DBU sender brev til FIFA med krav

TV 2 SPORTs fodboldkommentator Flemming Toft mener, at DBU med brevet endegyldigt slår fast, at de ikke har tænkt sig at melde fra til VM i 2022.

Fredag tikkede et brev underskrevet af dansk fodbolds top ind hos Det Internationale Fodboldforbund (FIFA).

Formanden i Dansk Boldspil-Union (DBU), Jesper Møller, og den administrerende direktør, Jakob Jensen, er afsendere af brevet, hvori de opfordrer til og forventer, at FIFA gør mere i forbindelse med det omtalte og udskældte VM i Qatar, der spilles næste år.

- Vi vil gerne til VM, og vi arbejder – og har gjort det længe – for, at ingen menneskerettigheder bliver trådt under fode.

- Vi fornemmer nu, at der er en europæisk debat og grundlag for at skrue yderligere op for at være tydelig over for FIFA. Derfor har vi sendt brevet, siger Jakob Jensen til TV 2 SPORT.

I brevet skriver DBU blandt andet følgende:

For at opsummere opfordrer vi jer til at:

 • Forlange en komplet implementering af lovgivning om arbejderes rettigheder i Qatar af de qatarske myndigheder og til at anmode om yderligere forbedringer
 • Sikre overholdelse af arbejdstageres menneskerettigheder pĂĄ de faciliteter benyttet før, under og efter verdensmesterskabet - sĂĄledes ikke kun infrastruktur og stadioner, men ogsĂĄ hoteller, servicesektoren med mere
 • Anmode om overholdelse af grundlæggende frihedsrettigheder før, under og efter turneringen i 2022
 • Gennemføre en omfattende undersøgelse af det pĂĄstĂĄede antal dødsfald blandt arbejdstagere i Qatar

VM i Qatar har været et stort tema, og det danske landshold samt flere andre har i forbindelse med landskampe markeret, at der skal være mere fokus på menneskerettigheder i landet.

Det danske landshold poserede inden VM-kvalifikationskampen mod Moldova i marts i trøjer, hvorpå der stod ”Football supports change”, hvilket kan oversættes til ”Fodbolden støtter forandringer”.

Lyn-analyse

Jeg kan slet ikke forestille mig, at DBU er interesseret i at melde afbud til det her VM og slet ikke efter det her brev. De lægger det hele over til FIFA. Det peger mere henimod, at man bare beder FIFA om at undersøge forholdene igen bĂĄde før, under og efter VM. Det tyder altsĂĄ ikke pĂĄ, at DBU gerne vil manifestere sig som et af de forbund, der overvejer at melde afbud til VM.

Håber, det øger sandsynligheden for forandringer

I februar afslørede The Guardian, at op mod 6500 migrantarbejdere fra lande som Indien, Pakistan, Nepal og Bangladesh har ladet livet, siden Qatar blev tildelt værtsskabet i 2010.

Blandt andet derfor har DBU nu taget endnu et skridt i form af en mail til FIFA-præsident Gianni Infantino.

Hvad tror du, det kommer til at rykke?

- Jeg tror, at jo flere, der melder sig med tydelige ønsker til FIFA, desto større er sandsynligheden for, at de kommer til at gøre endnu mere for at skabe forandringer dernede, siger den administrerende direktør i DBU.

Toft: Brevet kunne have været stærkere

I brevet nævner de også, at de er på linje med de andre nordiske lande. Brevet er dog kun underskrevet af DBU.

- Vi gør andre ting sammen med vores nordiske forbund – vi har blandt andet været i Qatar to gange sammen med dem og skal det igen, så snart vi må for corona. Vi taler også med andre forbund, men vi har valgt at gå forrest her ud fra en betragtning om, at vi har haft samtaler med nære samarbejdspartnere, og det vil vi gerne udtrykke over for FIFA, siger Jakob Jensen.

Den beslutning undrer TV 2 SPORTs fodboldkommentator Flemming Toft.

- Det havde været stærkere, hvis flere lande gik sammen om ét brev. Det havde haft mere tyngde, end når det kommer fra en lille nation som Danmark. Selvfølgelig kigger FIFA på brevet, men jeg tror ikke, det får nogen indflydelse på VM, siger han.

Danmarks landshold topper suverænt sin VM-kvalifikationsgruppe, hvor de efter tre kampe har maksimumpoint og fører gruppen med fire point ned til andenpladsen, Skotland.

De vigtigste kritikpunkter mod VM i Qatar

 1. Migrantarbejdernes dødsfald og forhold

  Emnet om de mange tusinde migrantarbejdere, der har været med til at stable infrastrukturen pĂĄ benene, fylder mest i debatten om værtsskabet. Som nævnt kunne The Guardian i februar afsløre, at op mod 6500 migrantarbejdere fra lande som Indien, Pakistan, Nepal og Bangladesh har ladet livet, siden Qatar blev tildelt værtsskabet i 2010. Og det er en kritik, at en sĂĄ massiv fodboldbegivenhed skal spilles pĂĄ den baggrund.

  - Det handler bĂĄde om dødsfald, hvordan de bliver behandlet, og hvordan de her dødsfald bliver rapporteret. Det sidste er et af de helt store kritikpunkter mod Qatar, som menneskerettighedsforkæmpere og Amnesty har sat store spørgsmĂĄltegn ved, fordi mange rapporter blot nævner "hjertestop" som dødsĂĄrsag. Men der er naturligvis gĂĄet noget forud for det, der kan forklare, hvorfor det er sket, fortæller Troels Bager Thøgersen. 

