Fodbold

Her er seks af hjernerne bag Super League

Den omstridte Super League har fået en stormfuld fødsel med 12 udbryderklubber, der har rystet fodbolden i sin grundvold.

Planen om en europæisk Super League trækker overskrifter.

Bag den storstilede drøm er 12 europæiske topklubber, der alle kan se frem til et engangsbeløb på 3,5 milliarder euro, svarende til cirka 26 milliarder danske kroner, som vil skæppe godt i kassen efter mere end et år med spøgelsestomme tribuner under pandemien.

Men modtagelsen har været mere end kølig. UEFA har truet med at udelukke alle involverede spillere fra al landsholdsfodbold.

TV2 SPORTs fodboldredaktør Carsten Werge kalder ligaen "en krigerklæring og et selvmål", og den tidligere topspiller Gary Neville, der er kommentator på Sky Sports, tog heller ikke med fløjlshandsker på sin gamle klub Manchester United, som er en del af det eksklusive dusin.

- Man må fordømme denne kriminelle handling mod fodboldfansene i vores land (England, red.), lød det fra Neville, hvis tre minutter lange enetale er blevet set over seks millioner gange det første døgn.

Aftalen om Super League inkluderer foruden Manchester United, Manchester City, Liverpool, Arsenal, Chelsea, Tottenham, Real Madrid, Barcelona, Atlético Madrid, Inter, Juventus og AC Milan.

TV 2 har udvalgt seks af de fodboldbosser, der formodes at indtage en central position i forhold til den nye Super League. Mød dem her.

Florentino Perez, Real Madrid

Florentino Perez er Real Madrids præsident siden 2009 og nyudnævnt formand for Super League. Han har bygget sin milliardformue med byggeprojekter og investeringer i telekommunikation.

I den spanske sportsavis El Mundo kalder man planen om Super League for egennyttig:

- Det er derfor, klubberne tror, de har fundet en ny høne, der lægger guldæg. Og de har tænkt sig kun at udnytte den til egen fordel, skriver avisen.

Den tidligere Real Madrid-præsident Ramon Calderon siger til BBC 5, at det er "den værste bekendtgørelse i fodboldens historie, og at det er risikabelt, skadelig og med uforudsete konsekvenser".

Andrea Agnelli, Juventus

Andrea Agnelli er født ind i Fiat-koncernen og dermed også med en logisk nøgle til Juventus' direktionsgange. Både Andrea Agnellis far, Umberto, hans onkel og farfar har huseret i Torino-klubbens bestemmende led.

Agnelli er viceformand i Super League og har været tæt med UEFA-præsident Aleksandar Ceferin indtil denne weekend.

- Andrea Agnelli er den største skuffelse af alle. Jeg har aldrig mødt en person, der har løjet så mange gange. Det er utroligt, lød det mandag fra Aleksandar Ceferin.

Heller ikke i den italienske presse har Andrea Agnelli vundet megen respekt for at have fostret Super League.

- Juve, Inter og Milan, det er grådighedens hyldestbål, skrev Gazzetta dello Sport i en leder mandag.

Stan Kroenke, Arsenal

Den 73-årige amerikaner Stan Kroenke har haft penge i Arsenal siden 2007, men han fik først aktiemajoriteten i 2011. Han er multimilliardær med ejerskab i flere amerikanske franchises som Los Angeles Rams, Colorado Rapids og Colorado Avalanche. Altså NFL, NHL og soccer, som amerikanerne kalder det.

Kroenke er udpræget forretningsmand og ejer også Walmart. Man lyver ikke ved at skrive, at der ikke banker et stort fodboldhjerte i Stan Kroenke, som kunne læse følgende i sportsavisen L'Equipe.

- Hvis de fortsætter med projektet her, vil vi aldrig tilgive dem. De 12 klubber vil forblive forrædere, og de har vist, at de er villige til at dræbe europæisk fodbold med dens historie i kraft af deres kynisme og gerrighed.

Joel Glazer, Manchester United

Glazer-familen opkøbte op igennem 00'erne aktiemajoriteten i Manchester United, der dermed kom på amerikanske hænder. De er også involveret i US Sports, herunder Super Bowl-vinderne fra Tampa Bay Buccaneers.

- Ved at føre verdens største klubber sammen, vil Super League åbne et nyt kapitel i europæisk fodbold, siger Joel Glazer, som er udnævnt til viceformand i den eksklusive liga.

- Man er ved at eliminere 70 års historie i europæisk fodbold, erklærede Uniteds managerlegende Alex Ferguson mandag.

