Fodbold

Tre grunde til Super Leagues endeligt

På mindre end tre dage nåede 12 storklubber både at præsentere og droppe planerne for en international Super League.

Ideen om en europæisk Super League var knap så god, da den så dagens lys.

Det må 12 af verdens største fodboldklubber erkende, efter de præsenterede deres planer for ny turnering natten til mandag.

Siden fulgte adskillige protester, både fra de nationale og internationale fodboldforbund og fra klubbernes egne fans. Og onsdag meldte Super Leagues næstformand Andrea Agnelli så ud, at projektet er dødsdømt, efter halvdelen af de medstiftende klubber har trukket sig.

Her følger de tre primære grunde til, at planerne om Super League er droppet.

1: Storklubberne undervurderede modstanden

Carsten Werge, fodboldredaktør på TV 2 SPORT: - Jeg tror, de er blevet overrumplet af, at folk hadede det her projekt fra starten. Gary Nevilles udmelding satte en bølge i gang, og det kunne de slet ikke håndtere, siger Carsten Werge.

Flemming Toft, fodboldkommentator på TV 2 SPORT: - Der er nogle historiske, kulturelle og sociale forskelle på sport i USA og Europa. Nogle af ejerne fornemmer slet ikke, at der er klubmæssige følelser i spil. Det er det, vi har set i hele det her Super League-show, og det er det, der overrasker en mand som Liverpools ejer John Henry.

2: Uenighed i europæisk fodbold

Carsten Werge, fodboldredaktør på TV 2 SPORT: - Alle UEFAs medlemslande var enige om, at det var en dårlig idé. Det må gøre indtryk. Og så skal der næsten gå en fiduspokal til tysk fodbold, hvor Bayern München og Dortmund var hurtige til at afvise deltagelse. PSG meldte også fra, og det spiller en rolle, at man fra starten kan se, at der ikke er enighed om det blandt de største klubber.

- Fansene er blevet hørt for første gang i lang tid, og deres stemme er blevet suppleret af en række af fodboldens profiler. For eksempel Pep Guardiola og Jürgen Klopp, der gik mod deres egne klubber. Det var smukt, tilføjer Werge.

3: Forberedelsen var ikke god nok

Flemming Toft, fodboldkommentator på TV 2 SPORT: - Det virkede dødfødt fra starten, fordi udmeldingen var desperat. - Klubberne har længe snakket om noget, der kunne blive aktuelt i fremtiden, men pludselig kom de med noget, der skulle begynde allerede til sommer.

Carsten Werge, fodboldredaktør på TV 2 SPORT: - De virkede enormt tjekkede, da de meldte ud. Og enormt amatøragtige, da de trådte ud.

- Det så ud som om, de havde meget på plads med sponsorer og så videre, men klubbernes exit de seneste 12 timer viser også, at der ikke kan have været ret meget enighed om forløbet, så forberedelsen var ikke god nok. De kan ikke engang finde ud af at gå samlet, og det er godt nok kluntet, at vi ser den ene undskyldning efter den anden i stedet for, at de melder samlet ud.

- Jeg er også overrasket over, hvor hurtigt klubberne har givet op. Det er måske fordi, det hele er stresset lidt igennem af, at UEFA var på vej med en ny struktur for Champions League.

Hvad så nu?

TV 2 SPORT viser igen i dag endnu en særudsendelse om Super League. Klokken 17 ser vi på fodboldens fremtid og spørger, om forløbet bør have konsekvenser for ledelsen i de 12 udbryderklubber der tydeligvis ville noget helt andet end rigtigt mange andre.