Fodbold

Usmageligt og indbegrebet af noget forkert, mener FCM-direktør

En ny uafhængig Super League-turnering bliver mødt af kritik fra det meste af verden. Herhjemme stemmer de forsvarende mestre fra FC Midtjylland i.

Udsigten til en ny europæisk udbryderturnering kan ende med at blive en permanent og beskidt plet på fodboldsporten.

Det Internationale Fodboldforbund (FIFA) misbilliger 12 storklubbers beslutning om at stifte en lukket liga med navnet Super League, og Dansk Boldspil-Union (DBU) tager også skarpt afstand til planerne.

Nu melder en dansk Superliga-klub sig også på banen. De forsvarende mestre fra FC Midtjylland fordømmer konceptet på alle tænkelige måder. Sådan lyder det fra klubbens kommercielle direktør, Jacob Jørgensen.

- Det hele er indbegrebet af noget forkert. Det er en invitationsturnering. Det er en lukket klub, hvor man ikke skal kvalificere sig sportsligt. Man skal simpelthen ikke vinde en fodboldkamp for at blive en del af det her. Det er usmageligt, siger han til TV 2 SPORT.

- Og det er ikke kun ud fra et romantisk synspunkt om, at fodbolden skal være, som den altid har været. Det her handler egentlig om, at vi i FC Midtjylland slet ikke mener, at det er den rigtige måde at gøre tingene på.

FCK og Brøndby følger trop

Den danske klub, der har været med i Champions League flest gange, FC København, har ikke ønsket at medvirke i et interview med TV 2 SPORT om emnet. Men på deres hjemmeside er ordlyden den samme som FC Midtjyllands.

- FC København tager skarp afstand fra en potentiel Super League og er modstandere af en sådan ny og lukket privat liga uden om de europæiske turneringer, som er en helt afgørende brik i hele fodboldens økosystem, og vi finder desuden metoden og processen kritisabel og usolidarisk, lyder det blandt andet.

Også Superligaens nummer to, Brøndby IF, har markeret sig. Klubben mener, at det underminerer hele grundfilosofien i fodbold.

- Muligheden for, at en klub, spillere og fans kan udleve deres drømme, forsvinder med en privat, lukket turnering, ligesom økonomien og solidariteten, som fodbolden er bygget op omkring, hvor der går penge til forbund, klubber og breddefodbolden, vil blive voldsomt udfordret, oplyser Brøndby i en meddelelse.

Storklubber har et ansvar

Aftalen om den nye turnering inkluderer storklubber på tværs af England, Spanien og Italien. Herunder Manchester United, Manchester City, Liverpool, Arsenal, Chelsea, Tottenham, Real Madrid, Barcelona, Atlético Madrid, Inter Milan, Juventus og AC Milan.

Turneringen skal afvikles midt på ugen og i alt huse 20 hold, hvoraf 15 af holdene er medstiftende. De resterende tre hold skal således kvalificere sig.

Dermed er der udsigt til, at Super League bliver de respektive klubbers nye svar på Champions League-turneringen, der ellers netop er kendt for at være klodens fineste fodboldturnering i et format, hvor mindre europæiske klubber fra mindre lande kan møde verdens allerstørste fra de store fodboldnationer.

I denne sæsons Champions League-gruppespil så vi eksempelvis FC Midtjylland mod Liverpool, hvor der ikke kunne stilles spørgsmålstegn ved favoritværdigheden.

Men fodbolden er også præget af klichéen "alt kan ske", hvilket viste sig at være nøjagtig, da de de engelske mestre drog til Heden sidste oktober, hvor hjemmeholdet lykkedes med at gå fra banen med et uafgjort resultat.

Men sådanne opgør og drømmene om at bide skeer med de allerbedste kan nu risikere at blive færre. Og det ærgrer Jacob Jørgensen gevaldigt.

- Som storklub har man et ansvar, hvor man skal være med til at løfte vores fælles produkt, som jo er fodbolden. Derfor synes vi også, at man skal spille de kampe, hvor man godt nok er favorit på forhånd.

- Men så vidt jeg husker, vandt Liverpool ikke, da de var på besøg hos os, lyder det med henvisning til, at han vil være ked af en fremtid uden udsigten til et møde med eksempelvis Liverpool.

Andre klubber skal stå sammen nu

Planerne om den nye udbryderturnering er landet kort inden European Club Association (ECA), der repræsenterer 246 fodboldklubber på tværs af Europa, skulle mødes for at drøfte de endelige konklusioner i en ny Champions League-struktur.

Og dermed tyder noget på, at de 12 involverede klubber har fremlagt Super League-formatet for at lægge pres på de drøftelser. Samme overbevisning sidder Jacob Jørgensen tilbage med.

Han slår også fast, at de øvrige klubber i et fælles kor nu må og skal tage et standpunkt i kølvandet af det her.

- Jeg tror, at vi er i gang med en forhandlingssituation. Os andre klubber skal trække i den anden retning. Gå den anden vej og sige: "Det er jo ikke, fordi I er blevet snydt. I repræsenterer store fodboldlande og har en masse deltagere med i Champions League. Hvad nu hvis vi siger til jer, at det kun er mesterhold, der må komme med i Champions League fremadrettet?”

- Vi må finde et sted midtimellem de to poler. Et sted, hvor der er plads til alle hold, så man stadig kan få de kampe, vi alle elsker. Kampe, hvor David møder Goliath, siger Jacob Jørgensen.

Efter planen skal Super League begynde i august. Holdene bliver delt ind i to grupper, hvor alle møder hinanden ude og hjemme.