Fodbold

Alle Premier League-klubber trækker sig: Vi begik en fejl

En efter en kom de britiske storklubber med deres officielle udmeldinger om, at de ønsker at forlade Super League. Ligaen overvejer nu næste skridt.

Alle seks Premier League-klubber bryder nu ud af udbryderligaen European Super League.

Dermed har halvdelen af de 12 klubber trukket sig fra projektet, godt 48 timer efter det hele brød løs.

Manchester City anmodede som den første klub om at komme ud tirsdag aften. Kort før midnat fulgte Liverpool, Manchester United, Tottenham og Arsenal trop.

- Som et resultat af at have lyttet til jer og hele fodboldsamfundet de seneste dage, trækker vi os ud af den foreslåede Super League, skrev Arsenal på Twitter.

- Vi lavede en fejl, og det undskylder vi for.

Og natten til onsdag fulgte Chelsea så trop som de sidste.

- Vi har nu haft tid til at overveje sagen fuldt ud og har besluttet, at vores deltagelse i disse planer ikke vil være i klubbens, fansenes eller den brede fodbolds bedste interesse, skriver Chelsea

Truet med udelukkelse

Super League blev præsenteret natten til mandag af 12 europæiske storklubber.

Men forslaget om en udbryderturnering, der samtidig skulle være enden på holdenes deltagelse i Champions League, blev mødt med en sønderrivende kritik fra fans, fodboldeksperter, tv-stationer og andre klubber.

Og nu er den planlagte udbryderliga på vej i graven, inden projektet overhovedet er kommet fra land.

Det glæder ikke overraskende Aleksander Ceferin, der er præsident for Det Europæiske Fodboldforbund, UEFA.

- De er tilbage i folden nu, og jeg ved, at de har en masse at tilbyde. Ikke bare til vores turneringer, men til hele det europæiske spil, siger han.

UEFA havde truet med at udelukke klubberne fra Champions League, ligesom det var på tale, at spillere, der tog del i Super League, skulle udelukkes fra at deltage i UEFA's turneringer for landshold.

- Det vigtigste er nu, at vi kommer videre og genopbygger det fællesskab, som spillet havde før alt dette, og at vi sammen bevæger os fremad, siger Aleksander Ceferin.

Efter udmeldingerne fra de seks Premier League-klubber har Super League-projektet tilslutning fra Barcelona, Real Madrid, Atletico Madrid, AC Milan, Inter Milan og Juventus.

Super League overvejer næste skridt

Udbryderligaen Super League vil overveje de næste skridt for at "ændre projektet", efter at alle engelske klubber har trukket sig fra turneringen.

Det oplyser ligaen i en erklæring natten til onsdag dansk tid.

- På trods af den annoncerede afgang fra de engelske klubber, der er blevet tvunget til at tage sådan en beslutning på grund af presset på dem, er vi overbeviste om, at vores forslag er helt på linje med europæisk lovgivning.

Her er en tidslinje over Super League

 1. 2021

  1. UEFA hører rygter om lukket liga

   New York Times erfarede som de første søndag, at seks engelske klubber, tre italienske og tre spanske gik sammen om at bryde ud i en lukket liga - en såkaldt "Super League".

   UEFA var hurtigt ude med en fælles meddelelse med Premier League, Det Engelske Fodboldforbund, Det Spanske Fodboldforbund, La Liga, Det Italienske Fodboldforbund og Serie A. Her skrev de, at de vil gå rettens vej for at stoppe en udbryderturnering.

  2. United-legende væmmes

   Søndag aften, hvor nyheden om en mulig lukket liga begyndte af florere efter UEFA’s involvering, blev det også et samtaleemne hos Sky Sports.

   På bagkant af Manchester Uniteds 3-1-sejr over Burnley var fodboldekspert Gary Neville ikke bange for at give sin mening til kende.

