Fodbold

Det ved vi, og det mangler vi svar på om Super League

TV 2 SPORT har samlet et overblik over, hvad vi ved, og hvad vi mangler svar på om den europæiske udbryderliga European Super League.

Mandag har været en voldsom dag for europæisk topfodbold.

Meget har været sagt, og meget har været skrevet.

Kort fortalt er 12 europæiske topklubber gået sammen om at skabe en lukket udbryderliga. Men i den lange fortælling er der fortsat mange spørgsmål, der presser sig på, selvom der allerede er meget, vi ved.

Vi ved blandt andet, at turneringen vil få navnet European Super League, og de 12 klubber klubber udelukkende kommer fra England, Italien og Spanien.

Det Europæiske Fodboldforbund, UEFA, har tilkendegivet, at de tager afstand fra Super League, og de vil sanktionere de klubber, der kommer til at være en del af turneringen. Men hvornår vil sanktionerne træde i kraft? Det er endnu uvist.

Herunder har TV 2 SPORT forsøgt at klarlægge, hvad der er kommet frem om European Super League, og hvad vi endnu venter på at få klarhed over.

Det ved vi om Super League

Disse klubber er med

Planen er, at 20 klubber skal være med i Super League, hvor 15 af dem skal være en del af medstifterkredsen og have fast tilknytning til turneringen.

12 klubber er indtil videre gået sammen om Super League:

  • England: Manchester United, Manchester City, Liverpool, Chelsea, Arsenal og Tottenham
  • Italien: Juventus, Inter Milan, AC Milan
  • Spanien: Real Madrid, Barcelona og Atletico Madrid
Sådan bliver turneringsformatet

De 20 klubber, der efter planen skal udgøre det samlede antal, vil blive delt op i to grupper á ti hold, hvor alle møder alle. De tre bedste hold i hver pulje vil kvalificere sig direkte til kvartfinalen, mens nummer fire og fem i begge grupper skal kæmpe om de to sidste pladser.

Kvart- og semifinalerne bliver spillet over to kampe med hjemme- og udebane, mens finalen afvikles over én kamp på et neutralt stadion.

Alle kampe skal spilles i midtugen, da klubberne fortsat håber at kunne være med i de hjemlige ligaer.

Det vil UEFA og FIFA gøre

UEFA og FIFA har ingen interesse i, at de 12 klubber får etableret en lukket udbryderliga, og de er klar med hårde sanktioner, siger UEFA-præsident, Aleksandar Ceferin.

  • Super League-klubber får ikke lov til at deltage i hjemlige eller europæiske turneringer
  • Spillere fra Super League-klubber får ikke lov til at repræsentere deres respektive landshold i officielle landskampe - heriblandt EM og VM

UEFA får opbakning fra FIFA, de engelske, spanske og italienske fodboldforbund samt de respektive landes ligaer.

Super League-klubber reagerer på kritik

Super League-klubberne har forberedt sig på, at der ville være modstand fra start.

Nyhedsbureauet AP skriver, at Super League-klubberne har sendt et brev til UEFA og FIFA, hvori de skriver, at de har allieret sig med jurister og er klar til at gå rettens vej.

- SLCo (Super League Company) har indgivet en sag ved de relevante domstole for at sikre en problemfri etablering og drift af konkurrencen i overensstemmelse med gældende love, skriver de i brevet, som AP er i besiddelse af.

Det siger DBU og danske klubber til Super League

Direktøren i Dansk Boldspil-Union (DBU), Jakob Jensen, udtaler, at oprettelsen af Super League vil ødelægge det romantiske ved fodbold, og at det kun handler om penge.

- Det er et grundlæggende angreb på den europæiske fodboldstruktur, siger direktøren til TV 2.

DBU's formand, Jesper Møller, der også er en del af UEFA's eksekutivkomité, forventer, at de tre Super League-klubber, der stadig er med i Champions League, vil blive smidt ud fredag 23. april.

De danske klubber FC Midtjylland, Brøndby IF og FC København tager ligeledes afstand fra Super League.

Så mange penge er der i Super League

Det kan vise sig at være en særdeles lukrativ aftale at blive en del af Super League.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters modtager de stiftende klubber et engangsbeløb på 3,5 milliarder euro. Det svarer til cirka 26 milliarder danske kroner.

Desuden skriver den spanske avis Marca, at vinderen af Super League vil få i omegnen af 400 millioner euro (3 milliarder kroner).

Sådan bliver Super League finansieret

Den amerikanske bank JP Morgan har meddelt, at de kommer til at finansiere en del af Super League.

Ifølge Reuters vurderer analytikere fra den italienske bank Intesa Sanpaolo, at Super League vil kunne indbringe flere indtægter for tv-rettigheder end de cirka to milliarder euro, som Champions League tjente om året i sæsonerne 2018-21.

