Fodbold

Miraklet i Mainz: Dansk træner er ved at skrive Bundesliga-historie

Den danske fodboldtræner Bo Svensson kan med Mainz 05 levere en historisk bedrift, hvis det lykkes at overleve i Bundesligaen.

'Miraklet i Mainz.'

Sådan kunne en overskift vel godt ende med at lyde, hvis Bundesliga-klubben Mainz 05 fuldender den bedrift, som den er i gang med lige nu?

- Det er jo dit job som journalist at lave overskrifterne, griner klubbens danske cheftræner Bo Svensson over en telefonforbindelse fra delstaten Rheinland-Pfalz i det sydvestlige Tyskland.

- Men jeg medgiver selvfølgelig, at det ville være en kæmpe præstation, hvis vi er i stand til at komme tilbage.

Og lad os da lige få slået fast, hvorfor det er så markant et comeback, som Mainz 05 er ved at lave.

Truende nedrykning vendt til en plads over stregen

Efter 14 kampe af indeværende Bundesliga-sæson havde Mainz 05 blot hentet 6 point og lå under nedrykningsstregen på næstsidste-pladsen. Så blev Bo Svensson hentet ind som cheftræner, og siden har holdet hentet hele 22 point i 14 kampe, så klubben i skrivende stund har 28 point efter 28 kampe. Nu er de over nedrykningsstregen og indtager en 14.-plads i Bundesligaen.

På formbarometret over de sidste 14 kampe er Mainz på 5.-pladsen i Bundesligaen. Over for eksempel en klub som Dortmund.

Efter halvdelen af sæsonen - efter 17 kampe - havde Mainz sølle 7 point og lå ubehjælpeligt under nedrykningsstregen. Hvis klubben lykkes med at fuldende den vilde redningsaktion - og overlever i den bedste række - så skriver holdet sig i Bundesliga-historiebøgerne. For aldrig før har et hold med så få point efter halvdelen af sæsonen klaret skærene i sidste ende.

Bo Svenssons 14 kampe som træner for Mainz

 • 9/1: Mainz 05 0-2 Eintrach Frankfurt
 • 16/1: Dortmund 1-1 Mainz 05
 • 19/1: Mainz 05 0-2 Wolfsburg
 • 23/1: Mainz 05 3-2 RB Leipzig
 • 29/1: Stuttgart 2-0 Mainz 05
 • 6/2: Mainz 05 1-0 Union Berlin
 • 13/2: Leverkusen 2-2 Mainz 05
 • 20/2: Mönchengladbach 1-2 Mainz 05
 • 28/2: Mainz 05 0-1 Augsburg
 • 5/3: Schalke 04 0-0 Mainz 05
 • 13/3: Mainz 05 1-0 Freiburg
 • 21/3: Hoffenheim 1-2 Mainz 05
 • 3/4: Mainz 05 1-1 Bielefeld
 • 11/4: FC Köln 2-2 Mainz 05

Og midt i det hele står danske Bo Svensson.

- Det ville være en historisk præstation. Det siger jo noget om sværhedsgraden af den kortsigtede udfordring, vi har haft i denne sæson. Pointmæssigt er det gået over al forventning. Så når man kigger på den statistik, så er det selvfølgelig nogle tal, vi ikke selv havde turdet drømme om. Men det har givet os en chance for at blive i ligaen, og det er jeg glad for, siger Bo Svensson.

Fra 2. klasse i Østrig til 1. klasse i Tyskland

Efter 14 kampe af sæsonen med en forfærdelig pointhøst valgte Mainz 05 at sige farvel til Jan-Moritz Lichte som cheftræner. I stedet blev danske Bo Svensson ansat som ny cheftræner fra 4. januar 2021.

41-årige Svensson blev hentet til Mainz fra en stilling som cheftræner i FC Liefering i den næstbedste østrigske fodboldrække. En klub, der fungerer som sattelitklub for FC Red Bull Leipzig og altså er en del af Red Bulls store fodbold-konglomerat.

