Fodbold

Bipolare Barcelona på vej mod The Double

TV 2 SPORTs fodboldekspert Mads Junker ser nærmere på den seneste spillerunde i LaLiga.

Rundens højdepunkt(er)

FC Barcelona tog søndag et kæmpe skridt imod det spanske mesterskab, da Antoine Griezmanns to scoringer var nok til sejren over et ellers velspillende og aggressivt Villarreal-mandskab.

Det lignede en besværlig eftermiddag for Barca, da Chukwueze bragte hjemmeholdet i front, men måltavlen var knap nok færdig med at blive betjent, inden tandhjulene igen måtte på arbejde. Udligningen var en perle fra det udskældte milliardindkøb, ligesom sejrsmålet også vidnede om en spiller der har genfundet sin selvtillid.

Spansk presse tildelte FC Barcelona prædikatet “bipolar” efter weekendens sejr med baggrund i det vekslende udtryk i kampene, som Blaugrana har leveret de seneste uger. Topniveauet ser vi uge efter uge, men der er også passager af kampene, hvor den sikre boldomgang og den solide defensiv flyver ud af vinduet, og modstanderne pludselig dikterer opgørene i længere perioder.

Det kampbillede accepterer Ronald Koeman stensikkert, når pointene bliver ved at rulle ind på kontoen, og søndagens opgør var ingen undtagelse. Selv en mand i overtal hjalp ikke udeholdet sikkert i havn, og Villarreal vil føle, at de forpassede en god mulighed for at snuppe et enkelt point i de døende minutter af kampen.

Ronald Koemans første kamp i spidsen for sin gamle klub var mod netop Villarreal tilbage i september måned. Dengang udspillede FC Barcelona de gulblusede modstandere på kryds og tværs af Camp Nous smukke græstæppe, og alle følte noget stort kunne være i vente. At trække en lige linje i FC Barcelonas præstationer frem til gårsdagens sejr har dog ingenlunde været muligt, men Koeman har formået at navigere igennem klubbens mest turbulente sæson i mange år, og det fortjener stor anerkendelse.

Efter at være kommet bagud svarede Barcelona hurtigt igen og sikrede sig sejren. Video: TV 2 SPORT

Messi var sur i hele efteråret, Bartomeu måtte gå af efter et mistillidsvotum fra klubbens medlemmer, og forstærkninger måtte Koeman kigge i vejviseren efter henover vinterens transfervindue, for fokus var langt væk fra titler og sølvtøj, men derimod på at få en smule ro på de indre linjer i Cataloniens fodboldstolthed.

I ly af alle de problemer har klubbens træner evnet at udvikle en spillestil, der er i tråd med klubbens fodboldfilosofi, og han har samtidig integreret flere af fremtidens folk i processen. Hvis den gode Ronald føler sig en smule overrislet disse dage, så skyldes det ikke nødvendigvis kun de røde druers saft, som han ellers ynder at nyde efter kampen. Nej, den succes, han er ved at skabe midt i orkanens øje, er en karrieredefinerende en af slagsen, og det virker utænkeligt, at Laporta skulle kigge andre veje, når trænerposten skal diskuteres frem mod den nye sæson.

Med Atleticos nederlag sent søndag aften er vejen nu banet for en utrolig sæson for Barca. Pokaltitlen er allerede i hus, og mesterskabet ligger til venstrebenet for Messi og holdkammeraterne, hvis ellers de kan holde kadencen de sidste seks kampe.

Rundens skuffelse

Real Madrids tandløse offensiv

For anden gang på blot seks dage måtte Real Madrid forlade banen med samme udtryk på måltavlen, som tilfældet var ved kampstart.

Benzema sprudlede i midtugen mod Cadiz, som han har gjort det kontinuerligt sæsonen igennem, men lørdag aften var det en træt fransk angrebsstjerne, der ledte mestrenes offensive linje.

Efter en time havde Zidane set nok til Rodrygo, der udover et helkikset indlæg, der prellede af på overliggeren, var komplet anonym kampen igennem. I stedet fik Vinicius Junior en halv time på banen, og det foregik som altid uden for anonymitetens rammer. Desværre for ham og Real Madrid var det hellere ikke denne gang, at den unge brasilianer formåede at levere en præstation, som man kan forvente af en etableret offensiv spiller fra Real Madrid.

