Historien bag fire storholds logoskift: - En fiasko, siger grafisk designer

TV 2 SPORT har allieret sig med en grafisk designer og fundet fire eksempler på klubber, der har skiftet logo i nyere tid. Flere er kontroversielle.

Design, farve, mønster og materiale.

Fodboldsportens spillertrøjer varierer verden over. Fælles for langt de fleste er dog vigtigheden af det, der oftest er placeret på trøjens brystregion nær hjertet.

Logoet. Det visuelle bevis på klubbens identiet og historie.

Alligevel er det ikke unormalt, at fodboldklubber nytænker og redesigner deres logo. I slutningen af marts præsenterede Christian Eriksens klub Inter eksempelvis et splinternyt logo, som vil pryde milanesernes trøje fra næste sæson. Det fik blandede modtagelser.

Men det hænder, at skiftet bliver budt velkommen. Et friskt pust? Og andre gange går det altså helt galt. Blæser man på klubbens historie?

Klubber og deres logoer handler meget om identitet. Her er identiteten væk

Henrik Engedal, grafisk designer, om Juventus' logoskift

Sammen med Henrik Engedal, der er grafisk designer og i en lang årrække har beskæftiget sig med det visuelle arbejde af klublogoer, har TV 2 SPORT fundet fire eksempler på nogle af verdens største fodboldhold, som har ændret deres logo i nyere tid.

Herunder Inter, Juventus, Manchester City og Liverpool. Klubber, der i indeværende uge har befundet sig midt i orkanens øje i forbindelse med det meget omtalte Super League-projekt, der blev lagt i graven 48 timer efter dets fødsel.

Hvad er forklaringen på, at nogle logoskift fungerer? Og andre ikke gør?

Og ikke mindst. Hvad siger fansene?

1. Inter

Ved at trække i billedet kan du se forskellen.

Inter1
Inter

Det bimlede og bamlede på Inters sociale medier, da klubben den 30. marts præsenterede et nyt logo. Som et led i klubbens kampagne om at bringe fansene tættere på de blå og sorte striber er guldnuancerne blandt andet fjernet.

Bogstaverne I og M er omdrejningspunktet i det nye. Forbogstaverne i Internazionale Milano, som er klubbens reelle navn og for den engelske sammentrækning I'm - jeg er. Kombineret bliver det til "jeg er Internazionale Milano", hvilket Inters direktør, Alessandro Antonello, ser som en del af klubbens nye identitet.

- Vi havde et stort ønske om at finde et nyt sprog, en kanal, der giver os muligheden for at komme tættere på de nye generationer, der oplever følelserne i sporten på en helt anden måde, fortalte han ifølge den italienske sportsavis La Gazetta dello Sport.

Selvom flere fans på de sociale medier var ude med riven, fordi de mente, logoet lignede den tyske bilfabrikant Volkswagen, vurderer Henrik Engedal, at man er kommet fint i mål med at give det et mere minimalistisk udtryk. Til gengæld er noget af charmen forsvundet.

- Inters nye logo læner sig i form og stil op ad Juventus' redesign for nogle år siden. Heldigvis er de dog noget mere succesfulde med det nye logo, end deres rivaler var. Logoet fungerer godt i sort-hvid eller med helt andre farver og er dermed fleksibelt.

- Man har skiftet den støvede brune farve og erstattet den med en kraftig, mørkere blå. Det skaber et mere moderne udtryk. Jeg synes dog, at symmetrien og den moderne farve også tager en smule af charmen og det historiske vingesus, som det gamle logo havde, lyder vurderingen fra designeren.

Inter beholder deres nuværende logo for resten af den igangværende sæson.

Det siger fansene

Modtagelsen af det nye logo gik ikke stille for sig i Milano. Fansene følte sig distanceret, og den umiddelbare reaktion var ikke, som klubben havde håbet.

I hvert fald hvis man spørger Carlo Angioni. En italiensk journalist, der arbejder på Italiens største sportsavis, La Gazzetta dello Sport.

