Chelsea-fans protesterer mod Super League foran Stamford Bridge i London.
Fodbold

Milliardsatsning kuldsejlede på få døgn - hvordan kunne bagmænd tage så meget fejl?

Det skabte massive protester blandt fodboldfans, da Super League blev præsenteret.

En hob af oprevede mennesker samlede sig tirsdag foran Chelseas hjemmebane, Stamford Bridge, i London.

Op mod 1000 mennesker deltog i det sjældne syn midt i en coronatid. Men de var der ikke for at bakke heltene i blåt op.

Tværtimod kunne man spore en vrede i de fremmødtes ansigter. En vrede, der var rettet mod et nyt format, der skulle tilføre deres og 11 øvrige topklubber en milliardindsprøjtning, men samtidig ændre fodbold, som vi kender det i dag.

Tidligere Chelsea-målmand Petr Čech prøver at dæmpe gemytterne.

Den tjekkiske målmand Petr Čech, der er en legende i klubben og nu teknisk chef, prøvede at dæmpe gemytterne. Men det lykkedes de fremmødte fans at forsinke Premier League-kampen mod Brighton et kvarter.

Politiet prøver at holde utilfredse Chelsea-supportere tilbage.

Ny liga bliver præsenteret

For at forstå Chelsea-fansenes raseri skal vi tilbage til søndag, hvor en splinterny såkaldt Super League blev præsenteret.

En liga propfyldt med milliarder af euro, som var udtænkt af ejerne af de største klubber i England, Spanien og Italien.

Det er jo et reelt angreb på fodbold

Clark James

12 klubber meldte ud, at de var med i projektet.

Chelsea, Liverpoool, Manchester United, Manchester City, Arsenal, Tottenham, Barcelona, Real Madrid, Atletico Madrid, Juventus, Inter og Milan.

Man åbnede desuden op for yderligere hold, da det var planen, at turneringen skulle bestå af 20 hold.

Der var dog et problem. Klubberne havde glemt at spørge deres fans, spillere og trænere.

Clark James, der er Liverpool-fan og medstifter af Redmen Family, som er Danmarks største fællesskab for Liverpoolfans, var derhjemme søndag aften, da hans telefon pludselig begyndte at bimle og bamle med notifikationer og beskeder om den nye liga.

Han fortæller, at situationens konsekvenser først for alvor ramte ham mandag morgen, da han havde taget alle indtryk til sig. Og det var ikke glæde, der ramte den passionerede Liverpool-fan. Faktisk blev han ramt af skam over, at hans elskede klub var med i den lukkede liga.

- Det er jo et reelt angreb på fodbold, som man kender det i dag. Man ødelægger eventyret om, at de små kan slå de store, og at der er en chance for, at en underdog kan snyde dem alle sammen og løbe med pokalen, siger han.

Gary Neville: Ren grådighed

Mens Clark James ærgrede sig over sin klub og de 11 øvrige klubbers forræderi mod resten af fodboldverdenen, oplevede han pludselig noget, han ikke havde prøvet før. At nikke anerkendende af en eksspiller fra hans hadeklub nummer et - Manchester United.

Fansene var mange og bestemte: Super League var en dødsdom mod deres klub.

For som millioner af andre brugere på de sociale medier oplevede dukkede der nemlig et klip frem med Manchester United-legenden Gary Neville på Clark James' skærm, da han scrollede igennem sit Twitter-feed.

I et flere minutter langt rant, satte eksspilleren ord på, hvad der var galt med den nye liga.

- Vi skal stoppe det her fra at ske. Det er ren grådighed. Ejerne af de engelske storklubber har intet at gøre med fodbold i England. Engelsk fodboldhistorie er mere end 100 år gammel, hvor fans har levet for og elsket de her klubber. Og de har brug for at blive beskyttet. Det er en komplet joke det her.

Seriøsiteten stod malet i ansigtet på United-koryfæet i videoklippet fra Sky Sport, der blev delt vidt og bredt på de sociale medier og blev et af symbolerne på den modstand mod Super League, der bredte sig i fodboldkredse.

Fodboldekspert hos Sky Sports og tidligere Manchester United-spiller Gary Neville var rasende over, at flere engelske klubber arbejdede på at blive en del af den lukkede liga.

Clark James havde ingen problemer med at se ud over hadet til Manchester United og Gary Neville. Der var nemlig større ting, der var på spil, fortæller han.

- Det betyder ikke noget, hvem han er. Jeg kunne mærke, at hans kærlighed til spillet var den samme som min. Og at hans ord var en del af en bevægelse, hvor fans på tværs af klubber begyndte at vise modstand mod den nye liga, siger han.

Mens hadet til den nye liga blev mere og mere udtalt fra fans på de sociale medier, var der længe larmende tavshed fra aktørerne selv. Spillerne, trænerne og klubejerne.

Markante reaktioner fra fans og spillere

Det blev der dog lavet om på mandag, da Paris Saint-Germain-spilleren Ander Herrera skrev et længere opslag på Twitter.

- Jeg forelskede mig i fodbold, i fansenes fodbold og i drømmen om at se min hjerteklub konkurrere mod de allerbedste. Hvis denne europæiske superliga bliver til noget, er de drømme ovre.

