Fodbold

Derfor nægter Real Madrids præsident at opgive Super League

Der er ekstra meget på spil for Real Madrids præsident i European Super League-projektet, og derfor har han også ekstra svært ved at give op.

Hvorfor giver han ikke bare op, Florentino Pérez?

Det er fristende at spørge sig selv om i disse timer og døgn, hvor Real Madrids præsident mere og mere står tilbage som en ensom forkæmper for det mere eller mindre kuldsejlede European Super League.

Hele ni af de tolv stiftende superklubber bag projektet har allerede officielt trukket sig fra European Super League efter massivt pres fra fans, trænere, spillere og andre interessenter. Tilbage står kun Juventus, FC Barcelona og Real Madrid - med Florentino Pérez som talsmand for hele projektet. Og den 74-årige forretningsmand nægter at give op.

- Han er ikke vant til at blive besejret i denne type af magtkampe på højeste niveau. Derfor har han svært ved at droppe projektet. Det er ikke overraskende for mig, at han står så stærkt på det her projekt, for det har været i hans tanker i mange år.

Sådan lyder analysen fra Carlos Forjanes, der er journalist hos AS - en landsdækkende spansk sportsavis med base i Madrid - hvor han dækker Real Madrid intensivt. Han har talt med og interviewet Real Madrid-præsidenten adskillige gange, og Forjanes er ikke i tvivl om, hvorfor Pérez nægter at overgive sig.

- Det er hans arv i Real Madrid, der er på spil her. Santiago Bernabéu, der var en af klubbens største præsidenter i historien, byggede det nuværende ikoniske stadion og var også en nøgleperson i forbindelse med indførslen af Mesterholdenes Europa Cup i 1956. En bedrift, som Florentino nu forsøger at efterligne som hovedperson bag den omfattende renovering af stadion og hovedperson bag Super League-projektet, siger Carlos Forjanes til TV 2 SPORT.

Mange vil synes, han er en fantast

Troels Bager Thøgersen

Personlig prestige på spil

Onsdag udtalte Florentino Pérez, at Super League-drømmen blot er sat på standby, efter de ni klubber valgte at trække sig fra projektet. Og selvom det kan virke omsonst at kæmpe en kamp, der øjensynligt allerede er tabt, så giver det mening, når der netop er tale om Pérez. Det mener Troels Bager Thøgersen, der er chefredaktør på Tipsbladet og særligt har stor viden om fodboldens politiske dagsordener.

- For det første betyder den personlige prestige meget for ham. Han har så gerne villet det her i to årtier. Han ser, at det her er vejen frem for Real Madrid og fodbolden generelt. Han tror så meget på det, og han er helt personligt investeret i det. Han har ikke lyst til at erkende det her nederlag. Han er vant til at lave aftaler i hele verden, og han er dygtig til at få sin vilje, siger Troels Bager Thøgersen til TV 2 SPORT og tilføjer:

- Man kan jo argumentere for, at han står og ser lidt dum ud ovre i hjørnet lige nu. Men det er han ligeglad med. Han er ikke bange for at stå alene med upopulære holdninger eller tage alle de slagsmål, der måtte komme hans vej.

Florentino Pérez var også manden, der gjorde Real Madrid til synonym med udtrykket "Galácticos". En slags indkøbspolitik, der samler alle de dyreste og bedste fodboldspillere i verden på Real Madrids hold. Og Galáctico-tankegangen har præsidenten nu ført videre til European Super League, der havde til formål at samle de største og rigeste klubber i verden i en lukket og eksklusiv liga.

- Han er en af de vigtigste idémænd bag det her. Han er frustreret over, at de ikke har kunne præsentere projektet noget før. Så det her var den helt store chance.

- Mange vil synes, han er en fantast. Man vil grine af ham i offentligheden i en del år. Men det tror jeg, han er ligeglad med. Og jeg vil blive overrasket, hvis det er sidste gang, vi hører til Florentino Pérez i denne henseende, siger Troels Bager Thøgersen.

Bange for Premier League

Florentino Pérez har på intet tidspunkt lagt skjul på, at det særligt er og har været økonomien, der er drivkraften bag Super League-initiativet. Pérez - og de andre klubchefer - ønsker simpelthen at ruste sig økonomisk til fremtiden.

Men særligt Pérez og Real Madrid har ønsket den nye struktur, da klubben i den spanske hovedstad føler sig truet af Premier League.

- Han føler ikke længere, at han står så stærkt, når klubben skal hente de helt store spillere i konkurrence med for eksempel Manchester City. Økonomien er dårlig på grund af skyhøje spillerlønninger. Han føler, at klubben har brug for nye metoder til at følge med de engelske superklubber, siger Carlos Forjanes, der bakkes op af Troels Bager Thøgersen:

- I Real Madrid er de bange for konkurrencen fra Premier League. Og det er Pérez i særdeleshed. De har nok det største spillerbudget i verden, men de er bange for at blive sat af englænderne. Og Super League skulle være det, der gjorde, at de kunne følge med, siger han.

Men de engelske klubber, der var involveret i initiativet, var de første til at trække sig, da kritikken blev for krads. Og således er Florentino Pérez' drøm foreløbigt aflyst.

Og nu er der en del skår, der skal klinkes for Real Madrid og Florentino Pérez.

- Det er vanskeligt at forudsige, hvilken rolle Real Madrid får fra nu af. For Pérez er det offentlige ansigt på de her 12 rebelske klubber, der har ønsket at løsrive sig. De næste uger og måneder er afgørende for klubbens fremtid, siger Carlos Forjanes.