Bo Svensson og Mainz 05 har dog en lang historie sammen. Først var danskeren aktiv som fodboldspiller i klubben i hele syv år fra 2007 til 2014, hvor han stoppede karrieren. Herefter gled Svensson direkte over i en rolle som assistenttræner for førsteholdet, ligesom han senere også har arbejdet som ungdomstræner i klubben.

Og efter to år som cheftræner for FC Liefering i Østrig fra 2019-2021 er Bo Svensson altså nu tilbage i folden hos de gamle venner. Men denne gang som chefen.

- Alt i alt er det meget intensivt, men også utroligt spændende. Så det er en træt Bo Svensson, der kommer hjem om aftenen, men også en mand, der synes, han har en rigtig spændende dagligdag, siger Bo Svensson og fortsætter:

- Jeg er meget glad for at have fået muligheden, og jeg er selvfølgelig også glad for, hvordan det går. Jeg lærer hele tiden utroligt meget om det at være træner. Og også om det at være menneske i en bundesligaklub med al det hurlumhej, der foregår rundt om en cheftræner i Bundesligaen.

Blå bog: Bo Svensson

Navn: Bo Svensson.

Født: 4. august 1979 (41 år).

Nationalitet: Dansk.

Klubber som spiller: FC København, Borussia Mönchengladbach og Mainz 05.

Landskampe/mål som spiller: 3/0.

Meritter som spiller: Vinder af det danske mesterskab med FC København (2001, 2003 og 2004). Vinder af landspokalturneringen i fodbold med FC København (2004).

Klubber som træner: Mainz 05 (assistent- og ungdomstræner), FC Liefering og Mainz 05.

Og der er meget 'hurlumhej' at forholde sig til, når man lige pludselig går fra et job på 2. klasse i Østrig til et cheftrænerjob i en af verdens største ligaer. For pludselig er Bo Svensson blevet den af alle danske fodboldtrænere, der på papiret besidder det største job. I hvert fald hvis man fraregner det danske landstrænerjob.

- Der er en grund til, at jeg fik muligheden i Mainz med den historie, jeg har i klubben. Det var jo en af grundene til, at jeg kunne gå fra at træne en klub i den næstbedste østrigske række til at træne en bundesligaklub.

Bo Svensson er den femte dansker, der kan bryste sig af at have været cheftræner i Bundesligaen. Før ham har Søren Lerby, Morten Olsen, Frank Arnesen og Kasper Hjulmand præsteret det samme.

I skyggen af Klopp og Tuchel

Mainz 05 må betegnes som en af de mindre klubber i Bundesligaen. Men ikke desto mindre har den i 14 af de seneste 16 sæsoner været en del af den bedste tyske fodboldrække.

Mainz 05 er i de senere år særligt kendt for at have opfostret flere cheftrænere i absolut topklasse. Således fik Jürgen Klopp sin træneropvækst i klubben fra 2001 til 2008, inden han drog videre til Dortmund og siden Liverpool. Året efter begyndte Thomas Tuchel så sin himmelfart, da han blev ansat som cheftræner i Mainz, hvor han var fra 2009 til 2014. Siden har han trænet Dortmund, Paris Saint-Germain og nu Chelsea.

Bo Svensson nåede som aktiv spiller at spille under både Klopp og Tuchel, og han har da også været i kontakt med dem begge i løbet af de seneste måneder.

Og den unge danske cheftræner ser Mainz 05 som et perfekt sted for ham at støbe soklen til sin trænerkarriere. Ikke mindst fordi det foregår under sportsdirektør Christian Heidel, der også var manden, som gav både Jürgen Klopp og Thomas Tuchel chancen i sin tid.

Danske cheftrænere i Bundesligaen

Søren Lerby(1991-1992 i Bayern München)

Morten Olsen(1993-1995 i FC Köln)

Frank Arnesen(2011 i HSV)

Kasper Hjulmand(2014-2015 i Mainz 05) 

Bo Svensson(2021-? i Mainz 05)

- Jeg har jo selv spillet under dem, så jeg kender deres kvaliteter. Jeg føler mig meget privilegeret over at have oplevet så store personligheder og så store trænere.