Ifølge Carsten Werge, der er fodboldredaktør på TV 2, og som blandt andet følger engelsk fodbold tæt, var det af stor betydning, at projektet drypvis begyndte at møde modstand blandt fans, spillere og trænere:

- I løbet af mandagen kom der flere markante reaktioner fra fans, trænere og spillere. Reaktioner der viste, at man ikke bare kan starte en liga som denne, uden at det har konsekvenser.

Leeds Uniteds spillere kom i søgelyset, da de stillede op i disse trøjer under opvarmningen mod Liverpool mandag aften.

Han peger også på de tyske og franske klubbers nej til projektet, som et vigtigt signal, der besværliggjorde processen for idemændene bag ligaen. Både Paris Saint-Germain, RB Leipzig, Dortmund og Bayern München afviste at være med.

- Især tysk fodbold bør stige i alles agtelse. De store klubber sagde nej, selvom der var mange penge på spil. De respekterede deres fans, siger Carsten Werge.

Det var ikke kun blandt spillere og fans, at Super League mødte modstand. De to store fodboldforbund FIFA og UEFA - med præsident Aleksander Ceferin i spidsen - var mandag ude og fordømme planerne. Det samme gjaldt DBU herhjemme.

UEFA-præsident Aleksander Ceferin gik i rette med de 12 klubber.

Desuden blev de 12 hold truet med at blive smidt ud af deres hjemlige ligaer samt Champions League, og spillerne blev truet med at blive udelukket fra deres respektive landshold.

De 12 klubber lod sig dog ikke dupere af de massive pres fra alle sider i den første tid efter offentliggørelsen af planerne.

Formand holdt fast

Real Madrids præsident, Florentino Pérez, der var blevet udnævnt som præsident for Super League, forsvarede den nye liga tirsdag i det spanske tv-program El Chiringuito de Jugones.

Real Madrids præsident Florentino Perez skulle være bestyrelsesformand for Super League.

Her sagde han blandt andet, at ligaen var sat i verden for at "redde fodbolden".

- Hver gang noget ændrer sig, er der altid mennesker, der er imod det. Og vi gør det her for at redde fodbold på et kritisk tidspunkt, sagde han blandt andet ifølge Ritzau.

Jubel blandt fans

Men allerede tirsdag aften begyndte projektet at smuldre mellem hænderne på stifterne. Og nu er vi tilbage ude foran Chelseas hjemmebane i London, hvor jublen pludselig brød løs tirsdag aften. En jubel så stor, at man skulle tro, at de havde vundet Champions League.

Chelsea-fans protesterer.

- Vi reddede fodbold, vi reddede fodbold, sang fansene igen og igen ude foran Stamford Bridge.

Baggrunden for jublen var, at flere engelske medier kunne erfare, at Chelsea og Manchester City havde trukket sig fra Super League.

En historie der blev starten på en dominoeffekt. De fire øvrige engelske hold fulgte trop samme aften.

Clark James var lykkelig, da han modtog nyheden om, at Liverpool havde trukket sig. Han lagde blandt andet et billede på Twitter, hvor han skålede i rødvin, efter at Gary Neville gjorde det samme.

Tilliden til ejerne er væk

Clark James fortæller, at Liverpools engagement i turneringen har ændret hans tilhørsforhold til klubben.

- Kærligheden til klubben er intakt – tilliden til ejerne er væk, siger han.

Han mener desuden, at sagen har vist, hvor stor en berettigelse fans har i moderne fodbold. Gennem hele processen oplevede han nemlig stor samarbejdsvilje mod Super League både fra Liverpool-fans i ind- og udland. Men også i fangrupperinger på tværs af holdene.

Der blev i tiden efter offentliggørelsen protesteret blandt de engelske fans - her bannere i Liverpool.
FC Barcelona er ikke en forretning, står skrevet på muren i en protest i den spanske storby.

- Det er fansene, der har stoppet det her. Det er midt i en sort tid en smuk reminder om, hvad sammenhold og fælleskab kan gøre mod selv de ondeste kræfter, siger Clark James.

Carsten Werge er enig i, at fansene har en stor andel i, at Super League ikke bliver til noget.

Chelsea-fans som havde hele fodboldverdenens øjne rettet mod sig tirsdag aften.

Han undrer sig over, at de ansvarlige for turneringen kunne sætte sig sammen og blive enige om noget, der blev så stor en fiasko.

- Det er tankevækkende, at de største og mægtigste folk i fodboldverdenen kan sætte sig og blive enige om en liga som denne og så klokke så meget i det.

- Vi er midt i en pandemi, verdensøkonomien lider, og så kommer de med denne udmelding. Så også i forhold til timingen er det her et kæmpemæssigt selvmål, siger Carsten Werge.

Juventus' Andrea Agnelli ved en tidligere lejlighed

Klokken 11.00 onsdag sagde Super League-næstformand og Juventus-ejer Andrea Agnelli ifølge Reuters.

- Udbryderligaen European Super League kan ikke længere fortsætte.

Det gjorde han på baggrund af afbud fra en stor del af de hold, som havde sagt ja til at være med. Dermed varede Super League-projektet i to og et halvt døgn.