Fodbold

Officielt: UEFA ændrer Champions League

Gruppespillet i Champions League vil fra 2024 komme til at se markant anderledes ud.

Et nyt Champions League-format bliver en kendsgerning fra sæsonen 2024/25.

På et møde mandag i eksekutivkomitéen har Det Europæiske Fodboldforbund, UEFA, besluttet, at turneringen bliver udvidet fra 32 til 36 hold. Det skriver forbundet i en pressemeddelelse.

De største ændringer bliver i det indledende gruppespil, hvor alle deltagende hold vil blive samlet i én, stor liga i stedet for at blive inddelt i otte grupper bestående af fire hold.

Klubberne vil i gruppespillet skulle spille 10 kampe mod 10 forskellige modstandere. Fem kampe spilles på hjemmebane, og fem kampe spilles på udebane. I det nuværende format spiller klubberne kun seks kampe i gruppespillet.

De otte bedste hold i det indledende gruppespil vil kvalificere sig til ottendedelsfinalen, mens de de efterfølgende 16 hold skal skal spille playoff-kampe om de sidste otte pladser i ottendedelsfinalen. De 12 dårligste hold sendes videre til Europa League.

Langt flere kampe i Champions League

Det nye format vil udløse langt flere kampe, end man har været vant til i Europas fineste klubturnering.

Gruppespillet vil tælle 180 kampe i stedet for 96, og inklusive playoffkampene vil det samlede antal kampe i hele turneringen stige fra 125 til 225.

De to klubber, der når frem til finalen, vil ende med at spille 17 kampe i stedet for 13 under det nuværende format.

UEFA oplyser, at kvalifikationen til Champions League fortsat vil være åben og bestående af hold, der ved hjælp af sportslige resultater i de hjemlige turneringer har spillet sig til europæisk deltagelse.

Et lignende format vil træde i kraft i Europa League og det kommende Conference League, hvor alle klubber skal spille henholdsvis otte og seks kampe i det indledende gruppespil.

Kæmper for at undgå udbryderliga

Ændringen af Champions League-formatet sker under et halvt døgn efter, at 12 europæiske storklubber har annonceret planerne om at oprette en udbryderliga, der vil få navnet European Super League.

Aftalen inkluderer Manchester United, Manchester City, Liverpool, Arsenal, Chelsea, Tottenham, Real Madrid, Barcelona, Atlético Madrid, Inter, Juventus og AC Milan.

Det er planen, at turneringen skal spilles midt på ugen og have i alt 20 hold med, hvoraf 15 af dem skal være medstiftende hold. Dermed søger klubberne tre yderligere hold for at lande på de 15 hold tilsammen. De sidste fem hold skal kvalificere sig for at være med.

En sådan liga har UEFA kraftigt advaret mod, og de truer med en lang række sanktioner til de klubber, der ønsker at være med.