   - Jeg er Manchester United-fan, og det har jeg været i 40 år af mit liv. Og jeg væmmes. Jeg væmmes så absolut. Jeg væmmes mest ved Manchester United og Liverpool.

  3. Boris Johnson går ind i sagen

   Tanken om en europæisk Super League bevægede sig tættere på at blive en realitet. Og længere væk fra blot at være rygter.

   Og det fik Englands premierminister, Boris Johnson, til at melde sig på banen.

   - Planerne om en europæisk Super League vil være meget skadende for fodbolden, og vi støtter fodboldautoriteter i at handle. Det vil ramme lige i hjertet af den hjemlige liga og bekymre fans landet over, skrev han på Twitter.

  4. Europæiske storklubber bekræfter ny liga

   Kort efter midnat blev det officielt.

   12 store europæiske fodboldklubber planlagde at stifte en ny turnering med navnet Super League. Aftalen inkluderede Manchester United, Manchester City, Liverpool, Arsenal, Chelsea, Tottenham, Real Madrid, Barcelona, Atlético Madrid, Inter, Juventus og AC Milan.

   Udbryderturneringen skulle spilles midt på ugen og have i alt 20 hold med, hvoraf 15 af dem var medstiftende hold. Dermed søgte klubberne tre yderligere hold for at lande på de 15 hold tilsammen. De sidste fem hold skulle kvalificere sig for at være med.

  5. Engelske aviser forudser boykot

   En række engelske aviser rejste hård kritik af den annoncerede udbryderturnering Super League.

   Flere af dem - herunder Daily Express Sport og Daily Mail - skrev i deres overskrifter i mandagens aviser, at den nye fodboldliga startede en krig mellem forbundene og klubberne.

  6. FIFA misbilliger liga uden for de internationale strukturer

   Det Internationale Fodboldforbund (FIFA) tog afstand fra den europæiske udbryderturnering Super League, fordi den ikke harmonerede med de internationale fodboldstrukturer.

   - På denne baggrund kan FIFA kun udtrykke sin misbilligelse over for en "lukket, europæisk udbryderliga", der står uden for de internationale fodboldstrukturer, udtalte FIFA ifølge nyhedsbureauet Reuters.

  7. Danske stjerner kan blive nægtet adgang til landsholdet

   Som følge af 12 europæiske storklubbers planer om en ny liga var Det Europæiske Fodboldforbund (UEFA) klar til at tage "alle værktøjer i brug" for at forhindre, at der blev spillet et eneste sekunds fodbold i ligaen med navnet Super League.

   Det kan ende med at gå ud over landsholdsfodbolden, meddelte UEFA, der slog fast, at de pågældende klubber ikke måtte spille med i Champions League og resten af forbundets turneringer.

  8. - Et angreb på den europæiske fodboldstruktur, siger DBU-direktør

   Morgenen efter udmeldingen tog DBU skapt afstand til planen om den nye Super League.

   Det fortalte unionens administrerende direktør, Jakob Jensen, til TV 2 NEWS.

   - Det er en gennemført dårlig idé af flere grunde, især fordi fodbold for mig er drømme og magi. Det er et kæmpe problem, at det ikke længere vil være muligt at spille sig op og vinde og udleve de drømme, som fans, fodboldspillere og klubber går rundt med.

  9. PSG-spiller siger som første topspiller fra

   Den spanske fodboldspiller Ander Herrera, som tørnede ud for franske Paris Saint-Germain, var forfærdet over udsigten til en privat liga for en lukket gruppe af klubber.

   Det skrev han på Twitter.

   Han var dermed den første spiller fra en af Europas topklubber, der stillede sig frem og satte ord på sine holdninger til udbryderligaen Super League.

  10. UEFA-præsident: Spillerne udelukkes fra EM og VM

   Præsidenten for Det Europæiske Fodboldforbund (UEFA), Aleksander Ceferin, truede spillerne fra de 12 medstiftende klubber i Super League med udelukkelse fra landsholdet.