Derudover vil turneringen ikke få problemer med at skaffe partnere og sponsorer med en stærk økonomi i ryggen, vurderer brandingekspert Simon Bastiansen.

Kvinderne får en Super League

Da Super League blev præsenteret, blev det samtidig meddelt, at der også vil blive oprettet en Super League for kvinder. Ligaen skal hjælpe med at udvikle kvindefodbold.

Perez er formanden

Real Madrids præsident, Florentino Perez, vil blive formand for Super League, mens formanden i Juventus, Andrea Agnelli, og Joel Glazer, der er medejer i Manchester United, vil blive næstformænd.

Det mangler vi svar på

Hvordan vil transfermarkedet foregå?

I fodbold skal en transfer registreres hos Det Internationale Fodboldforbund, FIFA. Men vil det også være tilfældet i Super League, hvis ikke FIFA vil samarbejde?

Og vil det i så fald være muligt at hente en spiller fra en klub i Super League?

Den britiske minister for kultur, medier og sport, Oliver Dowden, udtalte mandag, at de britiske Super League-klubber kan forbydes at handle udenlandske spillere.

Det er desuden uvist, hvornår det skal være tilladt at hente spillere i Super League. I de fleste europæiske ligaer er der et transfervindue i vinter- og sommermånederne.

Hvornår vil spillere blive udelukket?

UEFA's præsident, Aleksandar Ceferin, siger, at spillere fra Super League-klubberne vil blive udelukket fra at spille landsholdsfodbold - inklusiv EM og VM-slutrunderne. Men hvornår vil det gælde fra?

Ceferin siger, at UEFA vil gøre det hurtigst muligt. Spørgsmålet er så, om det vil få konsekvenser for sommerens EM-slutrunde.

Hvornår bliver holdene smidt udelukket?

UEFA-præsident Aleksandar Ceferin sagde mandag, at UEFA vil arbejde på at få udelukket Super League-holdene fra alle turneringer hurtigst muligt.

Og til DR har DBU-formand Jesper Møller udtalt, at han forventer, at Chelsea, Real Madrid og Manchester City, der stadig er med i dette års Champions League, alle vil blive smidt ud af turneringen fredag 23. april, såfremt der er juridisk grundlag for det.

Spørgsmålet er, om UEFA og de nationale forbund ligeledes arbejder på at få de pågældende klubber udelukket øjeblikkeligt fra de respektive ligaer.

Hvem kommer i Champions League?

Hvis UEFA lykkedes med at få udelukket de 12 udbryderklubber, vil Champions League for den kommende sæson komme til at se markant anderledes ud. Det er selvfølgelig uvist, hvem der vil overtage deres pladser, da ligaerne ikke er færdigspillet.

Men i skrivende stund vil Leicester, West Ham, Everton og Leeds tage de engelske pladser, mens Atalanta, Napoli og Lazio vil tage de italienske. I Spanien vil Sevilla, Villareal og Betis se frem til at kunne spille Champions League, som det ser ud lige nu.

Hvem skal dømme kampe i Super League?

Langt de fleste internationale topdommere er registreret som dommere hos Det Internationale Fodboldforbund, FIFA. Og da FIFA ikke virker synderligt begejstret for Super League, må det antages at være tvivlsomt, at forbundet vil lade dets dommere dømme kampe i udbryderligaen.

Gælder kontrakterne stadig?

Hvad skal der ske med spillere og træneres kontrakter, når en klub bliver udelukket fra FIFA's og UEFA's turneringer? Ifølge DBU's formand vil de ikke længere være gældende.

- Jeg mener, at kontrakterne bortfalder automatisk, når klubberne melder sig ud (af UEFA's turneringer, red.). Så er spillerne fritstilllet og kan vælge at spille i en klub, der er en del af det solidariske og fællesskabet - vores pyramidesystem, siger Jesper Møller til DR.

Dette er endnu ikke bekræftet fra hverken FIFA's eller UEFA's side.

Hvem kan kvalificere sig til Super League?

Det er endnu ikke meddelt, hvem der kan kvalificere sig til Super League, eller hvordan kvalifikationen vil foregå. Det eneste, vi ved, er, at de går efter at kunne samle 20 klubber - og heraf skal 5 klubber spille sig til en plads. 

Hvem er de tre klubber, der mangler?

Super League-klubberne regner med, at tre klubber mere vil blive en del af medstifterkredsen, så den i alt tæller 15 klubber, men det vides endnu ikke, hvilke klubber, der er tale om. 

New York Times-journalisten Tariq Panja, der søndag afslørede planerne om Super League, siger til TV 2, at det ikke er utænkeligt, at Dortmund, Bayern München og Paris Saint-Germain vil tilslutte sig ligaen, hvis den bliver en realitet. Det er til trods for, at de i første omgang har takket nej.