Fodbold

United-legende væmmes over sin gamle klub

Gary Neville kalder det en skændsel, at hans gamle klub Manchester United overvejer at blive en del af en lukket europæisk liga.

En europæisk Super League kan meget vel blive en realitet.

Søndag aften, hvor nyheden om en mulig lukket liga begyndte af florere efter UEFA’s involvering, blev det også et samtaleemne hos Sky Sports.

På bagkant af Manchester Uniteds 3-1-sejr over Burnley var fodboldekspert Gary Neville ikke bange for at give sin mening til kende.

- Jeg er Manchester United-fan, og det har jeg været i 40 år af mit liv. Og jeg væmmes. Jeg væmmes så absolut. Jeg væmmes mest ved Manchester United og Liverpool.

- Liverpool, klubben, der synger ”You’ll never walk alone” og lader, som om de er folkets klub. Manchester United er 100 år gammel og skabt af arbejderklassen. Og nu vil de bryde ud i en liga uden konkurrence, hvor de ikke kan rykke ud. Det er en skændsel, siger han i Sky Sports-studiet.

Søndag aften sendte UEFA en pressemeddelelse ud, hvor de skrev, at de havde erfaret, at 12 europæiske topklubber arbejder på at bryde ud og skabe en udbryderliga.

'Det er en komplet joke'

New York Times erfarede søndag, at det er seks engelske klubber, tre italienske og tre spanske, der er gået sammen om at bryde ud i en lukket liga.

Ifølge avisen handler det om henholdsvis Manchester United, Liverpool, Manchester City, Arsenal, Chelsea og Tottenham fra England. Real Madrid, Barcelona og Atletico Madrid fra Spanien samt Inter, Milan og Juventus fra Italien.

Holdene arbejder på at lave den såkaldte Super League, hvor man ønsker at samle Europas absolut bedste hold i en fælles liga.

- Vi skal stoppe det her fra at ske. Det er ren grådighed. Ejerne af de engelske storklubber har intet at gøre med fodbold i England. Engelsk fodboldhistorie er mere end 100 år gammel, hvor fans har levet for og elsket de her klubber. Og de har brug for at blive beskyttet. Det er en komplet joke det her, siger Gary Neville.

Vil gøre alt for at forhindre det

I den officielle pressemeddelelse fra UEFA var Premier League, Det Engelske Fodboldforbund, Det Spanske Fodboldforbund, La Liga, Det Italienske Fodboldforbund og Serie A også blandt afsenderne.

Her gjorde de det klart, at det vil få fatale konsekvenser for de involverede klubber, hvis en lukket liga bliver en realitet.

- Vi vil overveje alle tilgængelige midler, vi har til rådighed, både juridisk og sportsligt, for at forhindre det fra at ske. Fodbold er baseret på åben konkurrence og sportslig værdi. Det kan ikke være anderledes, skriver parterne.

Flere af forbundene har også selv i løbet af søndagen udsendt pressemeddelelser, hvor de fordømmer planerne om en lukket liga.

Blandt andet fanorganisationen Football Supporters Europe ser den potentielle turnering som et udtryk for grådighed.

- Den er illegitim, uansvarlig og konkurrencebegrænsende i sin konstruktion, skriver organisationen i en pressemeddelelse.

- Den er drevet af grådighed. De eneste, der drager fordel af den, er hedgefonde, oligarker og en håndfuld allerede rige klubber.