- Men det var da også en af grundene til, at jeg valgte det her job. Klopp og Tuchel havde begge nogle gode arbejdsvilkår under sportsdirektør Christian Heidel, og jeg ved, hvordan det har været at være træner under ham tidligere. Han har altid været klar til at give uprøvede trænere chancen, og han har givet dem plads til at lave fejl og træffe deres egene beslutninger. Det har også været gældende for min færden indtil videre i jobbet. Så derfor tænker jeg, at det job passer godt til mig som den første station i det rigtige voksenfodbold, siger Bo Svensson.

Mainz 2.0

Bo Svensson har fået en kontrakt på tre år som cheftræner for Mainz 05. Og det var faktisk ét af de vigtigste krav for danskeren, inden han sagde ja til jobbet. Det skulle være langsigtet. Og uafhængig af en nedrykning, som stadig er en overhængende risiko.

For Bo Svensson handler det om at bygge Mainz op i en version 2.0 efter nogle turbulente år siden afskeden med Thomas Tuchel i 2014.

- Jeg holder fast i, at uanset hvordan det ender i denne sæson, så er projektet længerevarende fra min side. På den måde er det ikke altafgørende, om vi redder livet i denne sæson. Jeg har nogle ting, som vi skal arbejde med over måneder og år. Først der vil jeg kunne sige, om jeg er kommet i mål. Der er nogle udfordringer i klubben, der skal løses, så vi også over tid kan forblive succesfulde og skaffe os en permanent plads i den bedste række i Tyskland, siger Bo Svensson.

- Det er også bare en stor oplevelse for mig dagligt at arbejde med en Bundesligaklub på den måde og være med til at præge klubben.

Den nuværende danske landstræner Kasper Hjulmand fik også chancen som cheftræner i Mainz 05, da han skiftede fra FC Nordsjælland til bundesligaklubben i 2014. Det blev dog kun til ét år i klubben uden den store succes. Men som assistenttræner i den periode lærte Bo Svensson meget af Kasper Hjulmand, som han kan bruge nu.

- Det var også for at afprøve, om trænergerningen overhovedet var noget for mig. Det var en vigtig erfaring at gøre for mig. Det var også en vigtig erfaring for mig at se nogle af de ting, der gik galt. Nogle af de ting, der ikke var helt afstemt. Det gjorde, at jeg før min ansættelse kunne italesætte nogle ting og sikre klare linjer. Så både direkte og indirekte var den fase meget, meget vigtig for mig, siger Svensson.

Afgørende uger venter

Mainz 05 og Bo Svensson har på bare 14 kampe skabt grundlaget for en hidtil uset redningsaktion i Bundesligaen. Det grundlag er blandt andet blevet bygget på meriterende sejre over Mönchengladbach, Hoffenheim og ikke mindst topklubben RB Leipzig. Og netop 3-2-sejren over RB Leipzig den 23. januar var Bo Svenssons første sejr som cheftræner i klubben.

- Sejren mod Leipzig var ekstremt vigtig. Den gav spillerne noget tro på, at vi havde nogle muligheder og noget kvalitet i truppen. Det var en lige kamp, hvor vi også var bagud to gange, men vi kom alligevel tilbage. Så måden, vi gjorde det på, var utrolig vigtig for projektet. Også for omverdenens og spillernes tro på mig som træner. Så den sejr var essentiel, siger Bo Svensson.

Søndag havde Bo Svensson og Mainz en meget afgørende kamp på programmet mod Hertha Berlin. Men på grund af et coronaudbrud i Hertha-truppen er den kamp blevet udsat på ubestemt tid. Den kamp kan derfor gå hen og blive lidt af en joker senere på foråret.

I midtugen venter en anden konkurrent i bunden, Werder Bremen, på udebane, inden ugen kulminerer med en hjemmekamp mod mægtige Bayern München næste lørdag.

Og selvom Bo Svensson allerede nu har oplevet store ting som træner i Mainz 05, så satser han på, at det kan blive endnu større. For selvom holdet er på vej md en historisk bedrift, så er den langt fra hjemme endnu.

- Jeg håber fortsat, at højdepunktet ligger foran os, når vi forhåbentlig sikrer en sæson mere i den bedste række.

I så fald vil vi altså tillade os at kalde det for 'Miraklet i Mainz'.