John W. Henry, Liverpool

John W. Henry har haft fingre i lidt af hvert i den amerikanske sportsverden. Det være sig baseball, basketball og NASCAR.Den 71-årige milliardær har også gjort sig i ejendomshandel, inden han i 2010 blev aktiemajoritet i Liverpool FC efter et forfejlet bud på Olympique Marseille.

Den britiske kulturminister Oliver Dowden skriver mandag:

- Konsekvenserne ved at fortsætte med etableringen af en Super League vil føre til en umiddelbar destabilisering af Premier League og engelsk fodbold som helhed. Og det på et tidspunkt, hvor vi har brug for det stik modsatte.

Daniel Levy, Tottenham

Daniel Levy er englænder og den længst siddende klubformand i Premier League, hvor han har været hos Tottenham siden 2001.

Levy er kendt for at sidde tungt på pengekassen, og Tottenham har en ret restriktiv transferpolitik til fansenes frustration.

Finansieringen af et bekosteligt stadionprojekt gør behovet for indtægter temmelig presserende for London-klubben, der mandag skred til fyring af José Mourinho.

Her er en tidslinje over Super League

 1. 2021

  1. UEFA hører rygter om lukket liga

   New York Times erfarede som de første søndag, at seks engelske klubber, tre italienske og tre spanske gik sammen om at bryde ud i en lukket liga - en såkaldt "Super League".

   UEFA var hurtigt ude med en fælles meddelelse med Premier League, Det Engelske Fodboldforbund, Det Spanske Fodboldforbund, La Liga, Det Italienske Fodboldforbund og Serie A. Her skrev de, at de vil gå rettens vej for at stoppe en udbryderturnering.

  2. United-legende væmmes

   Søndag aften, hvor nyheden om en mulig lukket liga begyndte af florere efter UEFA’s involvering, blev det også et samtaleemne hos Sky Sports.

   På bagkant af Manchester Uniteds 3-1-sejr over Burnley var fodboldekspert Gary Neville ikke bange for at give sin mening til kende.

   - Jeg er Manchester United-fan, og det har jeg været i 40 år af mit liv. Og jeg væmmes. Jeg væmmes så absolut. Jeg væmmes mest ved Manchester United og Liverpool.

  3. Boris Johnson går ind i sagen

   Tanken om en europæisk Super League bevægede sig tættere på at blive en realitet. Og længere væk fra blot at være rygter.

   Og det fik Englands premierminister, Boris Johnson, til at melde sig på banen.

   - Planerne om en europæisk Super League vil være meget skadende for fodbolden, og vi støtter fodboldautoriteter i at handle. Det vil ramme lige i hjertet af den hjemlige liga og bekymre fans landet over, skrev han på Twitter.

  4. Europæiske storklubber bekræfter ny liga

   Kort efter midnat blev det officielt.

   12 store europæiske fodboldklubber planlagde at stifte en ny turnering med navnet Super League. Aftalen inkluderede Manchester United, Manchester City, Liverpool, Arsenal, Chelsea, Tottenham, Real Madrid, Barcelona, Atlético Madrid, Inter, Juventus og AC Milan.

   Udbryderturneringen skulle spilles midt på ugen og have i alt 20 hold med, hvoraf 15 af dem var medstiftende hold. Dermed søgte klubberne tre yderligere hold for at lande på de 15 hold tilsammen. De sidste fem hold skulle kvalificere sig for at være med.

  5. Engelske aviser forudser boykot

   En række engelske aviser rejste hård kritik af den annoncerede udbryderturnering Super League.

   Flere af dem - herunder Daily Express Sport og Daily Mail - skrev i deres overskrifter i mandagens aviser, at den nye fodboldliga startede en krig mellem forbundene og klubberne.

  6. FIFA misbilliger liga uden for de internationale strukturer

   Det Internationale Fodboldforbund (FIFA) tog afstand fra den europæiske udbryderturnering Super League, fordi den ikke harmonerede med de internationale fodboldstrukturer.

   - På denne baggrund kan FIFA kun udtrykke sin misbilligelse over for en "lukket, europæisk udbryderliga", der står uden for de internationale fodboldstrukturer, udtalte FIFA ifølge nyhedsbureauet Reuters.

  7. Danske stjerner kan blive nægtet adgang til landsholdet

   Som følge af 12 europæiske storklubbers planer om en ny liga var Det Europæiske Fodboldforbund (UEFA) klar til at tage "alle værktøjer i brug" for at forhindre, at der blev spillet et eneste sekunds fodbold i ligaen med navnet Super League.

