De seks engelske klubber, der ville være med til at stifte Super League, har alle trukket sig. Her forklarer de, hvorfor de springer fra.
På mindre end to døgn er der kommer to banebrydende udmeldinger fra de engelske fodboldklubber Manchester City, Liverpool, Manchester United, Tottenham, Arsenal og Chelsea.
Natten til mandag ville de være med til at starte Super League: Storklubbernes egen turnering på tværs af nationer - en slags Champions League for de få indviede.
Men allerede tirsdag aften vendte klubberne 180 grader. De har fortrudt. Ideen om Super League er tilsyneladende ikke så god, som de troede, og derfor trækker de sig fra det videre arbejde. Her er deres forklaringer en for en:
Chelsea: Efter at have trådt ind i gruppen i sidste uge, har vi nu haft tid til at overveje det hele fuldt ud. Vi har besluttet, at vores fortsatte deltagelse i disse planer ikke vil være i klubbens, fansenes eller fodboldens interesse, skriver Chelsea på sin hjemmeside.
Arsenal: Som et resultat af at have lyttet til jer fans og det brede fodboldfælleskab trækker vi os fra den planlagte Super League. Vi lavede en fejl, og det vil vi gerne undskylde for, skriver klubben i et åbent brev til sine fans.
Tottenham: - Vi beklager den angst og forstyrrelse, European Super League-forslaget medførte. Vi følte, at det var vigtigt, vores klub deltog i udviklingen af en mulig ny struktur, der bedre søgte økonomisk fair play og bæredygtighed, udtaler formand Daniel Levy til klubbens hjemmeside.
- Vi vil gerne takke alle de tilhængere, der fremlagde deres mening.
Manchester United: Vi har lyttet grundigt til reaktionerne fra vores fans, den britiske regering og andre nøgleinteressenter, skriver United på sin hjemmeside.
Liverpool: I de seneste dage har klubben modtaget input fra forskellige og vigtige interessenter – både internt og eksternt. Vi vil gerne takke for det værdifulde bidrag, skriver klubben på sin hjemmeside.
Senere har ejer John W. Henry sendt en undskyldning via klubbens Twitter-profil.
Manchester City: Vi kan bekræfte, at vi formelt har vedtaget procedurerne for at trække os fra den gruppe, der udvikler planerne for en europæisk Super League, skriver klubben på sin hjemmeside.
Ud over de seks klubber var Barcelona, Real Madrid, Atletico Madrid, AC Milan, Inter og Juventus med til at præsentere Super League-planerne natten til mandag.
Her er en tidslinje over Super League
2021
UEFA hører rygter om lukket liga
. Foto: Dado Ruvic / Ritzau Scanpix
New York Times erfarede som de første søndag, at seks engelske klubber, tre italienske og tre spanske gik sammen om at bryde ud i en lukket liga - en såkaldt "Super League".
UEFA var hurtigt ude med en fælles meddelelse med Premier League, Det Engelske Fodboldforbund, Det Spanske Fodboldforbund, La Liga, Det Italienske Fodboldforbund og Serie A. Her skrev de, at de vil gå rettens vej for at stoppe en udbryderturnering.
United-legende væmmes
Søndag aften, hvor nyheden om en mulig lukket liga begyndte af florere efter UEFA’s involvering, blev det også et samtaleemne hos Sky Sports.
På bagkant af Manchester Uniteds 3-1-sejr over Burnley var fodboldekspert Gary Neville ikke bange for at give sin mening til kende.
- Jeg er Manchester United-fan, og det har jeg været i 40 år af mit liv. Og jeg væmmes. Jeg væmmes så absolut. Jeg væmmes mest ved Manchester United og Liverpool.
Boris Johnson går ind i sagen
. Foto: Toby Melville / Ritzau Scanpix
Tanken om en europæisk Super League bevægede sig tættere på at blive en realitet. Og længere væk fra blot at være rygter.
Og det fik Englands premierminister, Boris Johnson, til at melde sig på banen.
- Planerne om en europæisk Super League vil være meget skadende for fodbolden, og vi støtter fodboldautoriteter i at handle. Det vil ramme lige i hjertet af den hjemlige liga og bekymre fans landet over, skrev han på Twitter.
Europæiske storklubber bekræfter ny liga
Real Madrid og Liverpool - her i et møde i Champions League, er blandt de klubber, som er gået sammen om at lave en europæisk superliga. Foto: Paul Ellis / Ritzau Scanpix
Kort efter midnat blev det officielt.
12 store europæiske fodboldklubber planlagde at stifte en ny turnering med navnet Super League. Aftalen inkluderede Manchester United, Manchester City, Liverpool, Arsenal, Chelsea, Tottenham, Real Madrid, Barcelona, Atlético Madrid, Inter, Juventus og AC Milan.
