Fodbold

- Det kan være, storklubberne har ret, siger redaktør

Er Super League en trussel, eller er det reel virkelighed? Tipsbladets chefredaktør tror, at storklubberne ender med at blive i Champions League.

En lukket liga med 20 af de bedste hold i verdenen.

Det er planen bag Super League, som 12 europæiske fodboldklubber præsenterede søndag aften. Ifølge nyhedsbureauet Reuters modtager de stiftende klubber et engangsbeløb på 3,5 milliarder euro. Det svarer til cirka 26 milliarder danske kroner,

Tipsbladets chefredaktør, Troels Bager Thøgersen, ser frem til at følge historiens videre forløb. Han ser dog tvivlende på den reelle udførsel af turneringen.

- Er det her bare forhandlingstaktik? De her typer forslag har eksisteret i 30 år. Silvio Berlusconi (tidligere medieejer, regeringschef og Milan-ejer, red.) var bagmanden bag et af de første forslag for 30 år siden, og det var faktisk det, der fik UEFA til at lave Champions League, siger han til TV 2.

- Det kan være, storklubberne har ret

Han tror først og fremmest på, at udmeldingen kommer for at lægge yderligere pres på UEFA og Champions League, der tirsdag skal vedtage et nyt format for Champions League, som fra 2024 skal udvides kraftigt med 196 i stedet for 96 kampe i den indledende ligafase.

- Jeg er meget spændt på at se, om det her er et forsøg fra de store europæiske klubber for at få endnu et cut (en større andel, red.) af Champions Leagues indtægter. Jeg er spændt på, om det her kan hænge sammen, og om de store klubber har ret i, at unge mennesker faktisk hellere vil se FC København, FC Midtjylland, Brøndby, AGF og alle de i gåseøjne mindre klubber i ligaerne. Det kan være, de har ret, siger han.

- Jeg tror dog, at de indgår et kompromis, hvor de får et større cut af indtægterne af Champions League, og så bruger de den her trussel igen om et par år.

Den tidligere professionelle fodboldspiller Gary Lineker, der nu er ekspert for BBC og BT SPORT, mener ligeledes, at udmeldingen kommer for at presse UEFA.

- Jeg ser frem til kompromiset mellem UEFA og klubber, hvilket, jeg fornemmer, dette er designet til. Et power play.

UEFA sidste mulighed

UEFA meddeler i et statement, at de vil tage "alle værktøjer i brug" både juridisk og sportsligt for at forhindre, at det kommer til at ske. Det kan ende med retssager, og præsident Aleksander Ceferin slår fast, at spillerne i udbryderligaen vil blive udelukket fra at spille EM og VM.

Ifølge Troels Bager Thøgersen er dette den sidste mulighed, UEFA har.

- UEFA og de nationale forbund er nødt til at true storklubberne nu og sige, at de kan godt glemme de nationale ligaerne, og de kan godt glemme at have spillerne på landsholdet. Det er det eneste kort, UEFA og de nationale forbund har tilbage, fordi de ikke bare stiltiende kan acceptere det her. Det her vil ødelægge for meget for alle andre i fordboldverdenen, siger Tipsbladets chefredaktør.

Udbryderturneringen skal spilles midt på ugen og have i alt 20 hold med, hvoraf 15 af dem skal være medstiftende hold. Dermed søger klubberne tre yderligere hold for at lande på de 15 hold tilsammen.

- Tre yderligere klubber vil blive inviteret til at slutte sig til de resterende klubber inden starten på den indledende sæson, som begynder hurtigst muligt, skriver klubberne i en fælleserklæring ifølge AFP.

De sidste fem klubber skal kvalificere sig til turneringen.

Afstemning

Er European Super League en god idé?