hovedstaden, da Raphaël Varane blev sendt i karantæne på grund af covid-19, så Real Madrid måtte gå på banen uden tre fjerdedele af det normale forsvar, eftersom Sergio Ramos og Dani Carvajal var ude med skader.

Det efterlod Zidane med en bagkæde med Lucas Vázquez, Nacho og Éder Militão sammen med Ferland Mendy. Ikke videre betryggende, men især den udskældte Militäo hævede sit niveau gevaldigt. Nu er spørgsmålet, om forsvaret og formationen får genvalg, eller om Zidane skifter til 3-5-2 for at få lidt friske ben i spil.

Vinícius og Dembélé

Mod Liverpool spillede Vinícius sin mest komplette kamp i Real Madrid-trøjen, efter at han til tider har lignet et talent, der aldrig ville vokse til at blive en etableret profil. Tirsdag aften var brasilianeren både beslutsom og afklaret og viste med sine to mål den effektivitet, der har været en mangel i hans spil, siden han kom til klubben som 18-årig i 2018.

Det tredje mål blev scoret af Marco Asensio, der nu har scoret i fire kampe i træk. Lige pludselig byder de svingende kantspillere ind med de mål, der har været en mangelvare, så det hele ikke afhænger af Benzema.

I Barcelona kan de pege på et tilfælde, der minder om Vinícius. For ligesom Vinícius har været udskældt i Real Madrid, har Ousmane Dembélé været det i Barcelona, siden han kom til klubben i 2017 for nogle af Neymar-millionerne. Dembélé har været afskrevet på grund af skader, svingende præstationer og en useriøs livsstil, men i de seneste måneder er han blevet bedre og bedre og mere stabil. Da Barcelona i mandags måtte slide langt mere end ventet for at hente de tre point mod Valladolid, var det netop Dembélé, der trådte til som redningsmand og matchvinder i sidste minut.

Syv år senere er rammerne mindre

Så hvor veteranerne Messi og Benzema udtrykker de to holds nyere historie, og hvordan begge klubber stadig klynger sig til det, der gjorde dem stærke op gennem 2010’erne, så repræsenterer Vinícius og Dembélé det nye og det uventede på to hold, som uden tvivl står stærkere end for nogle måneder siden, men som stadig har sprækker, og hvor man ikke kan føle sig sikker på, hvad man får.

Den uforudsigelighed vil ledsage de to hold på banen lørdag aften, når LaLiga skal have et nyt tophold i en tæt slutspurt i LaLiga, der giver minder om 2013/14-sæsonen, hvor Atlético endte som mester.

Dengang blev sæsonens anden Clásico en vidunderlig fodboldkamp, hvor Messi scorede hattrick, og Barcelona vandt 4-3 på Santiago Bernabéu.

Syv år senere er rammerne mindre, men betydningen lige så stor. Og det var der ikke meget, der tydede på for et par måneder siden.