Udbryderturneringen skulle spilles midt på ugen og have i alt 20 hold med, hvoraf 15 af dem var medstiftende hold. Dermed søgte klubberne tre yderligere hold for at lande på de 15 hold tilsammen. De sidste fem hold skulle kvalificere sig for at være med.
Engelske aviser forudser boykot
. Foto: Paul Ellis / Ritzau Scanpix
En række engelske aviser rejste hård kritik af den annoncerede udbryderturnering Super League.
Flere af dem - herunder Daily Express Sport og Daily Mail - skrev i deres overskrifter i mandagens aviser, at den nye fodboldliga startede en krig mellem forbundene og klubberne.
FIFA misbilliger liga uden for de internationale strukturer
- På denne baggrund kan FIFA kun udtrykke sin misbilligelse over for en "lukket, europæisk udbryderliga", der står uden for de internationale fodboldstrukturer, udtalte FIFA ifølge nyhedsbureauet Reuters.
Danske stjerner kan blive nægtet adgang til landsholdet
Simon Kjær og Christian Eriksen er blandt de fem danskere, der risikerer at miste chancen for at repræsentere det danske landshold. Foto: Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix
Som følge af 12 europæiske storklubbers planer om en ny liga var Det Europæiske Fodboldforbund (UEFA) klar til at tage "alle værktøjer i brug" for at forhindre, at der blev spillet et eneste sekunds fodbold i ligaen med navnet Super League.
Det kan ende med at gå ud over landsholdsfodbolden, meddelte UEFA, der slog fast, at de pågældende klubber ikke måtte spille med i Champions League og resten af forbundets turneringer.
- Et angreb på den europæiske fodboldstruktur, siger DBU-direktør
. Foto: Ida Guldbæk Arentsen / Ritzau Scanpix
Morgenen efter udmeldingen tog DBU skapt afstand til planen om den nye Super League.
Det fortalte unionens administrerende direktør, Jakob Jensen, til TV 2 NEWS.
- Det er en gennemført dårlig idé af flere grunde, især fordi fodbold for mig er drømme og magi. Det er et kæmpe problem, at det ikke længere vil være muligt at spille sig op og vinde og udleve de drømme, som fans, fodboldspillere og klubber går rundt med.
PSG-spiller siger som første topspiller fra
. Foto: Matthew Childs / Ritzau Scanpix
Den spanske fodboldspiller Ander Herrera, som tørnede ud for franske Paris Saint-Germain, var forfærdet over udsigten til en privat liga for en lukket gruppe af klubber.
Han var dermed den første spiller fra en af Europas topklubber, der stillede sig frem og satte ord på sine holdninger til udbryderligaen Super League.
UEFA-præsident: Spillerne udelukkes fra EM og VM
. Foto: Paul Murphy / Ritzau Scanpix
Præsidenten for Det Europæiske Fodboldforbund (UEFA), Aleksander Ceferin, truede spillerne fra de 12 medstiftende klubber i Super League med udelukkelse fra landsholdet.
Bayern München vandt Champions League i 2020. Foto: Matthew Childs / Ritzau Scanpix
Midt i al snakken om Super League kom der så en nyhed fra UEFA.
På et møde mandag i eksekutivkomitéen besluttede Det Europæiske Fodboldforbund, UEFA, at turneringen blev udvidet fra 32 til 36 hold.
De største ændringer bliver i det indledende gruppespil, hvor alle deltagende hold vil blive samlet i én, stor liga i stedet for at blive inddelt i otte grupper bestående af fire hold.
DBU-formand forventer, at UEFA smider klubberne ud på fredag
DBU-formand Jesper Møller på tilskuerrækkerne under en U21-landskamp. Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix
Formanden for Dansk Boldspil-Union (DBU), Jesper Møller, støttede op om, at de 12 klubber skulle smides ud af det øvrige fodboldfællesskab.
Jesper Møller er en del af komitéen, og han forventede, at der omgående kom konsekvenser for klubberne i den nye Super League.
- Klubberne skal ud, og det forventer jeg, sker på fredag, og så må man se, hvordan man får færdigspillet Champions League, sagde Jesper Møller til DR.
Danmarks kulturminister melder sig på banen
De 12 europæiske storklubber, der vil etablere en ny liga, savede grenen væk under sig.
Leeds i stor Super League-protest før Liverpool-kamp
. Foto: Clive Brunskill / Ritzau Scanpix
En rigtig stor del af fodboldverdenen var i oprør over beskeden om Super League, og den engelske klub Leeds United brugte mandag den største scene til at vise foragten.
Liverpool er blandt initiativtagerne, og forud for holdets mandagskamp markerede Leeds modstanden mod Super League ved at tage trøjer på, hvor der stod "Football is for the fans".
