Fodbold

Nu føler 29-årige Braithwaite endelig, at han er kommet hjem

Det er 13 måneder siden, Martin Braithwaite kom til FC Barcelona, og han trives i storklubben.

Han stod helt cool på sidelinjen og ventede tålmodigt.

Ventede på, at verdensstjernen Antoine Griezmann gik ud til ham, gav highfives og et hurtigt kram. Ventede på at komme på banen og blive den sjette dansker i historien til at spille en kamp for FC Barcelona.

Kun få dage forinden havde den catalanske klub hentet ham i en opsigtsvækkende transfer, fordi de på grund af mange skader helt exceptionelt havde fået lov til at hente en spiller, selvom transfervinduet var smækket i.

Der var dog ikke behov for lang tid til at tilpasse sig for Braithwaite. På sine 20 minutter i debuten var han med i opspillet til holdets to sidste mål.

- I starten var der en masse ting, men jeg er hurtig til at gøre mit sind helt roligt og sige til mig selv: Okay, nu er jeg her, og så tager jeg den udfordring op.

- Jeg tror, at folk så min debut, hvor alt bare spillede fra dag ét. Sådan har det egentlig bare været siden da, fortæller Braithwaite selvtillidsfuldt til TV 2 SPORT.

Se El Clásico lørdag på TV 2 SPORT X og TV 2 PLAY.

Siden den kamp er det blevet til yderligere 47 kampe hos catalanerne. Ifølge den danske angriber gik det forholdsvis hurtigt med at falde til i truppen, selvom holdkammeraterne hed Griezmann, Messi og Piqué i stedet Bustinza, Eraso og Pérez, som de gjorde i hans tidligere klub Leganés.

At starten forløb så godt i FC Barcelona, var Braithwaite nærmest forberedt på.

- Jeg har altid visualiseret for mig selv, at jeg ville være der. Jeg har altid arbejdet hårdt med det mål for øje at ende det sted.

- Det føles, som om jeg endelig er kommet hjem. Og når du føler dig hjemme, så gør det alting lettere.

Braithwaites karriere

2009-13 Esbjerg fB

2013-17 Toulouse

2017-19 Middlesbrough

2018 Bordeaux (leje)

2019-20 Leganés

2020- FC Barcelona

Student af fodbold

For Martin Braithwaite gør det heller ingen forskel, om arbejdsadressen er i Barcelona, Middlesbrough eller Esbjerg.

Han ser sin rolle, som den er alle andre steder. At leve op til sin position og være involveret i mål.

Det er derfor, jeg måske lærer nogle ting hurtigere

Martin Braithwaite

Det har der været rigelig med muligheder for i sine 13 måneder i klubben. Om det så er som indskifter eller starter. For det har været skiftende, om danskerens navn har været i start-11’eren. Men det er helt naturligt, fortæller han.

- Hvis du ser på sæsonen, så har vi haft sindssygt mange kampe. Vi har nærmest spillet to kampe hver uge hele sæsonen, og så bliver der roteret rigtig meget.

- Jeg ser på det, som at vi er en masse gode spillere, som alle kan starte inde, men vi bliver nødt til at holde energien helt i top og rotere en masse.

- Det er helt normalt på et hold som det her. Det ser man i alle de største klubber. Vi er heldige, at vi har så mange fantastiske spillere, at vi kan rotere.

Den stjernebesatte trup er også klar på at give et råd med, hvis deres danske holdkammerat vil sparre og høre deres mening om forskellige kampsituationer.

- Jeg er en student af fodbold, og det vil jeg være resten af mit liv. Jeg elsker bare at blive bedre, så jeg stiller en masse spørgsmål og studerer en masse ting for at lære. Det er derfor, jeg måske lærer nogle ting hurtigere, fordi jeg er sindssygt åben for at lære, siger Braithwaite.

Læringen på det første år

Også til personer uden for spillertruppen spørger han flittigt ind. Henrik ’Henke’ Larsson er assistenttræner i FC Barcelona og har selv en fortid som spiller i klubben.

Med en svensker i klubben er det endnu lettere for den danske angriber at sparre og lære af hans erfaring.

- Han var selv en stor spiller med en god karriere, så jeg kan godt lide at stille ham spørgsmål og høre, hvad han tænker. Han har vist mig nogle små facetter i spillet, som har fået mig til at tænke lidt anderledes, hvilket er sindssygt interessant.

Snakken med holdkammeraterne og Henrik Larsson kombineret med en stor træningsindsats har været med til at udvikle Braithwaites bedste kvaliteter i sit første år i klubben.

- Jeg er blevet bedre til de ting, jeg allerede gør godt. Det er ikke sådan, at jeg er blevet en ny spiller. Jeg er den samme spiller, som jeg altid har været, men jeg er blevet endnu bedre.

Generelt føler han, at han meget naturligt er blevet bedre med bolden siden sit skifte, fordi klubbens måde at spille er med mange pasninger og i høj kvalitet, selvom pladsen bliver trang nær modstandernes mål. Men hans udvikling skyldes ikke kun, at han træner med bedre spillere. Det er også på grund af en stor selvtræning.

- Jeg har altid været en arbejdsmaskine og altid trænet en masse. Når du går ved siden af folk, der er sindssygt gode, så lærer du selvfølgelig også fra dem, men jeg føler, at mine spidskompetencer er blevet endnu bedre, og det bliver de ved med at blive.

Fremtiden i Barcelona

Ifølge kontrakten med klubben har han tre yderligere år til at finpudse sine kvaliteter endnu mere. Men det er ikke sikkert, han er der så længe.

Flere spanske medier – blandt andet Barcelona-avisen SPORT – skrev i weekenden, at den 29-årige dansker snart er fortid i klubben.

Står det til Braithwaite, som har lavet otte mål og fire assists i Barcelona-trøjen, har han tænkt sig at blive.

Og ligesom han visualiserede sig at komme til FC Barcelona, så visualiserer han også, at der er mere godt at vente i fremtiden. Både for klubben og for sig selv.

- Jeg ser kun gode ting. Jeg har kun gode tanker. Jeg ser en masse titler, som vi kan fejre med alle folk i klubben og alle fansene. Det er målsætningen, og det er det, vi alle sammen ønsker i klubben.

- Jeg ser en masse mesterskaber, holdmæssig succes og personlig succes, siger han.

Næste udfordring for Martin Braithwaite bliver lørdag klokken 21, når ærkerivalerne Real Madrid venter i El Clásico, hvor vinderen af kampen overtager førstepladsen i ligaen. Det er på TV 2 SPORT X med optakt fra klokken 20.