- Stemningen i fanmiljøet var ikke til at tage fejl af, da Inter præsenterede det: Logoet var grimt. Langt fra historien.

- Men med tiden bliver de vant til det. Inter-fansene mente også, at klubbens navn pludselig havde ændret sig, men i virkeligheden var det bare et nyt I M-brand, man har lavet, så man lettere kan nå det internationale marked. Ordspillet kommer i fremtiden til at blive et populært et af slagsen uden for Italiens grænser, mener Carlo Angioni.

2. Juventus

2017 var ikke mange dage gammel, før Torino-klubben Juventus præsenterede en noget kontroversiel ændring af deres logo, der skulle tages i brug fra den kommende sæson. Og det brød i den grad med klubbens tidligere.

En fiasko, som, jeg håber, bliver rettet hurtigst muligt

Henrik Engedal, grafisk designer

Det nye logo erstattede det ikoniske sort-hvide logo med påskriften JUVENTUS og en tyr, der er klar til angreb. Et logo, som ikke havde ændret sig meget siden 1991. Udover at markere klubbens 120. leveår var logikken bag redesignet at symbolisere levevejen i den italienske storklub.

I forbindelse med præsentationen af logoet, der skete under et stort ceremonielt lysshow, udtalte præsidenten, Andrea Agnelli, at det repræsenterer essensen af Juventus: De karakteristiske striber på trøjen, Scudettoen - symbolet på sejr - og det ikoniske J for Juventus.

Men det resulterede i store ramaskrig blandt Juventus-supporterne, hvor utilfredsheden var til at få øje på. Det forklarer Pinder Singh Rooprai, der er indehaver af Juventus.dk, som er Danmarks største fanforum for Juventus-tilhængere.

- Der var en del fans, som ikke kunne acceptere skiftet. Der gik ikke længe, før det væltede ind med reaktioner på de sociale medier fra hele verden.

- "Modbydeligt", "latterligt" og "lort" var blot nogle få af de kommentarer, jeg kan huske. Og en, der gjorde særligt indtryk på mig: ”Jeg skammer mig over at præsentere mig som Juve-fan”, lyder det fra Pinder Singh Rooprai.

Det kan Henrik Engedal sagtens forstå. Ud fra et grafisk synspunkt var ændringen ganske enkelt for markant.

- Det nye logo er kort sagt en mindre skandale! Det forrige logo havde charmerende detaljer og et harmonisk udtryk. Det fungerede både i farve og i sort-hvid. Det nye er så minimalistisk, at det bliver ligegyldigt.

- De fleste fodboldklubber er specielle på den måde, at de har en lang historie med helte, skurke og episke kampe. Når man på den måde ændrer et logo så meget fra det, der har været det historiske udtryk, så glemmer man fuldstændigt at symbolisere, at farfar, far og søn alle har holdt med klubben. Klubber og deres logoer handler rigtig meget om identitet. Her er identiteten væk, fortæller Henrik Engedal og tilføjer:

- Man kan sige, at det nye logo fungerer godt på den måde, at man kan genkende det i et lille format. Det skiller sig også ud fra andre klubbers logoer. Det er godt. Men alt i alt symboliserer logoet ikke rigtigt noget og bliver dermed en fiasko, som, jeg håber, bliver rettet hurtigst muligt, lyder det afsluttende.

Torino-klubben har benyttet logoet siden sommeren 2017.

3. Manchester City

Vi vender næsen mod England og Premier League.

Siden 1997 var en gylden ørn med udslåede vinger den centrale figur i Manchester Citys logo. Men fra 2016/2017-sæsonen tog klubben et splinternyt logo i brug, da det gamle aldrig vandt indpas blandt klubbens fans.

Derfor involverede klubben supporterne i form af en afstemning. I 2015 kom man frem til, at man ville vende tilbage til en rund form med et gult skib og en rød rose, som også var tilfældet i flere af de logoer, man benyttede, før man overraskende skiftede til den gyldne ørn i 1997.