Klopp slagtede Liverpools ejere på tv
. Foto: Lee Smith / Ritzau Scanpix
Liverpool spillede Premier League-kamp mod Leeds mandag aften, men temaet om den nye Super League fyldte mest inden og efter kampen.
De opsigtsvækkende udtalelser og ærligheden fra Jürgen Klopp var ikke til at tage fejl af ifølge Manchester United-legenden Gary Neville.
- Jürgen Klopp kom ud her til aften (mandag aften, red.) på meget rolig vis, som han er nødt til i sin position, og han har slagtet sin klubs ejere på nationalt tv, sagde Neville.
TV-stationer fordømmer udbryderliga
. Foto: Adrian Dennis / Ritzau Scanpix
Tv-stationer, der har brugt milliarder af kroner på rettigheder til Champions League, fordømte europæiske topklubbers planer om at danne en udbryderliga.
En ny turnering kan underminere de eksisterende mediekontrakter, som er med til at finansiere sporten, mente stationerne.
Super League-formand står fast
I hele 12 år har den i dag 74-årige Florentino Pérez regeret Real Madrid uden modstand. Foto: Gabriel Bouys / Ritzau Scanpix
Selvom Super League mødte stor kritik, stod Florentino Perez, der er præsident i Real Madrid og formand for den nye Super League, fast.
- Vi vil gøre alt for at forsøge at nå et kompromis med FIFA (Det Internationale Fodboldforbund, red.) eller UEFA (Det Europæiske Fodboldforbund, red.). Hvis vi ikke kan nå til enighed, vender vi ikke tilbage, sagde han.
Bank skyder 26 milliarder ind i Super League
. Foto: Justin Lane / Ritzau Scanpix
Der er mange penge i ryggen på den foreslåede udbryderliga European Super League. Således bekræftede den amerikanske investeringsbank JPMorgan mandag, at den finansierer den omdiskuterede fodboldliga.
Real Madrids præsident Florentino Perez skal være bestyrelsesformand for Super League. Foto: Franck Fife / Ritzau Scanpix
Der er ikke lovhjemmel til at bremse stiftelsen af udbryderligaen Super League eller at sanktionere hverken de 12 klubber eller deres spillere på nuværende tidspunkt.
Tirsdag aften begyndte de første rygter at dukke op. Ifølge engelske medier overvejede flere klubber at trække sig fra Super League - altså under to døgn efter, turneringen blev annonceret.
- På trods af den annoncerede afgang fra de engelske klubber, der er blevet tvunget til at tage sådan en beslutning på grund af presset på dem, er vi overbeviste om, at vores forslag er helt på linje med europæisk lovgivning.
Liverpool-ejer undskylder Super League-kaos
John W. Henry undskylder, efter Liverpool var på vej ind i Super League. Foto: Oli Scarff / Scanpix Denmark
Liverpool-ejeren John W. Henry beklagede over for fodboldklubbens fans og manager Jürgen Klopp for det kaos, som European Super League har forårsaget.
- Jeg vil gerne undskylde over for alle fans af Liverpool for den forstyrrelse, jeg har forårsaget i de seneste 48 timer.
Udbryderligaen European Super League kan ikke længere fortsætte, siger Super League-næstformand og Juventus-ejer Andrea Agnelli ifølge Reuters.
Atlético Madrid, Inter og AC Milan har trukket sig. Det betyder, at Juventus, Real Madrid og Barcelona er de eneste, der ikke officielt er ude endnu.
Super League-boss: Projektet er blot sat på standby
Real Madrids præsident Florentino Perez skulle være bestyrelsesformand for Super League. Foto: Franck Fife / Ritzau Scanpix
Den europæiske udbryderliga Super League er dog ikke dødsdømt. Den er blot sat på standby.
Det sagde Florentino Pérez, der er præsident i Real Madrid, natten til torsdag dansk tid.
Det var Pérez' første udtalelse, siden det onsdag stod klart, at fodboldligaen ikke kan fortsætte, efter at et flertal af de 12 stiftende klubber har trukket sig.
Ni klubber indgår aftale med UEFA
Efter Manchester City, Manchester United, Liverpool, Chelsea, Tottenham, Arsenal, Inter, Milan og Atlético Madrid trak sig, indgik de en aftale med UEFA, hvor de forpligtede sig til at droppe tanken om en europæisk superliga.
Dagen efter langede i tre tilbageværende klubber, Real Madrid, Barcelona og Juventus, ud efter deres tidligere Super League-kollegaer.
Det skete i en fælles erklæring, hvori de udtrykte deres skuffelse over kammeraterne, og samtidig slog de fast, at de arbejder videre med planer om en europæisk superliga.
UEFA åbner disciplinærsag
Det var blot et spørgsmål om tid, men onsdag den 12. maj åbnede UEFA officielt en disciplinærsag mod Real Madrid, Barcelona og Juventus for deres fortsatte engagement.