Fodbold

Afstemninger verden over giver helt andet billede end storklubbers rundspørge

De fleste fodboldfans er kritiske over udsigten til en europæisk Super League, fremgår det af et udpluk af mediers afstemninger.

Er du for eller imod en udbryderliga ved navn Super League?

Det spørgsmål stillede TV 2 sine brugere mandag, og tirsdag morgen har over 33.000 deltaget i afstemningen. Og resultatet er klart. 88 procent synes ikke, at ligaen er en god ide.

Dermed bakker brugerne op om mange af kritikerne, der tæller blandt andre TV 2 SPORTs fodboldredaktør Carsten Werge, som kalder ligaen for en "en krigerklæring og et selvmål", samt Sky Sports-ekspert Gary Neville, som fordømmer ligaen.

Det billede går igen i afstemningen hos britiske BBC, hvor 89 procent i skrivende stund siger nej tak. En hurtig rundspørge foretaget af statistikfirmaet YouGov viser også et klart billede: 79 procent af folk, der følger med i fodbold, er imod ligaen.

Ligesom TV 2 har medier i Europa givet brugerne muligheden for at stemme, og resultaterne ikke helt så entydige alle steder:

Super League-klubbers undersøgelse viste et andet billede

Næsten alle ovenstående afstemninger går ikke ligefrem hånd i hånd med undersøgelsen, de 12 storklubber, der står bag turneringen, fik foretaget af firmaet Optinionway i februar.

Franske L’Equipe er kommet i besiddelse af et dokument, hvori det fremgår, at klubberne bag projektet nok havde forventet en lidt mere positiv modtagelse af nyheden om ligaen.

Undersøgelsen er lavet på baggrund af svar fra 4063 fodboldfans i alderen over 15 år fordelt på landene Spanien (804 personer), Italien (835), Tyskland (812), England (812) og Frankrig (800).

Alle blev stillet spørgsmålet, om de ville være for eller imod skabelsen af Super League, og stemmerne fordelte sig således:

Hvorfor resultatet af Super League-stifternes rundspørge er så anderledes end ovenstående mediers, vides ikke.

Det yngre segment er ikke lige så kritiske

I klubbernes undersøgelse fremgår det ligeledes, at støtten skal findes hos de yngre fodboldfans.

I dokumentet fremgår det, at 73 procent af de 15 til 24-årige, 76 procent af de 25 til 34-årige samt 71 procent af de 35 til 49-årige er for.

56 procent i aldersgruppen 50 til 64 år er for, mens 50 procent af personer over 60 år er for.

I december sidste år viste en rundspørge foretaget af BBC også, at aldersgruppers holdninger divergerer.

Her svarede 48 procent i aldersgruppen 18 til 34-årige, at de ville blive glade for en udbryderturnering. Kun 10 procent af dem svarede, at turneringen ville være en ”meget dårlig” ting.

Til sammenligning var det kun 10 procent af fans over 55 år, der ville blive glade for ligaen.

Chefredaktør er spændt på de unges reaktion

Tipsbladets chefredaktør, Troels Bager Thøgersen, er enig i, at Super League-projektet skal hente støtte hos de yngre fans.

- Jeg er spændt på, om det her kan hænge sammen, og om de store klubber har ret i, at unge mennesker faktisk hellere vil se FC København, FC Midtjylland, Brøndby, AGF og alle de i gåseøjne mindre klubber i ligaerne. Det kan være, de har ret, siger han.

Chefredaktøren tror dog stadig, at ligaen først og fremmest bruges som en forhandlingsstrategi.

- Jeg tror dog, at de (UEFA og de 12 storklubber, red.) indgår et kompromis, hvor de får et større cut af indtægterne af Champions League, og så bruger de den her trussel igen om et par år, siger han.

De stiftende klubber er Manchester United, Manchester City, Liverpool , Arsenal, Chelsea, Tottenham, Real Madrid, Barcelona, Atlético Madrid, Inter, Juventus og AC Milan.