Fodbold

Brøndbyfans opfordrer til boykot af VM i Qatar

Brøndbys fanafdeling og Brøndby Support er tirsdag kommet med et opråb til DBU om landsholdets deltagelse i VM i Qatar.

Som den første klub i dansk fodbold melder Brøndby IF sig aktivt ind i debatten om VM i Qatar.

Det sker med en opfordring til Dansk Boldspil-Union (DBU), efter klubbens fans er gået sammen om en fælles udmelding.

Brøndby Support, der en del af Danske Fodbold Fans, Brøndbys Fanafdeling og klubben selv kræver handling i forhold til, at næste års VM i fodbold skal afholdes i Qatar, der i det seneste stykke tid har oplevet massiv kritik.

I Fanafdelingen og Brøndby Supports udmelding fremgår det, at de taler for et boykot af slutrunden.

- Vi, Brøndbyfans samlet i Fanafdelingen og Brøndby Support, opfordrer DBU til at samle en række nationale forbund og boykotte VM i Qatar. En anden model er, at DBU alene sender den sportslige sektor, undlader at facilitere billetsalg og markere modstanden ved hver kamp, skriver de.

Selv opfordrer klubben ikke til boykot, men at DBU skal gå i dialog med fans, samarbejdspartnere og andre nationale forbund, så der kan lægges pres på at skabe forandringer i Qatar. Det oplyser Brøndby IF på sin hjemmeside.

Ingen yderligere kommentarer

I samme ombæring udtrykker klubben deres respekt for Fanafdelingen og Brøndby Supports holdninger, da det bidrager til at kaste lys på menneskerettigheder og migrantarbejdernes arbejdsforhold i ørkenstaten.

TV 2 SPORT har været i kontakt med Brøndby IF's kommunikationschef, Christian Schultz, hvor vi spurgte ham, om klubben ville overveje at lade være med at lægge græs til landsholdets testkamp mod Bosnien den 6. juni på Brøndby Stadion.

Han henviser til klubbens udmelding og har ikke yderligere kommentarer til det spørgsmål.

DBU har flere gange meldt ud, at unionen er imod afholdelsen af VM i Qatar og oplyst, at man tror mere på dialog end på boykot. Det var også et af de budskaber, som landsholdsspillerne i de seneste VM-kvalkampe gik på banen med, da de stillede op til et holdfoto iført t-shirts med teksten "Football Supports Change" (Fodbold støtter forandringer, red).

Nationer som Tyskland, Belgien, Norge og Holland har også lavet markeringer i forbindelse med deres VM-kvalkampe.

Kritikken går på manglende menneskerettigheder

I Norge har en række fodboldklubber allerede talt for, at nordiske fodboldforbund skal lægge pres på valget af Qatar som VM-vært.

Brøndbys Fanafdeling og Brøndby Support mener, at slutrunden er et udtryk for korruption og ikkeeksisterende menneskerettigheder.

- VM i Qatar er det klareste eksempel på den sørgelige udvikling, fodbolden er i. Besluttet af en lukket kreds, hvor korruption er bevist. En nation, der åbenlyst bruger slutrunden politisk og ikke for at udvikle sporten og dermed netop bevidst kobler fodbold og politik.

- Et land, hvor menneskerettigheder er ikke eksisterende, og hvor der er forfærdelige dødstal blandt migrantarbejdere, der lever under slavevilkår, lyder det videre i udmeldingen.

Tilbage i december blev der opstillet et borgerforslag til boykot af VM i Qatar. I skrivende stund har forslaget lidt over 9000 støtteerklæringer. Det kræver 50.000 af disse, før Folketinget kan tage forslaget op.

Blandt medstillerne er Lasse Bauer Kristensen, der tidligere har været tilknyttet Brøndby IF som fankoordinator, og Jonatan Nitsche Folkver, der er vært for FC Københavns Fanradio.