   Det kan ende med at gå ud over landsholdsfodbolden, meddelte UEFA, der slog fast, at de pågældende klubber ikke måtte spille med i Champions League og resten af forbundets turneringer.

  8. - Et angreb på den europæiske fodboldstruktur, siger DBU-direktør

   Morgenen efter udmeldingen tog DBU skapt afstand til planen om den nye Super League.

   Det fortalte unionens administrerende direktør, Jakob Jensen, til TV 2 NEWS.

   - Det er en gennemført dårlig idé af flere grunde, især fordi fodbold for mig er drømme og magi. Det er et kæmpe problem, at det ikke længere vil være muligt at spille sig op og vinde og udleve de drømme, som fans, fodboldspillere og klubber går rundt med.

  9. PSG-spiller siger som første topspiller fra

   Den spanske fodboldspiller Ander Herrera, som tørnede ud for franske Paris Saint-Germain, var forfærdet over udsigten til en privat liga for en lukket gruppe af klubber.

   Det skrev han på Twitter.

   Han var dermed den første spiller fra en af Europas topklubber, der stillede sig frem og satte ord på sine holdninger til udbryderligaen Super League.

  10. UEFA-præsident: Spillerne udelukkes fra EM og VM

   Præsidenten for Det Europæiske Fodboldforbund (UEFA), Aleksander Ceferin, truede spillerne fra de 12 medstiftende klubber i Super League med udelukkelse fra landsholdet.

   De vil gå glip af EM- og VM-slutrunder, understregede han på et pressemøde mandag.

  11. UEFA ændrer Champions League

   Midt i al snakken om Super League kom der så en nyhed fra UEFA.

   På et møde mandag i eksekutivkomitéen besluttede Det Europæiske Fodboldforbund, UEFA, at turneringen blev udvidet fra 32 til 36 hold.

   De største ændringer bliver i det indledende gruppespil, hvor alle deltagende hold vil blive samlet i én, stor liga i stedet for at blive inddelt i otte grupper bestående af fire hold.

  12. DBU-formand forventer, at UEFA smider klubberne ud på fredag

   Formanden for Dansk Boldspil-Union (DBU), Jesper Møller, støttede op om, at de 12 klubber skulle smides ud af det øvrige fodboldfællesskab.

   Jesper Møller er en del af komitéen, og han forventede, at der omgående kom konsekvenser for klubberne i den nye Super League.

   - Klubberne skal ud, og det forventer jeg, sker på fredag, og så må man se, hvordan man får færdigspillet Champions League, sagde Jesper Møller til DR.

  13. Danmarks kulturminister melder sig på banen

   De 12 europæiske storklubber, der vil etablere en ny liga, savede grenen væk under sig.

   Sådan lød det fra kulturminister Joy Mogensen (S), som reagerede på den opsigtsvækkende nyhed, der blandt andet kaldes en "krigserklæring" og et "angreb på den europæiske fodboldstruktur".

  14. Leeds i stor Super League-protest før Liverpool-kamp

   En rigtig stor del af fodboldverdenen var i oprør over beskeden om Super League, og den engelske klub Leeds United brugte mandag den største scene til at vise foragten.

   Liverpool er blandt initiativtagerne, og forud for holdets mandagskamp markerede Leeds modstanden mod Super League ved at tage trøjer på, hvor der stod "Football is for the fans".

  15. Klopp slagtede Liverpools ejere på tv

   Liverpool spillede Premier League-kamp mod Leeds mandag aften, men temaet om den nye Super League fyldte mest inden og efter kampen.

   Her forklarede Liverpool-træner Jürgen Klopp, at han var kritisk om idéen om en piratliga.

   De opsigtsvækkende udtalelser og ærligheden fra Jürgen Klopp var ikke til at tage fejl af ifølge Manchester United-legenden Gary Neville.

   - Jürgen Klopp kom ud her til aften (mandag aften, red.) på meget rolig vis, som han er nødt til i sin position, og han har slagtet sin klubs ejere på nationalt tv, sagde Neville.

  16. TV-stationer fordømmer udbryderliga

   Tv-stationer, der har brugt milliarder af kroner på rettigheder til Champions League, fordømte europæiske topklubbers planer om at danne en udbryderliga.

   En ny turnering kan underminere de eksisterende mediekontrakter, som er med til at finansiere sporten, mente stationerne.

  17. Super League-formand står fast

   Selvom Super League mødte stor kritik, stod Florentino Perez, der er præsident i Real Madrid og formand for den nye Super League, fast. 