  Det er det samme kritikpunkt, som DBU lørdag gik ud og italesatte, og som landholdets markering søndag blandt andet vil dreje sig om. 

  - Større pres fra flere sider skal skabe flere forbedringer for migrantarbejderne og andre i Qatar frem mod afholdelsen af VM i december 2022. Det mener DBU og Herrelandsholdet, der sammen skruer op for kravet om forandringer, lyder ordene i en pressemeddelelse fra unionen.

 2. Bruger sporten til at fjerne fokus

  Et andet kritikpunkt, som Troels Bager Thøgersen fremhæver, er Qatars egen fortælling af dem selv som et centrum for sport i verden. Det betyder konkret i det her tilfælde, at de bruger VM sĂĄ politisk som muligt. At man forsøger at positionere sig som et mødested mellem øst og vest. 

  - Sporten er et af de midler, de bruger, fordi det giver dem en enorm opmærksomhed. Fodbolden kan give en opmærksomhed, som trumfer 1000 handelsaftaler. På den måde kan det være et super effektivt greb, der kan sætte Qatar i scene som et moderne mødested i hele verden med sporten som det, der kan trække folk til. Hvilket de også er i deres gode ret til, og som er en god idé for en relativ ny nation.

  - Men det helt store spørgsmĂĄl bunder i, om Qatar skal have lov til at bruge fodbolden til at drive de her nationale interesser, siger Troels Bager Thøgersen.

 3. Støtter spillerne Qatar ved at tage til VM?

  Flere har ogsĂĄ hæftet sig ved, om spillerne pĂĄ det danske landshold overhovedet skal tage afsted til en slutrunde, der finder sted i en stat, som fĂĄr kritik for ikke at overholde menneskerettighederne. 

  Men skal Danmark boykotte slutrunden, hvis de kvalificerer sig? Eller skal VM bruges som en anledning til at lægge pres på Qatar, så forholdene for eksempelvis migrantarbejdere kan blive bedre?

  Det står klart, at førstnævnte ikke bliver aktuelt. Det har DBU allerede slået fast. Men den danske landtræner Kasper Hjulmand mener, at deltagelsen kan være et vindue til at få ændret nogle ting. Samtidig håber landstæneren ikke, at fremtidige landsholdsspillere kommer til at stå i en lignende situation, fordi fodboldens rolle er at begejstre og samle.

  Landholdets anfører Kasper Schmeichel og midtbanespiller Thomas Delaney er samme opfattelse.

  - Jeg er ærgerlig over, at vi bliver inddraget i debatten på den måde. Når vi bliver spurgt om det, så bliver der et eller andet sted banket på den forkerte dør, fortalte Delaney i lufthavnen, inden landsholdet rejste til Tel Aviv.

  Men de har et ansvar

  Troels Bager Thøgersen kan godt forstå Hjulmand og spillernes undren over, hvorfor det er lige dem, der skal forholde sig til et så stort spørgsmål. Men som han også har udtrykt i en leder, mener han, at de også står med et ansvar.

  - Fodbold er globalt set et sĂĄ stort kulturelt punkt, og derfor er dens eksistensberettigelse ogsĂĄ, at den stĂĄr for noget mere end blot at vinde kampe og tjene nogle penge. Derfor synes jeg, det er helt naturligt, at de her spørgsmĂĄl bliver stillet til spillerne, fordi deres holdninger betyder sĂĄ meget i folks bevidshted.

 4. FIFA og politikernes rolle

  Det sidste kritikpunkt gĂĄr helt tilbage til 2010, hvor det altsĂĄ blev besluttet af en række FIFA-delegerede, at Qatar skulle være vært for VM i 2022. 

  Og ifølge Troels Bager Thøgersen er det i sidste ende FIFA, der stĂĄr tilbage med det allerstørste ansvar. Det bliver ikke mindre markant af, at The New York Times tidligere har fundet frem til, at flere af de FIFA-delegerede er anklaget for at have modtaget bestikkelse fra regimet i Qatar for at stemme pĂĄ dem som VM-vært tilbage i 2010.

  - Det er jo dem, der i sidste ende har taget beslutningen. Det er ikke landsholdene rundt om i verden, og det er vigtigt at holde sig for øje. 

  - Derfor kan man ogsĂĄ spørge sig selv, hvor de øverste politiske chefer er henne i hele den her debat, lyder det fra Troels Bager Thøgersen. 

  Det er samme pointe, man finder hos den tyske landsholdsspiller Joshua Kimmich, der søndag udtalte, at et eventuelt boykot ville komme 10 år for sent.

  PĂĄ spørgsmĂĄl om det danske landsholds markering af forholdene i Qatar op til kampen mod Moldova har Kasper Schmeichel sagt, at spillerne blot kan vise deres holdning.

  -  HĂĄbet er, at vi pĂĄ en eller anden mĂĄde gør noget, som laver en ændring i de ting, som er sĂĄ omdiskuteret. Men vi er jo i sidste ende fodboldspillere, vi er ikke politikere eller ledere pĂĄ den mĂĄde. SĂĄ vi kan jo egentlig kun give vores holdninger til kende. Og sĂĄ er det op til fodboldpolitikerne og politikerne generelt rundt omkring i verden at tage fat, fortalte Schmeichel.