   De vil gå glip af EM- og VM-slutrunder, understregede han på et pressemøde mandag.

  11. UEFA ændrer Champions League

   Midt i al snakken om Super League kom der så en nyhed fra UEFA.

   På et møde mandag i eksekutivkomitéen besluttede Det Europæiske Fodboldforbund, UEFA, at turneringen blev udvidet fra 32 til 36 hold.

   De største ændringer bliver i det indledende gruppespil, hvor alle deltagende hold vil blive samlet i én, stor liga i stedet for at blive inddelt i otte grupper bestående af fire hold.

  12. DBU-formand forventer, at UEFA smider klubberne ud på fredag

   Formanden for Dansk Boldspil-Union (DBU), Jesper Møller, støttede op om, at de 12 klubber skulle smides ud af det øvrige fodboldfællesskab.

   Jesper Møller er en del af komitéen, og han forventede, at der omgående kom konsekvenser for klubberne i den nye Super League.

   - Klubberne skal ud, og det forventer jeg, sker på fredag, og så må man se, hvordan man får færdigspillet Champions League, sagde Jesper Møller til DR.

  13. Danmarks kulturminister melder sig på banen

   De 12 europæiske storklubber, der vil etablere en ny liga, savede grenen væk under sig.

   Sådan lød det fra kulturminister Joy Mogensen (S), som reagerede på den opsigtsvækkende nyhed, der blandt andet kaldes en "krigserklæring" og et "angreb på den europæiske fodboldstruktur".

  14. Leeds i stor Super League-protest før Liverpool-kamp

   En rigtig stor del af fodboldverdenen var i oprør over beskeden om Super League, og den engelske klub Leeds United brugte mandag den største scene til at vise foragten.

   Liverpool er blandt initiativtagerne, og forud for holdets mandagskamp markerede Leeds modstanden mod Super League ved at tage trøjer på, hvor der stod "Football is for the fans".

  15. Klopp slagtede Liverpools ejere på tv

   Liverpool spillede Premier League-kamp mod Leeds mandag aften, men temaet om den nye Super League fyldte mest inden og efter kampen.

   Her forklarede Liverpool-træner Jürgen Klopp, at han var kritisk om idéen om en piratliga.

   De opsigtsvækkende udtalelser og ærligheden fra Jürgen Klopp var ikke til at tage fejl af ifølge Manchester United-legenden Gary Neville.

   - Jürgen Klopp kom ud her til aften (mandag aften, red.) på meget rolig vis, som han er nødt til i sin position, og han har slagtet sin klubs ejere på nationalt tv, sagde Neville.

  16. TV-stationer fordømmer udbryderliga

   Tv-stationer, der har brugt milliarder af kroner på rettigheder til Champions League, fordømte europæiske topklubbers planer om at danne en udbryderliga.

   En ny turnering kan underminere de eksisterende mediekontrakter, som er med til at finansiere sporten, mente stationerne.

  17. Super League-formand står fast

   Selvom Super League mødte stor kritik, stod Florentino Perez, der er præsident i Real Madrid og formand for den nye Super League, fast. 

   - Vi vil gøre alt for at forsøge at nå et kompromis med FIFA (Det Internationale Fodboldforbund, red.) eller UEFA (Det Europæiske Fodboldforbund, red.). Hvis vi ikke kan nå til enighed, vender vi ikke tilbage, sagde han.

  18. Bank skyder 26 milliarder ind i Super League

   Der er mange penge i ryggen på den foreslåede udbryderliga European Super League. Således bekræftede den amerikanske investeringsbank JPMorgan mandag, at den finansierer den omdiskuterede fodboldliga.

   - Jeg kan bekræfte, at vi finansierer aftalen, men har ikke yderligere kommentarer lige nu, sagde en talsperson for JPMorgan ifølge nyhedsbureauet AFP.