Real Madrid missede lørdag aften en stor chance for at holde liv i mesterskabsdrømmene, da de spillede 0-0 mod Real Betis. Video: TV 2 SPORT

Vinicius bød os igen på en potpourri af fejlslagne driblinger, forkølede afslutninger og manglende overblik, og hvis der stadig er eksperter derude, der er benovet over hans to scoringer mod Liverpool, må vi konstatere, at den præstation viste sig at være undtagelsen, der bekræfter reglen om, at Vini stadig mangler meget i sit spil for at præstere stabilt.

Et enkelt mål er det blevet til i de sidste 25 (!) LaLiga kampe for Vinicius, og sølle tre scoringer i 35 kampe, når vi lægger de europæiske kampe oven i.

Og ja, det tenderer til voksenmobning at skyde så meget på en ung - og iøvrigt sympatisk og altid smilende - spiller, men det er nu engang en del af præmissen, når man repræsenterer en af verdens største klubber. Til hans forsvar skal det dog nævnes, at hans fejlslagne aktioner er langt mere iøjnefaldende end resten af de anonyme og ufarlige offensive folk hos Real Madrid, for ovenstående svada kan sagtens genbruges med et navneskift, når vi kigger Asensio, Rodrygo, Isco og Mariano Diaz efter i sømmene.

Skal Real Madrid gøre sig nogen som helst forhåbninger om sølvtøj i denne sæson, så skal Benzema få Red Bull i intravenøs udgave de næste fire uger, eller også må de uskarpe offensive kræfter hos Los Blancos bevise, at de kan bære den byrde, der følger med den smukke hvide trøje.

Ugens mesterskabsopdatering

Spændingen blev yderligere intensiveret

Som ventet bød weekenden på masser af udfordringer for de fire titelaspiranter, og blot halvdelen slap uskadt igennem opgaverne.

Værst gik det for topholdet Atletico Madrid, der ikke formåede at sætte Athletic Club til vægs i Bilbao, og de måtte forlade baskerlandets højborg uden et eneste point i bagagen. Præstationen var egentlig godkendt, men hjemmeholdet vågnede endeligt op til dåd og revancherede dermed seks uger med skuffende præstationer.

Real Madrid skød med løst krudt mod Real Betis, og Zidanes mandskab ligner et hold, der ikke har kræfter til en slutspurt i både LaLiga og Champions League. På mange måder var opgøret mod Pellegrinis tropper et spejl af Real Madrids LaLiga-præstationer denne sæson, eftersom Courtois var nødsaget til at storspille, alt imens Benzema var overladt med ansvaret for de offensive aktioner. For blot to uger siden sejrede Real Madrid i El Clásico og cementerede deres kandidatur forrest i positionskampen, men siden er kræfterne sluppet op.

Inden kampen havde de fleste nok spået, at Atletico Madrid skulle vinde over Athletic Bilbao. Sådan endte kampen dog ikke, da de tabte 1-2. Video: TV 2 SPORT

På vegne af spansk fodbolds placering i det europæiske hierarki gør Real Madrid klogt i at koncentrere sig om semifinaleopgørene mod Chelsea de kommende uger og acceptere, at det ikke bliver til et forsvar af LaLiga-titlen i år. Tanken er ved at være tom hos mange af de bærende kræfter, og det kan nemt ende med, at Zidane rammer gulvet med et brag, hvis han får sat sig mellem to stole.

Hvad skal vi glæde os til i den kommende uge

FC Barcelona kan gå i spids

Der er masser af LaLiga-bold at se frem til ugen igennem, inden weekenden igen byder på fuld runde i den bedste spanske række.

Torsdag aften kan FC Barcelona overtage førstepladsen i LaLiga, når Granada gæster Camp Nou klokken 19, og fuldbyrdelsen af et utroligt comeback kan blive fuldendt.

Weekenden bør byde på sejre til alle fire mesterskabskandidater, inden sæsonens største spillerunde står for døren runden efter. FC Barcelona har på papiret det sværeste opgør, når de søndag aften arriverer i Valencia. Men uden det enorme tryk fra lægterne er Mestalla langt fra den heksekedel, som Messi og holdkammeraterne normalt bliver mødt af, når de ankommer til Spaniens tredjestørste by.

Forbliver Barca fejlfri i denne uge, er favoritværdigheden til at løfte mesterskabstrofæet ikke længere til diskussion.