Skibet symboliserer den 58 kilometer lange Manchester skibskanal, mens rosen henviser til Rosekrigene fra 1455 til 1487, som var en kamp om kongemagten i England.

Henrik Engedal mener, man er kommet ganske fint i mål med ændringen.

- Et rigtigt godt redesign, som er et glimrende eksempel på, at man godt kan modernisere et logo uden at miste klubbens sjæl og historie. Man har forsøgt at komme tilbage til rødderne fra 1972-logoet, og det er lykkedes rigtig godt, lyder det.

Det siger fansene

Formand for den officielle danske fanklub af Manchester City, Morten Vorgaard Olesen, husker ændringen som noget ganske positivt. Han har fulgt de lyseblå i tykt og tyndt i mere end 30 år.

Dog var meningerne også delte, da alderskløften mellem de ældre og yngre fans betød meget i forhold til, hvordan skiftet blev taget imod.

- Størstedelen af de gamle fans bød ændringen meget velkommen, mens flere af de yngre supportere altid havde forbundet Manchester City med den her meget markante ørn.

- Generelt syntes man ellers, at det nye logo var noget mere sympatisk, da det i højere grad refererede til klubbens rødder, lyder det.

4. Liverpool

I det sidste eksempel fortsætter vi i det engelske.

I 2012 skete der en markant ændring i Liverpools logo, der i anledning af klubbens 125-års jubilæum vendte tilbage til en enklere version. Et logo, der minder meget om logoerne, man benyttede i 1950'erne og 1960'erne.

Det centrale er den såkaldte 'Liver Bird', som er en mytologisk sagnfigur, der ligner en skarv. Fra 1992 til 2012 blev den imidlertid reduceret for blandt andet at gøre plads til to flammer, der skulle minde klubben om Hillsborough-tragedien i 1989, hvor 96 fodboldtilhængere mistede livet. Det er i øvrigt det selvsamme logo, der stadig hænger på hjemmebanen Anfields ydre facade, ligesom det stadig bruges i andre sammenhænge.

Siden 2012 har man dog holdt fast i det logo, man satte på trøjerne i anledningen af jubilæet. Det kan Henrik Engedal godt forstå, men det er ikke helt problemfrit.

- Det tidligere logo havde mange flere detaljer. Problemet fra et grafisk synspunkt var, at de forskellige elementer kæmpede om opmærksomheden. Der var ikke et klart visuelt hierarki.

- Det nuværende er mere stilrent og karakteristisk. Men åbenbart ikke karakteristisk nok til, at man kan lade det stå uden bogstaverne L.F.C. Et stærkt logo har ikke brug for, at man behøver en forkortelse af klubbens navn nedenunder, fortæller han.

Det siger fansene

Helt generelt var sommeren 2012 en periode, der stod i historiens tegn for klubben fra den engelske havneby. Man ændrede nemlig ikke kun logoet. Man gik også tilbage til de originale røde målnet og fandt den traditionelle "This Is Anfield"-plakat frem fra gemmerne, der hænger i spillertunnellen på stadionet.

Logoskiftet var derfor ikke ilde set blandt klubbens tilhængere i 2012, selvom beslutningen om at fjerne flammerne skabte lidt røre. Det fortæller Andreas Brøns Riise, der er chefredaktør på Danmarks største Liverpool-fanmedie Redman Family.

- Det er naturligvis ikke ukontroversielt at flytte Hillsborough-flammerne, men med den originale "This Is Anfield"-plakat, de røde målnet og logoet fra 1968, gør man meget for at referere til tiden, hvor Bill Shankly (tidligere Liverpool-manager, red.) skabte det moderne Liverpool.

- Det er ikke en upopulær nostalgi at vække til live efter en periode, hvor Liverpool søgte efter fordums storhed, siger han.

I de senere trøjedesigns sidder Hillsborough-flammerne i nakken.