  19. Storklubber afviser officielt Super League

   Dortmund, Bayern München og Paris Saint-Germain har alle fået tilbuddet om at være med i den lukkede, europæiske udbryderliga. Mandag meddelte Dortmund officielt, at de ikke ønskede at tilslutte sig turneringen. Og derefter fulgte både Paris Saint-Germain og Bayern München trop.

  20. Retten i Madrid: - Super League kan ikke bremses

   Der er ikke lovhjemmel til at bremse stiftelsen af udbryderligaen Super League eller at sanktionere hverken de 12 klubber eller deres spillere på nuværende tidspunkt.

   Sådan lød den foreløbig kendelse fra retten i Madrid, skrev nyhedsbureauet Reuters.

  21. Alle Premier League-klubber trækker sig

   Tirsdag aften begyndte de første rygter at dukke op. Ifølge engelske medier overvejede flere klubber at trække sig fra Super League - altså under to døgn efter, turneringen blev annonceret.

   Sent onsdag aften var Manchester City de første til at bekræfte, at de trak sig. Herefter fulgte de andre Premier League-klubber trop.

  22. Udbryderliga overvejer ændringer efter engelsk exit

   Udbryderligaen Super League vil overveje de næste skridt for at "ændre projektet", efter at alle engelske klubber trak sig fra turneringen.

   Det oplyste ligaen i en erklæring natten til onsdag dansk tid.

   - På trods af den annoncerede afgang fra de engelske klubber, der er blevet tvunget til at tage sådan en beslutning på grund af presset på dem, er vi overbeviste om, at vores forslag er helt på linje med europæisk lovgivning.

  23. Liverpool-ejer undskylder Super League-kaos

   Liverpool-ejeren John W. Henry beklagede over for fodboldklubbens fans og manager Jürgen Klopp for det kaos, som European Super League har forårsaget.

   - Jeg vil gerne undskylde over for alle fans af Liverpool for den forstyrrelse, jeg har forårsaget i de seneste 48 timer.

   Du kan læse hele undskyldningen her.

  24. Udbryderliga kan ikke fortsætte

   Klokken 11.00 onsdag kom nyheden så.

   Udbryderligaen European Super League kan ikke længere fortsætte, siger Super League-næstformand og Juventus-ejer Andrea Agnelli ifølge Reuters.

   Atlético Madrid, Inter og AC Milan har trukket sig. Det betyder, at Juventus, Real Madrid og Barcelona er de eneste, der ikke officielt er ude endnu.

  25. Super League-boss: Projektet er blot sat på standby

   Den europæiske udbryderliga Super League er dog ikke dødsdømt. Den er blot sat på standby.

   Det sagde Florentino Pérez, der er præsident i Real Madrid, natten til torsdag dansk tid.

   Det var Pérez' første udtalelse, siden det onsdag stod klart, at fodboldligaen ikke kan fortsætte, efter at et flertal af de 12 stiftende klubber har trukket sig.

  26. Ni klubber indgår aftale med UEFA

   Efter Manchester City, Manchester United, Liverpool, Chelsea, Tottenham, Arsenal, Inter, Milan og Atlético Madrid trak sig, indgik de en aftale med UEFA, hvor de forpligtede sig til at droppe tanken om en europæisk superliga.

   Samtidig tildelte UEFA bøder på i alt 110 millioner kroner.

  27. Holder liv i Super League-drøm

   Dagen efter langede i tre tilbageværende klubber, Real Madrid, Barcelona og Juventus, ud efter deres tidligere Super League-kollegaer.

   Det skete i en fælles erklæring, hvori de udtrykte deres skuffelse over kammeraterne, og samtidig slog de fast, at de arbejder videre med planer om en europæisk superliga.

  28. UEFA åbner disciplinærsag

   Det var blot et spørgsmål om tid, men onsdag den 12. maj åbnede UEFA officielt en disciplinærsag mod Real Madrid, Barcelona og Juventus for deres fortsatte engagement.