   - Vi vil gøre alt for at forsøge at nå et kompromis med FIFA (Det Internationale Fodboldforbund, red.) eller UEFA (Det Europæiske Fodboldforbund, red.). Hvis vi ikke kan nå til enighed, vender vi ikke tilbage, sagde han.

  18. Bank skyder 26 milliarder ind i Super League

   Der er mange penge i ryggen på den foreslåede udbryderliga European Super League. Således bekræftede den amerikanske investeringsbank JPMorgan mandag, at den finansierer den omdiskuterede fodboldliga.

   - Jeg kan bekræfte, at vi finansierer aftalen, men har ikke yderligere kommentarer lige nu, sagde en talsperson for JPMorgan ifølge nyhedsbureauet AFP.

  19. Storklubber afviser officielt Super League

   Dortmund, Bayern München og Paris Saint-Germain har alle fået tilbuddet om at være med i den lukkede, europæiske udbryderliga. Mandag meddelte Dortmund officielt, at de ikke ønskede at tilslutte sig turneringen. Og derefter fulgte både Paris Saint-Germain og Bayern München trop.

  20. Retten i Madrid: - Super League kan ikke bremses

   Der er ikke lovhjemmel til at bremse stiftelsen af udbryderligaen Super League eller at sanktionere hverken de 12 klubber eller deres spillere på nuværende tidspunkt.

   Sådan lød den foreløbig kendelse fra retten i Madrid, skrev nyhedsbureauet Reuters.

  21. Alle Premier League-klubber trækker sig

   Tirsdag aften begyndte de første rygter at dukke op. Ifølge engelske medier overvejede flere klubber at trække sig fra Super League - altså under to døgn efter, turneringen blev annonceret.

   Sent onsdag aften var Manchester City de første til at bekræfte, at de trak sig. Herefter fulgte de andre Premier League-klubber trop.

  22. Udbryderliga overvejer ændringer efter engelsk exit

   Udbryderligaen Super League vil overveje de næste skridt for at "ændre projektet", efter at alle engelske klubber trak sig fra turneringen.

   Det oplyste ligaen i en erklæring natten til onsdag dansk tid.

   - På trods af den annoncerede afgang fra de engelske klubber, der er blevet tvunget til at tage sådan en beslutning på grund af presset på dem, er vi overbeviste om, at vores forslag er helt på linje med europæisk lovgivning.

  23. Liverpool-ejer undskylder Super League-kaos

   Liverpool-ejeren John W. Henry beklagede over for fodboldklubbens fans og manager Jürgen Klopp for det kaos, som European Super League har forårsaget.

   - Jeg vil gerne undskylde over for alle fans af Liverpool for den forstyrrelse, jeg har forårsaget i de seneste 48 timer.

   Du kan læse hele undskyldningen her.

  24. Udbryderliga kan ikke fortsætte

   Klokken 11.00 onsdag kom nyheden så.

   Udbryderligaen European Super League kan ikke længere fortsætte, siger Super League-næstformand og Juventus-ejer Andrea Agnelli ifølge Reuters.

   Atlético Madrid, Inter og AC Milan har trukket sig. Det betyder, at Juventus, Real Madrid og Barcelona er de eneste, der ikke officielt er ude endnu.

  25. Super League-boss: Projektet er blot sat på standby

   Den europæiske udbryderliga Super League er dog ikke dødsdømt. Den er blot sat på standby.

   Det sagde Florentino Pérez, der er præsident i Real Madrid, natten til torsdag dansk tid.

   Det var Pérez' første udtalelse, siden det onsdag stod klart, at fodboldligaen ikke kan fortsætte, efter at et flertal af de 12 stiftende klubber har trukket sig.

  26. Ni klubber indgår aftale med UEFA

   Efter Manchester City, Manchester United, Liverpool, Chelsea, Tottenham, Arsenal, Inter, Milan og Atlético Madrid trak sig, indgik de en aftale med UEFA, hvor de forpligtede sig til at droppe tanken om en europæisk superliga.

   Samtidig tildelte UEFA bøder på i alt 110 millioner kroner.

  27. Holder liv i Super League-drøm

   Dagen efter langede i tre tilbageværende klubber, Real Madrid, Barcelona og Juventus, ud efter deres tidligere Super League-kollegaer.

   Det skete i en fælles erklæring, hvori de udtrykte deres skuffelse over kammeraterne, og samtidig slog de fast, at de arbejder videre med planer om en europæisk superliga.

  28. UEFA åbner disciplinærsag

   Det var blot et spørgsmål om tid, men onsdag den 12. maj åbnede UEFA officielt en disciplinærsag mod Real Madrid, Barcelona og Juventus for deres fortsatte engagement.